Etätyötä on Suomessa tehty aiemminkin, mutta koronaika vain lisäsi sen tekemistä, eivätkä vanhat tavat ole kaikilla aloilla palanneet, eli monet toimistot ammottavat tyhjyyttään. Tämä nykyaika on mahdollistanut monelle myös harrastuksen muuttamisen työksi. Tässä seuraavassa käydään pari tällaista mahdollisuutta läpi ajatuksella olisiko tässä kenties sinullekin lisätöitä?

Sosiaalinen media ja bloggaaminen

Monet ihmiset ovat luoneet menestyviä uria jakamalla intohimoaan ja asiantuntemustaan sosiaalisen median tai blogin kautta. Tämä voi olla mitä tahansa ruoanlaitosta ja matkustamisesta taiteeseen ja käsityöihin. Tulot tulevat pääosin mainosyhteistyöstä yritysten kanssa.

Aina ei tarvitse edes avata omaa blogia, vaan omalla kirjoittamisella voi ansaita hyvin kirjoittamalla sisältöjä yritysten kotisivuille tai näiden sosiaalisen median kanaviin.

Pelit

Videopelien pelaaminen ei ole enää pelkästään harrastus. Eurheilu on kasvanut räjähdysmäisesti, ja monista pelaajista on tullut ammattilaisia. Myös pelien kehittäminen on ala, jossa harrastajat voivat siirtyä ammattilaisiksi. Samalla on kuitenkin käynyt selväksi, että tuhannet harrastajat eivät koskaan tule pelaamaan ammattilaisina- pelaamisesta on tullut kaikkien ikäluokkien ajanvietettä.

Käsityöt ja DIY-projektit

Verkkokaupat kuten Etsy ovat mahdollistaneet käsityöläisten ja taiteilijoiden tuotteiden myymisen maailmanlaajuisesti. Toisaalta niitä myydään myös aivan paikallisesti Facebookin erilaisissa harrasteryhmissä.

Valokuvaus ja videokuvaus

Monet ihmiset ovat ottaneet valokuvausharrastuksensa uudelle tasolle ja alkaneet ansaita rahaa esimerkiksi hää- tai tapahtumavalokuvaajina. Videokuvaajat voivat työskennellä esimerkiksi mainostoimistoissa tai luoda omaa sisältöä YouTubeen.

Etänä kotoa käsin

Selkeä ja tehokas viestintä on kriittinen osa etätyötä. Työntekijöiden ja työnantajien on käytettävä tehokkaita viestintätyökaluja, kuten sähköpostia, pikaviestejä, videoneuvotteluohjelmia ja projektinhallintasovelluksia. Se, että töitä tehdään eri osoitteissa, vaatii työn tilaajalta tarkkuutta, ja tekijältä ohjeiden tarkkaa seurantaa. Etätyöskentely saattaa tuoda mukanaan tietoturvariskejä, jotka on tärkeä ottaa huomioon. Työntekijöiden tulee olla tietoisia näistä riskeistä ja noudattaa parhaita käytäntöjä tietoturvan varmistamiseksi. Etätyössä on tärkeää pitää kiinni sovituista aikatauluista ja deadlineista. Joustavuus on yksi etätyön eduista, mutta on tärkeää, että kaikki osapuolet tietävät milloin työ on määrä olla valmis.

KO