Miten olet hoitanut omasi, perheesi tai kotisi vakuutukset? Oletko mennyt siitä mistä aita on matalin, vai oletko vakuuttanut koko perheesi 24/7 ja kotisi sekä muun omaisuutesi kunnolla, jotta jos jotain tapahtuisi, niin ainakaan sen vuoksi ei tule katastrofia?

Kaikkeen ei voi varautua

Vaikka olisi tehnyt kaiken oikein, voi oma elämäntilanne tai työtilanne johtaa siihen, että aivan kaikkeen ei voi varautua ja sitten se yllättävä tapahtuu. Niitä lähes jokaiselle perheelle jossain vaiheessa elämää tapahtuvia vähemmän iloisia yllätyksiä ovat mm. pakastimen, uunin, jääkaapin, pesukoneen tai jonkin muun perheen varsin välttämättömän kodinkoneen hajoaminen tilanteessa, missä käyttötilillä ei ole yhtään rahaa. Muutama vuosi sitten tällaisessa tilanteessa oli kaksi vaihtoehtoa: joko mennä pankkiin hattu kädessä tai purra hampaat yhteen ja jatkaa eteenpäin, kunnes tarvittavat rahat oli kerätty uuteen kodinlaitteeseen. Nykyään vaihtoehtona on lähes aina saman päivän aikana tilille saatava pikalaina tai pikavippi, tai joustoluotto. Nämä yksityisten rahoituslaitosten myöntämät lainamuodot ovat tulleet viime vuosina voimakkaasti esille sekä hyvässä että pahassa, mutta nykyään pikalainojakin on saatavilla kohtuullisilla kuluilla ja ennen kaikkea nopeasti ja lähes jokaisen saataville, ilman pankissa käyntiä.

Vakuuttaminen ja säästäminen

Oman elämänsä ja esineiden vakuuttaminen on myös tärkeätä, sillä ei voi ajatella oman historiansa perusteella, jos jotain ei ole tapahtunut vielä, niin ei tule tapahtumaankaan. Perheissä varsinkin on tärkeätä miettiä ja varautua tilanteeseen, missä toinen vanhemmista joutuu onnettomuuteen tai peräti molemmat, niin onko vakuutuksella mahdollisuus varmistaa lasten tai pariskunnan toisen osapuolen pärjääminen jatkossa. Vakuuttaminen on nimenomaan vakuutuksen ottamista tilanteeseen, missä ilman vakuutusta voi tapahtunut onnettomuus tai tapahtuma johtaa suurempiinkin vaikeuksiin.

Sama juttu kuin vakuuttaminen niin omista rahoista sivuun laittaminen eli säästäminen on hyvä keino varautua pahimman varalle. Voit sijoittaa säästösi omalle tilillesi jos et uskalla sijoittaa niitä minnekään, mutta pankkien ja sijoituspalveluiden kautta saat jo pienillekin säästöille vähintään inflaatioturvaa ja monissa sijoitustavoissa säästäsi ovat saatavilla lähes välittömästi omalle tilille, jos säästöille tulee välttämätön kulutuskohde.

Joku tietenkin voisi miettiä, että jos laittaa vakuutuslaskujen mukaiset rahat sijoitustilille, niin silloin jos jotain sattuu, olisi enemmän saatavilla tilillä – mutta näin ei välttämättä ole. Voi olla, että maksat vakuutusta esimerkiksi oman asuntosi kohdalle muutaman satasen vuodessa vaikka 20 vuoden ajan ennen kuin jotain tapahtuu ja voit saada vakuutuksesta sitten kaikki korvattuna useampaan kymmeneen tuhanteen tai satoihin tuhansiin euroihin asti, mutta todellisuudessa olet itse maksanut vain muutaman tuhat euroa vakuutusyhtiölle – miten tämä sitten on mahdollista? No, luonnollisesti kaikille ei tapahdu isoja onnettomuuksia tai talo ei pala, varkaat ei tyhjennä kotia, vaan monet maksavat loppujen lopuksi ”turhasta”, mutta saavat elämälleen vakuutussuojan, josta kannattaa maksaa. Stressivapaa tai pienemmän stressiin elämä on paljon parempi vaihtoehto kuin muutama tuhat euroa säästötilillä kahdenkymmenen vuoden säästämisen ajalta – siis mikäli mitään vahinkoja ei olisi sattunut.

Kodista ja sen vakuuttamisesta

Kun turvanasi on esimerkiksi kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko. Kotivakuutus suojaa lompakkoasi myös tilanteissa, jos aiheutat vahinkoa ulkopuoliselle tai jos tarvitset lakimiesapua.

Kotivakuutus kattaa yleisesti: irtaimiston vakuutus korvaa esimerkiksi huonekalut, kodinkoneet, vaatteet ja monet harrastusvälineet. Siihen sisältyvät myös asunnon pintamateriaalit ja kaapistot. Piha ja piharakennelmat kuuluvat rakennuksen vakuutukseen. Vakuutuksesta korvataan asumiskuluja, jos joudut muuttamaan vahingon takia väliaikaisesti pois kotoa. Mukaan saat vastuu- ja oikeusturvavakuutukset. Ne korvaavat, jos aiheutat vahinkoa ulkopuolisille tai tarvitset lakimiesapua. Nämä kaikki ja niiden korvaustasot sitten vaihtelevat eri vakuutusyhtiöiden mukaisesti, mutta kotivakuutus on yksi elämän ja perheen tärkeimmistä vakuutuksista.