Aki Kaurismäki on valittu yleisöäänestyksellä järjestetyssä kilpailussa vuoden 2023 karkkilalaiseksi. Suomen tunnetuimpiin elokuvaohjaajiin kuuluva Kaurismäki on asunut Karkkilassa jo liki 38 vuotta.

Kaurismäki on tuttu näky kaupungin katukuvassa ja todennäköisesti tunnetuin karkkilalainen myös kansainvälisesti. Vuonna 2021 Kaurismäki avasi yhdessä Mika Lätin kanssa elokuvateatteri Kino Laikan Högforsin ruukkialueelle Karkkilaan.

Högforsin ruukki, kuten myös sen ympärille rakentunut tehdaskaupunki Karkkila, syntyivät raudasta. Kaupunki on ylpeä rautaisista juuristaan, joten vuoden karkkilalaisen kädenjäljet valetaan aina rautaan. Aki Kaurismäki vastaanottaa valurautaiset kädenjälkensä Karkkilan Rautapäivien toritapahtumassa perjantaina 14.6. klo 9.15.

Karkkilalaiset perustelivat Aki Kaurismäen valintaa muun muassa seuraavasti: ”Hän on tuonut Karkkilalle näkyvyyttä ja julkisuutta Suomessa ja maailmalla, nostanut Karkkilan esille elokuvissaan sekä tuonut meille eloa ja virtaa. Elokuvateatterin avaaminen oli kulttuuriteko pikkukaupungissamme. Tunnettu ja ansioitunut karkkilalainen, joka ottaa rohkeasti kantaa myös paikallisiin asioihin. Kaurismäen valinta ei perusteluja kaipaa. Ihan paras ukko!”

– On hienoa saada palkita Aki Kaurismäki vuoden karkkilalaisena. Olen havainnut, että karkkilalaisia on puhutellut hänen erityinen, vaikeasti määriteltävä, mutta hyvin tunnistettava kykynsä tulkita elämän eri makuja ja sävyjä, kiittelee kaupunginjohtaja Juha Jokitalo.

Vuoden karkkilalainen on valittu vuodesta 2006 alkaen yleisöäänestyksellä ennakkoraadin valitsemien ja suostumuksensa antaneiden ehdokkaiden joukosta. Palkinnon tarkoitus on huomioida ansioituneita ja karkkilalaiselle tärkeitä henkilöitä.

Kommentoi kirjoitusta