”Herra Hakkaraineeeen…”, soi vielä illallakin monien sammattilaisten lasten ja aikuisten päässä MLL:n Sammatin paikallisyhdistyksen järjestämän Linnateatterin Herra Hakkaraisen seitsemän ihmettä -teatteriesityksen jälkeen sunnuntaina 30.9. Linnateatterin kiertue-esityksenä ympäri Suomen tilauksesta liikkuva koko perheen teatteriesitys keräsi kahteen näytökseen Sammatin maamiesseurantalo Sampaalaan yhteensä lähes 300 katsojaa.

Useimpien tuntema Mauri Kunnaksen luoma, unissakävelevä vuohihahmo Herra Hakkarainen voittaa unissaan arpajaisissa maailmanympärimatkan, jonka kulkua esityksessä seurataan yhdessä Masa Marsun kanssa. Hakkarainen ja Masa kulkevat matkallaan Egyptin pyramideilla, Intiassa, Kiinassa ja Italiassa ja tapaavat monia hauskoja kavereita, kuten pyhän lehmän, pandan ja muotisuunnittelijan. Esimerkiksi intialaiseen ruokakulttuuriin tutustuminen aiheuttaa niin lapsia kuin aikuisiakin huvittavia kokemuksia Herra Hakkaraiselle, joka on tottunut viileässä ilmastossa nauttimaan lähinnä äitivuohen keittämää ohravelliä.

Linnateatterin näyttelijät Mikko Lamminen ja Kalle Tulander hoitivat hommansa ilolla ja vahvalla taidolla vaihtaen lennosta hahmoja, asuja ja sijoittumista lavasteissa. Esitys sisälsi myös ilahduttavan paljon musiikkia, joten perheen pienimmätkin pääsivät nauttimaan vuohen ja marsun lauluista, vaikkakin esitysten alkupuolella ihan nuorimpia katsojia taisivat hahmot vähän jännittääkin ja jotkut hakeutuivat vanhempiensa syliin kyyneleitään pyyhkimään.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Sammatin paikallisyhdistys ry oli jo pitkään suunnitellut lasten teatteriesityksen tuomista kotikylälle lähemmäksi perheitä, ja muilta yhdistyksiltä saatujen hyvien kokemusten perusteella Linnateatterin esitys valikoitui toteutukseen. Tapahtumaa tukivat Lohjan naisten lastenavustussäätiö sr ja Länsi-Uudenmaan Osuuspankki, joten pääsylippujen hinta pystyttiin pitämään erittäin edullisena. Liput kävivätkin syksyllä niin sutjakasti kaupaksi, että yhdistys tilasi vielä toisen esityksen samalle päivälle. Molemmat esitykset myytiin nopeasti loppuun, joten tilausta lasten kulttuurille on selvästi myös maaseutukylissä.

MLL:n Sammatin yhdistyksen hallituksen aktiivit pitivät tapahtumassa myös kahvilaa, joten teatterikävijät saivat nauttia ennen ja jälkeen esityksen uunituoreista itsetehdyistä muffinseista, donitseista ja pullista. SSO ja K-supermarket Lempola ystävällisesti sponsoroivat kahvilatuotteiden hankintaa. Tapahtuma oli menestys niin järjestäjien kuin katsojienkin palautteen perustella: esitys oli mahtava ja koko perhe viihtyi!

teksti ja kuvat: Elina Ajalin, Mannerheimin lastensuojeluliiton Sammatin paikallisyhdistys ry:n sihteeri