Vihtiläisen Aleksi Mäkelän tuorein ohjaus Laitapuolen hyökkääjä kertoo jääkiekkolegenda Marko ”Jarna” Jantusen tarinan. Velkojien jahtaama päihteidenkäyttäjä saa vuorokauden aikaa maksaa ensimmäisen osan velastaan. Tapahtumat sijoittuvat parin päivän ajalle Lahteen ja vuoteen 2015. Matkan varrella palataan kuitenkin myös Jantusen muistoihin, jotka kuvaavat niin jääkiekkoinnostuksen syntymistä jo lapsena, Jantusen ihmissuhteita kuin vähitellen alamäkeen lähtenyttä jääkiekkoilija uraakin. Mäkelä toteaa, että elokuvan voi hyvin katsoa, vaikka ei tietäisi Jantusta.

–Tämä on tarina kaverista, joka joutuu pulaan päihteiden kanssa. Elokuvassa käsitellään hänen suhdettaan vaimoon ja vastustajiin. Kun piiri pidetään pienenä, päästään lähelle ihmistä, Mäkelä sanoo.

Marko Jantusen roolissa nähdään Severi Saarinen. Hänen puolisoaan näyttele Katariina Havukainen. Muissa rooleissa nähdään mm. Jorma Tommila ja Tommi Eronen. Solar Filmsin elokuvan ovat käsikirjoittaneet Petja Lähde ja Mikko Kouki ja tuottaneet Rimbo Salomaa, Jukka Helle ja Markus Selin. Elokuvan levittää Nordisk Film.

Selviytymis- ja rakkaustarina

Elokuva sai innoituksensa Läpi helvetin -kirjasta, jonka Marko Lempinen on kirjoittanut Marko Jantusesta. Laitapuolen hyökkääjä on fiktiivinen, mutta vahvasti tositapahtumiin perustuva, sillä päihteet värittivät voimakkaasti Jantusen elämään, eikä hän veloilta ja velkojiltakaan välttynyt. Miehen selviytymistä tuosta tilanteesta pidetään pienoisena ihmeenä. Jantunen kuitenkin selvisi ja nykyään hän auttaa toisia päihteidenkäyttäjiä.

–Tämä on selviytymistarina ja rakkaustarina ja vasta niiden jälkeen kertomus addiktista sekä jääkiekkoleffa, määrittelee Salomaa.

–Tässä ollaan jääkiekkokaukalon ulkopuolella. Sen näkevät kaikki, mitä kaukalossa tapahtuu, mutta muusta ihmiset eivät tiedä paljon, toteaa Mäkelä.

Suurten linjojen lisäksi elokuvasta löytyy myös yksityiskohtia, jotka ovat todella tapahtuneet, mutta hieman eri tavalla kuin elokuvassa. Totta on esimerkiksi se, että Jantusen juuri pahoinpidellyt mies pyysi häneltä nimikirjoituksen jääkiekkomailaansa, vaikka tämä tapahtuikin erilaisessa tilanteessa kuin elokuvassa.

Ohjaava Aleksi Mäkelä (vas), pääroolien esittävät Severi Saarinen ja Katariina Havukainen sekä tuottaja Rimbo Salomaa kutsuvierasnäytöksessä Nummelan Kino Akselissa.

Päihteiden käyttö koskettaa monia suomalaisia

Laitapuolen hyökkääjä pitää katsojan tiukasti otteessaan, eikä turhia löysäile. Aihe on rankka, mutta huumoriakin löytyy. Tosipohjaisena elokuvana se sopii erinomaisesti myös päihdevalistukseksi. Jantusen elämästä nimittäin löytyy reippaasti asioita, joita harva haluaisi omalle kohdalleen. Samalla kuvataan hienosti myös inhimillistä puolta ja sitä, millainen mies Jantunen on päihteiden käytön takana. Kaikessa karuudessaan elokuvan aihe on tuttu monille suomalaisille.

–Jokaisella suomalaisella on joku läheinen, jolla on ongelmia päihteiden kanssa. Katin kautta myös päihteidenkäyttäjän perheen näkökulma tulee elokuvassa esille, Havukainen toteaa.

–Tämä aihe koskettaa joko suoraan tai välillisesti monia suomalaisia perheitä. Elokuvassa on myös lohtua, sillä niinkin hirveästä tilanteesta voi selvitä, Salomaa sanoo.

–Moralisoimaan ei ruveta, vaan kerrotaan yhden ihmisen tarina ja näytetään, mihin asiat voivat johtaa, kun tekee tietynlaisia elämänvalintoja, Saarinen tiivistää.

Elokuvaroolin myötä Saarinen ymmärsi itse, että päihderiippuvuus on sairaus, joka vie ihmisen täysin mennessään.

–Sen myötä kaikki elämän tärkeät asiat rapisevat pois, kuten suhteet läheisiin.

Hän toteaa myös, että on iso ongelma, kun ikäviä asioita ja tunteita ei osata käsitellä muuten, vaan ne peitetään päihteiden alle. Päihteet voivat tuntua helpolta ratkaisulta, mutta niiden avulla harvemmin mennään parempaan suuntaan.

Addiktin mielenmaisema tutuksi

Kun Mäkelää pyydettiin tekemään elokuva Jantusen elämästä, hän epäröi aluksi.

–Kun kirja ilmestyi ja luin sen, ajattelin että tässä on tarina, jota en lähtisi tekemään elokuvaksi. Näin siinä niin paljon miinoja.

Kun Mäkelää sitten pyydettiin ohjaamaan elokuva, hän oli edelleen epäileväinen, mutta luki käsikirjoituksen.

–Se ei ollutkaan mitään patsastelua tai perinteinen tarina kehdosta hautaan.

Mäkelä tarttui toimeen ja elokuva valmistui.

–Aika hyvä tuli. Mistään elokuvastani ei ole tullut sellainen kuin ensin ajattelen, vaan ne lähtevät elämään omaa elämäänsä. Annan tilanteen viedä ja katson, mihin se johtaa. Paljon kokeillaan ja annetaan mennä, eikä vain lueta paperista, että näin tehdään, hän kuvaa prosessia.

Roolivalintoja ei voi kuin hämmästellä, niin hyvin esimerkiksi Saarinen sopii Jantusen rooliin.

–Minun piti tehdä paljon pohjatyötä ymmärtääkseni addiktin mielenmaisemaa, Saarinen toteaa.

Hän tutustui myös Jantuseen.

–Olen ollut hänen kanssaan intensiivisesti tekemisissä neljä vuotta ja kuunnellut hänen tarinoitaan.

Aiheen ymmärrystä tarvitsee myös ohjaaja.

–Elokuvantekijän täytyy vähän tietää, mistä puhuu, Mäkelä toteaa, joka on aiemmin ohjannut hieman vastaavanlaisen tarinan mm. Matti Nykäsestä.

Laitapuolen hyökkääjä on elokuvateattereissa katsottavissa 26.8. lähtien.

SMS