Tytyrin Elämyskaivoksen uumenissa järjestetään jälleen perinteeksi muodostuneet halloweenkierrokset. Luvassa on sekä koko perheen kierroksia että pimeitä kierroksia niille, jotka uskaltautuvat kaivoksen pimeyteen vain otsalampun valossa. Tytyrin Elämyskaivoksen hämärät, koleat ja paikoin kosteatkin käytävät sopivat erinomaisesti halloweenin tunnelmaan.

Koko perheen kierrokselle keppostelemaan

Lauantaina 6.11. ja sunnuntaina 7.11. järjestetään päivällä koko perheen halloweenkierroksia, jotka soveltuvat 3–10-vuotiaille lapsille. Kierroksia on yhteensä kymmenen ja kullekin mahtuu 30 osallistujaa. Koko perheen kierroksella on tänä vuonna Amerikasta tuttu ”karkki vai kepponen” -teema. Ryhmät kiertävät kaivoskäytäviä ”ovelta ovelle” tai paremminkin luolan suulta luolan suulle ja kysyvät kaivoksenväeltä ”karkki vai kepponen?”.

–Kaivoksen hahmot eivät ole kuulleetkaan halloweenista, joten he ovat ymmällään. He eivät ole myöskään tajunneet varata karkkia, joten ryhmä pääsee tekemään kepposia kaivoksen asukkaille, kertoo Helena Kontio Lohjan matkailusta.

Koko perheen halloweenkierros on Lohjan Harrastajanäyttelijöiden toteuttama. Käsikirjoituksen on tehnyt Mikko Oksanen. Näytelmä nojaa pitkälti improvisaatioon.

–Tänä vuonna näytelmän päähenkilöinä on lapsia, jotka lähtevät karkki vai kepponen -kierrokselle. Lisäksi kaivoksen käytävillä tavataan Annastiina Mäkitalon Tytyrin Tyyra ja kaivoksen Kalle -kirjasta tuttuja hahmoja, jotka joutuvat kepposten uhreiksi, Oksanen avaa.

Päärooleissa nähdään Leo Oksanen, Joona Leino ja Eevi Paakkunainen. Nuoresta iästään huolimatta heiltä löytyy jo näyttelijän kokemusta mm. Laurentius-koulun Peter Pan -musikaalista ja Teatteri Aploodin näytelmistä.

–Vähän jännittää, mutta näytteleminen on ihan parasta, Oksanen ja Leino tiivistävät ajatuksensa.

Näytelmässä ovat mukana myös Nea Grönmark, Krista Hampori, Hanne Paakkunainen, Laura Leino, Tuomo Laine ja Topi Hintukainen.

Kierroksella on mukana myös opas, jolta aikuiset voivat kysellä esimerkiksi kaivoksen historiasta samalla, kun lapset keskittyvät keppostelemaan.

–Olemme aiemmin saaneet palautetta, että aikuisia kiinnostaa enemmän kaivos kuin näytelmä, joten nyt siihen on parempi mahdollisuus tutustua kierroksen aikana, Oksanen sanoo.

Halutessaan myös kaivosvieraat voivat pukeutua naamiaisasuihin, kuten karkki ja kepponen -kierroksella kuuluu. Kierroksen opastuksesta vastaa Lohjan Oppaat ry.

Krista Hampori (vas), Nea Grönmark, Leo Oksanen ja Joona Leino valmiina halloweenkierroksille.

Pimeät kierrokset rohkeimmille

Lauantai-iltana järjestetään lisäksi kaksi Pimeää kierrosta yli 15-vuotiaille. Pimeällä kierroksella koetaan Tytyrin Elämyskaivoksen kierros kirjaimellisesti lähes pimeässä, sillä kaivoksen käytävillä kuljetaan pelkän otsalampun valossa. Kierros huipentuu suuren kaivoslouhoksen valoteokseen.

–Pimeät kierrokset ovat olleet todella suosittuja. Reitin varrella saattaa olla pieniä yllätyksiäkin, Kontio vihjaisee.

Kaivoksen pimeys voi yllättää kokeneemmatkin kävijät, joten kierroksia suositellaan yli 15-vuotiaille. Kierrokselle ei tarvitse ottaa mukaan omaa lamppua.

Liput suositellaan ostamaan etukäteen, sillä kierrokset voivat tulla täyteen. Lippuja saa VisitLohjan kautta sekä NetTicketin lipunmyyntipisteistä. Yli 12-vuotiaille asiakkaille suositellaan maskin käyttöä, hyvää käsihygieniaa ja turvavälien noudattamista. On myös hyvä muistaa, että Tytyrin Elämyskaivoksessa on +8 astetta lämmintä sekä kypäräpakko. Kypärät saa Tytyrin Elämyskaivoksesta.

SMS

Tytyrin Tyyra pitelee korviaan, kun muut metelöivät.