Jos tähän asti on televisiosta saanut seurata ohjelmaa nimeltä Formulasirkus, aiheutti tämän keväinen koko maailmaa kiusaava corona-virus sen, että myös formulakisoista tuli oikeasti sirkus. Siinä missä urheilulaji toisensa jälkeen ensiksi pelasi tyhjille katsomoille ja nyt on keskeyttänyt liigansa, niin satoja tuhansia katsojia radan varteen keräävä F1-kiertue jatkaisi normaalisti? Vielä päivää ennen Australian F1-kisan virallisia harjoituksia tallien pomot eivät tienneet, miten kisan tulisi käymään, vaikka jo yksi tiimeistäkin oli ilmoittanut jättävänsä kisan heidän osaltaan. Ilmoitus tuli Mclarenilta, jonka yhdeltä henkilöltä oli löydetty corona-epäily.

Seuraava vaihe Australian kisassa oli paikallisten viranomaisten ilmoitus, että formulakisa ajetaan ilman katsojia ja vasta pitkän aikaa sen jälkeen tuli virallinen ilmoitus, että koko kisa perutaan. Vedonlyöntitoimisto Unibet ja heillä asiantuntijana oleva Mika Häkkinen lienee tästä uutisesta ihan iloinen ja ymmärtää, että tämä oli ainoa mahdollinen ratkaisu. Jo aiemmin useat kuskit, joiden joukossa myös Kimi Räikkönen ja englantilainen Lewis Hamilton. BBC kertoi, että esimerkiksi Alfa Romeon Kimi Räikkönen ja Ferrarin Sebastian Vettel olivat lähteneet lentäen kohti kotia jo ennen virallista perumisilmoitusta.

Koska seuraava F1-kisa?

Formulasirkus on kertonut, että F1-kausi alkaa näillä näkymin Bahrainissa. Bahrain GP ajetaan ilman yleisöä ja kisa järjestetään 22. maaliskuuta, jollei muuta ilmoiteta. Ei kuitenkaan olisi mikään ihme, että myös Bahrain tullaa perumaan, samoin kun on jo tehty kisakalenterissa alun perin neljäntenä olleelle Kiinan osakilpailulle, joka siirretty eteenpäin. MTV:n formulatiimi kävi aktiivista keskustelua keskenään television suorassa lähetyksessä ja keskusteluissa käytiin läpi koko sarjan taloudellista tilannetta, mutta myös sitä, että on kovin epävarmaa vielä tosiasia, että koska tämä formuloiden juhlakausi oikeasti pääsee alkamaan. Onhan muissa lajeissa siirrytty kokonaan jo seuraavalle vuodelle 2021.

Formuloissa on kyse isoista rahoista, mutta niin on kaikessa muussakin ja tämän mediamyllytyksen aikana välillä tuntuu unohtuvan se, että ihmiset ovat niitä jotka sairastuvat – kilpailut voidaan pitää myöhemminkin ja raha liikkuu taas silloinkin – tässä välissä vain voi olla hieman hiljaisempaa.

Meksikossa ajetaan rallia

Siinä missä Australiassa formulat siirretään välillä takaisin pilttuisiin ja tehtaalle, niin Meksikossa ajetaan rallia. Suomalaisista parasta vauhtia kisan alkuvaiheessa kepitti M-Sport Fordin Teemu Suninen, joka on kokonaistilanteessa peräti neljänten, ja vain kaksi sekuntia kilpailua johtavaa Hyundain Thierry Neuvilleajäljessä.

Muista suomalaisia Meksikossa on Toyotan Kalle Rovanperä avauksen jälkeen 4 sekuntia kärjestä seitsemäntenä ja Esapekka Lappi hitaimpana WRC_autona M-Sportin Fordilla 4,6 sekunnin päässä kärjestä. Muita kärkinimiä Neuvillen perässä: kakkosena Elfyn Evans, kolmantena OttTänak, viidentenä Dani Sordo, kuudentena Sebastien Ogier ja seitsemäntenä GusGreensmith.

Nyt voidaan vain toivoa rallimiesten ja rallin seuraajien puolesta, että Meksikon ralli saadaan ajaan loppuun saakka, ja ettei sekin liity keskeytettyjen lajien kasvavaan joukkoon.

Kevään urheilutarjonta

Jos olet aiemmin siis tottunut katselemaan urheilua iltaisin televisiosta, niin nyt ainakin tulevien viikkojen aikana saattaa ohjelmatarjonta olla hieman rajatumpaa. Käytännössä kaikki urheilutapahtumat ja liigat ovat keskeyttäneet pelit, jotkin viikoiksi toiset jopa pariksi kuukaudeksi ja isot turnaukset ovat voitu jo siirtää hamaan tulevaisuuteen.

Koska vapaa-aikamme on kuitenkin kasvanut entisestä, ja olemme tottuneet täyttämään sen television tuomalla, viihteellä, voimme ollakin nykyään tyytyväisiä suoratoistomaailman tuomista mahdollisuuksista. Jos sinulla vain on voimassa oleva tilaus, niin nyt on mahdollisuus tehdä kulttuurillisia löytöjä ja katsella urheilun sijaan vaikka dokumentteja, aikaa sille saattaa tulla entistä enemmän sillä myös harrastustoiminta on tauolla, joten siihenkään ei tarvitse lähiaikoina varata aikaa.