Pyöräily on muuttunut viimeisen 5–10 vuoden aikana enemmän kuin vuosikymmeniin. Varsinkin sähköpyörät ja fatbiket ovat tulleet muiden pyörämallien rinnalle ja saaneet aikaan uusia pyöräilyyn liittyviä trendejä. Fatbiket eli paksurenkaiset polkupyörät tarjoavat uudenlaisen kokemuksen sekä aloittelijoille että kokeneille pyöräilijöille. Nämä pyörät tunnistaa massiivisista, jopa 4-5 tuuman levyisistä renkaista, jotka tarjoavat pitoa ja tasapainoa vaikeissakin olosuhteissa.

Fatbiket sopivat kesään ja talveen

Fatbike on helppo tunnistaa liikenteessä niiden hyvin leveistä renkaista. Vaikka pyörä pääsee parhaimmilleen maastossa, näkee näitä pyöriä usein myös kaupungeissa. Renkailla on leveyttä tyypillisesti 3.8 tuumaa tai enemmän, mikä parantaa pyörän pitoa erityisesti liukkaissa olosuhteissa, kuten Suomen talvessa. Pyörän rengaspaineet jätetään yleensä myös matalaksi, mikä auttaa niin ikään vaikeissa maastoissa.

Koska näitä pyöriä käytetään usein vaikeissa maastoissa ja metsäpoluilla, niissä on tyypillisesti voimakas jousitus, jotta maaston tarjoamat iskut eivät tunnu niin kovilta. Pyöriin on tarjolla myös lisävarusteita, joista voikin olla hyötyä Suomen vaativissa olosuhteissa. Pyörää voi kohentaa esimerkiksi lisävaloilla ja lumiketjuilla.

Kaupunkiin ja maastoon

Vaikka fatbike usein ostetaankin maastopoluille ja tavallista vaikeampiin pyöräilymaastoihin, se on hyvä valinta myös tavalliselle hiekkatielle ja kaupunkiajelulle. Leveiden renkaiden ansiosta pyöräily on tasapainoista ja miellyttävää myös kaupungissa, eikä se ole lainkaan niin raskasta, kuin miltä se voi näyttää.

Fatbiken uudenlainen ulkonäkö herättää helposti huomiota, mutta näyttävän ulkonäön sijaan pyörä ostetaan usein siinä vaiheessa, kun pyörän on oltava monipuolinen. Usein lähikaupassa käymisen voi hoitaa millä tahansa pyörällä, mutta jos pyörällä on päästävä myös maastopoluilla ja liukkaassa talvisäässä, moni kiinnostuu fatbikestä.

Sähkökäyttöiset fatbiket

Sähkökäyttöiset fatbiket tarjoavat entistäkin enemmän vaihtoehtoa pyöräilyyn ja pyöräreittien valintaan. Ne yhdistävät perinteisen fatbiken ominaisuudet ja sähköpyörän tarjoaman lisävoiman, mikä mahdollistaa pidemmät matkat ja fyysisesti vähemmän rasittavat pyöräilyretket. Käytännössä näissä pyörissä on akkukäyttöinen sähkömoottori, jonka avulla esimerkiksi jyrkän ylämäen selättääkin käden käänteessä.

Pyörää hankkiessa on hyvä ottaa huomioon, että sähköavusteisen pyörän akun kesto riippuu monista tekijöistä, kuten ajonopeudesta, kuljettajan painosta, maaston vaihtelevuudesta ja akun koosta. Moni kulkee sähköpyörällä myös töihin, joten pyörän valinnassa on hyvä pohtia esimerkiksi oman työmatkan pituutta ja muuta tarvetta, sillä akkujen tarjoamissa ajomatkoissa on suuri eroja.

Vaihto sähkökäyttöiseen fatbikeen on kenelle tahansa perinteisiin pyöriin tottuneille varmasti iso, mutta näitä pyöriä ei ole tarkoitettu vain haastaviin maasto-olosuhteisiin, vaan myös ihan tavalliseen kaupunkiajoon. Sähkökäyttöinen pyörä voi auttaa fyysisesti rajoittuneita ihmisiä ja vanhuksia pääsemään ulos ja uudestaan pyörän selkään.

Suosio kasvussa

Fatbiket, eli suomalaisittain läskipyörät, kasvattavat jatkuvasti suosiotaan, kun moni niitä kokeillut suosittelee niitä myös ystävilleen. Nämä pyörät eivät ole edes mikään täysin uusi keksintö, sillä ensimmäisiä malleja tehtiin jo 1980-luvulla. Vuosien saatossa fatbiket ovat kuitenkin kehittyneet paljon ja sama trendi tulee varmasti jatkumaan tästä eteenkin päin.

Jatkossa fatbiket tulevat todennäköisesti olemaan kevyempiä ja kestävämpiä, kun uusia materiaaleja opitaan käyttämään. Sähkökäyttöisten pyörien akuista taas tullee tehokkaampia ja pitkäkestoisempia. Sovellusten avulla pyöriin saada varmasti lisää ominaisuuksia ja ajomukavuutta voidaan entisestään kehittää. Sovellusten avulla voi jo nykyisin seurata hyvin tarkkaan omaa pyöräilyään ja samalla myös kuntoaan ja terveyttään.

Fatbiket ovat varmasti tulleet jäädäkseen, niin paljon uudenlaista ajomukavuutta ne voivat tarjota. Näillä pyörillä on mukava kulkea myös Lohjalla, jossa on kiitettävästi panostettu pyöräilyn mahdollisuuksiin. Fatbiket sopivat varsinkin haastaviin maastoihin ja olosuhteisiin, joita Suomen eri vuodenajat tarjoavat. Ne sopivat työmatkapyöräilyyn myös liukkaissa ja lumisissa olosuhteissa, milloin muut pyörät on jo terveyssyistä syytä jättää odottamaan parempia pyöräilykeliä.