Tänään: 14.07.2024

Toimittaja

Elämän kuoppien kautta löytyi innostus kirjoittamiseen

kirjallisuus

Lohjalainen Nina Nordberg löysi kirjoittamisen, kun hänellä oli tarve käsitellä elämänkokemuksiaan ja ajatuksiaan. Vähitellen teksteistä syntyi esikoisteos, romaani Onnellisten alkujen maa, jonka Nordberg julkaisi omakustanteena.

-Kirjoittaminen alkoi pari vuotta sitten tyhjästä. Aiemmin en ollut harrastanut kirjoittamista tai saanut siihen mitään koulutusta. Elin tuohon aikaan haastavaa aikaa elämässä ja asioita oli mennyt toisin, kuin olin suunnitellut. Eräänä päivänä, jossain turhautumisen tuskaisessa olotilassa, kun tuntui, ettei ulospääsyä ole näkyvillä, tuli kuin taivaasta tippuen idea; kirjoita kirja. Minä vain aloin kirjoittaa siltä seisomalta. Purin ajatuksen juoksua elämästä, rakkaudesta ja ihmisistä, kaikkea mitä oli tähänastisen matkani varrella tullut vastaan. Siitä syntyi, lauseita, ajatuksia – tarina, josta lopulta tuli kirja, Nordberg kertoo.

Vaikka Nina Nordbergin esikoisteos kertoo fiktiivisen tarinan, hän on hyödyntänyt siinä myös omia elämänkokemuksiaan.

 

Omista kokemuksista materiaalia fiktiiviseen tarinaan

Onnellisten alkujen maa kertoo yhden ihmissuhteen tarinan. Se alkaa lahjojen ja imartelun täyteisestä luksuselämästä, mutta muuttuu vähitellen mustasukkaisuuden ja narsististenkin piirteiden sävyttämäksi, ja päähenkilö joutuu jättämään aikaisemman elämän ja ystävänsä.

-Kirja kertoo rakkaustarinaa suhteesta, joka näyttää ja tuntuu täydelliseltä mutta muuttuukin jännittävin tapahtumakääntein joksikin aivan muuksi. Vähän niin kuin Haloo Helsingin Rakas nimisessä kappaleessa lauletaan; toinen vallankahvana, toinen saranapuolen sai. Se on paitsi rakkaustarina, myös selviytymistarina ja päähenkilön henkinen pakomatka, jossa kerrotaan päähenkilön selviytymisestä ja keinoista, joilla hän yrittää löytää jälleen tasapainon elämäänsä, Nordberg kertoo.

Jotta kirja ei olisi pelkkää draamaa ja totista seinään päin juoksua, on siinä vastapainona reipasta huumoria ja hilpeää tilannekomiikkaa. Tarina sijoittuu pääosin merelliseen Helsinkiin ja pääkaupungin ydinkeskustan kaduille, mutta pääkaupunkiseudun syke vaihtuu myös pienen idyllisen maalaiskylän tunnelmaan, Nordberg kuvailee.

Kirjoittamisessa on hyödynnetty Nordbergin omaa elämänkokemusta.

-Kirjan tarina ja sen henkilöt ovat fiktiivisiä, mutta olen hyödyntänyt omakohtaisia kokemuksia, tunteita ja ajatuksia. Olen miettinyt, missä tilanteessa kirjan henkilöt voisivat kokea samanlaisia tunteita. Toivon, että kirjani on hyvä tarina, mutta myös sellainen, josta lukija voi saada irti ajatuksia, miten selvitä hankalista tilanteista. Tunteet ovat kaikille ihmisille yhteisiä ja jokainen kohtaa elämänsä aikana ikäviä asioita, Nordberg pohtii.

Hän kertoo, että kirja on saanut positiivisen vastaanoton.

-On sanottu, että tarina imaisee mukaansa ja yleistunnelma on positiivinen ja viihdyttävä, vaikka kirjassa käsitellään rankkojakin aiheita.

 

Elämän haasteet toivat luovan puolen esiin

Nordberg tarjosi kirjaansa ensin kustantamoille, mutta totesi sitten, että omakustannekin on hyvä ja nykyaikainen tapa kustantaa kirjallisuutta.

-Olin päättänyt, että halua julkaista kirjan ja toteuttaa unelmani, joten en jäänyt odottamaan vastauksia kaikista kustantamoista.

Nordbergille kirjan kirjoittaminen toimi alkuun haastavien ajanjaksojen, tunteiden, ajatusten ja tapahtumien purkukeinona. Se oli kuin päiväkirja fiktiivisellä tarinalla. Hän suosittelee myös muita kokeilemaan.

-Kirjoittaminen on terapeuttista. Luovuus, kuten esimerkiksi maalaaminen tai kirjoittaminen, on hyvä kanava asioiden käsittelyyn. Suosittelen sitä kaikille.

Näin jälkeenpäin Nordberg on onnellinen kuopista, joita elämä on hänen eteenpä heittänyt.

-En olisi varmaan muuten huomannut, että minulla on tällainen luova puoli. Se oli itsellenikin yllätys, että minulla on taitoa kirjoittaa tarinoita. Kirjoittaminen vei kuitenkin mukanaan ja siitä tuli intohimoinen harrastus, joka jatkuu edelleen. Olen onnellinen, että löysin kirjoittamisen.

Nordbergilla oli seuraava kirjaidea mielessä jo ennen kuin hän sai Onnellisten alkujen maan valmiiksi, mutta se saa odottaa hetken, sillä nyt hän kirjoittaa jatko-osaa Onnellisten alkujen maalle.

-Moni on kysynyt jatkoa, ja yhtäkkiä minulle alkoi vain tulla ideoita siitä, mitä kirjan henkilöille on tapahtunut kymmenen vuotta Onnellisten alkujen maan tapahtumien jälkeen, Nordberg kertoo.

Seuraavasta osasta on tulossa kepeämpi ja iloisempi, draama näyttelee siinä pienempää osaa.

-Taiteen tekijät sanovat, että esimerkiksi parhaat biisit syntyvät tuskasta, mutta olen onnellinen siitä, että minulla tekstiä syntyy ilostakin, Nordberg sanoo.

Kirja on saatavilla LUKKI-alueen kirjastoista ja kaikista verkkokirjakaupoista sekä painettuna kirjana että e-kirjana. Se on myös esillä seuraavissa Helsingin kirjamessuilla kustantajan (BoD Suomi) osastolla lokakuussa.

SMS