Lohjalaiset flamencon harrastajat saivat menneellä viikolla harvinaista herkkua, kun flamencotanssin kärkinimi espanjalainen José Manuel Álvarez piti tiiviskursseja ja treenautti Tanssikoulu ToeStarin Taidetestaajat -flamencoprojektilaisia. 

Mistä siis on kyse – kysyimme Kirsi Kannakselta asiasta

Kirsi Kannas on flamenco-opettaja, ammattitanssija, joka arkityönään on äidinkielen lehtorina Vihdissä, mutta hän on tullut monelle lohjalaiselle tanssinharrastajalle tutuksi aiemmin jo tanssikoulu UnDosTresin puitteissa ja nykyään ToeStarin kautta.

UMO:n toiminnanjohtaja Henriika Steidel-Luoto soitti minulle puolitoista vuotta sitten ja kertoi haaveestaan yhdistään jazz ja flamenco vuoden 2024 Taidetestaaja-hankkeeseen. Yhdessä aloimme ideoida esitystä. Ehdotin, että esitykseen tulisi flamencon huippuammattilaisia Espanjasta sekä omia nuoria tanssioppilaitani. Näin katsomossa olevat kahdeksasluokkalaiset pystyisivät samaistumaan lavalla tanssiviin nuoriin ja ymmärtäisivät, että jopa flamencoa voi harrastaa kuka tahansa. Onnistuin saamaan José Manuel Álvarezin kiinnostumaan tästä projektista, koska hänen mielestään taidekasvatus on äärimmäisen tärkeää. Hän myös totesi, että on valitettavaa, ettei Espanjassa ole vastaavaa kansallista taideopetusta koululaisille.

Flamenco Big Band -konsertit järjestetään 22.-26.4. Helsingin Tanssin talossa. Taidetestaajat-esityksiä on yhteensä seitsemän sekä kaikille avoimia iltaesityksiä on kaksi, torstaina 25.4. ja perjantaina 26.4. Perjantain esitys on loppuunmyyty, ja torstain esitykseen on tällä hetkellä parikymmentä lippua jäljellä.

José Manuel Álvarez

Josén kotona soi aina flamencomusiikki, koska hänen vanhempansa eivät kuunnelleet mitään muuta. Hänen isosiskonsa aloitti flamencotanssin, ja José meni hänen mukaansa tanssitunneille kahdeksanvuotiaana. Jo 18-vuotiaana hänet kiinnitettiin Barcelonan suurimpiin flamencotablaoihin, ja sen jälkeen hän muutti Sevillaan tutustuakseen paremmin flamencon andalusialaisiin juuriin. Nykyään hän matkustaa ympäri maailmaa esiintyen ja opettaen. Hänellä on oma tanssikoulu Barcelonassa.

– José oli hyvin vaikuttunut Taidetestaaja-projektiin osallistuvien nuorten taidoista. Lisäksi hän piti kaksi energistä ja innostavaa kurssia ToeStarin nuorille ja aikuisille tanssioppilaille. Hän viihtyi Lohjalla niin hyvin, että lupasi palata uudestaan! Kirsi kertoo iloisena.

Flamenco Lohjalla

Flamencolla on paljon ystäviä Lohjalla. Tanssikoulu ToeStarissa sitä tanssivat tällä hetkellä niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin. Ryhmiä on sekä vasta-alkajille että edistyneille.  ToeStarin kevätnäytökseen voi tulla ihailemaan tätä ilmaisuvoimaista ja rytmikästä tanssilajia ja ilmoittautua sitten kesän tiiviskurssille tai syksyn alkeisryhmään.

Mikä on Taidetestaajat? 

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Toiminta tavoittaa vuosittain noin 70 000 henkeä, kaikista Suomen kunnista. Vierailujen määrä ja kohteet vaihtelevat lukuvuosittain rahoituksesta riippuen. Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. Mitä mieltä he ovat kokemastaan? Lähtisivätkö he uudelleen?

– Taidetestaajat ovat vuosien aikana saaneet todella monipuolisesti kokemuksia taiteesta, mutta näin tässä mahdollisuuden tuoda esille korkeatasoista taidetta, joka ei kuitenkaan olisi liian abstraktia ja hankalaa tajuta.  Halusin mukaan nimenomaan huipputason flamencomiestanssijan, jotta 8.-luokkalaiset pojatkin huomaisivat, että tanssi todella sopii myös miehille! Lisäksi oli tärkeää, että löysin projektiin Helsingistä yhdeksäsluokkalaisen pojan, joka tanssii Josén, ammattilaisen, rinnalla, jatkaa Kirsi.

– José on todella korkeatasoinen flamenco-tanssija, ja hän jatkaa tämän ohjelman jälkeen Venezuelaan ja sieltä edelleen Miamiin, joten tanssi vie häntä todellakin ympäri maailmaa.

Taidetestaajat-ohjelmaa tuottaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Toiminta käynnistyi Suomen Kulttuurirahaston aloitteesta lukuvuosina 2017–2020. Päärahoittajana toimivan Kulttuurirahaston lisäksi mukaan lähti Svenska kulturfonden. Syksyllä 2020 rahoittajien joukkoon liittyi eduskunnan päätöksellä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö. Tanssin talo, jossa nämä flamenco-esitykset näytetään, on yksi 87:stä vuosien 2024-25 taidetestaajien vierailukohteista.