Sp-Koti on selvittänyt suomalaisten haaveita ja mielipiteitä asuntokauppaan liittyviin väitteisiin. Valtakunnalliseen ”Mistä sinä haaveilet?” -kyselytutkimukseen vastanneista yli tuhannesta täysi-ikäisestä suomalaisesta 36,3 % haaveilee uudesta kodista. Noin puolet vastaajista ilmoittaa kuitenkin oman nykyisen taloudellisen tilanteensa estävän haaveiden toteuttamisen juuri nyt. Kyselytutkimuksen tulokset vahvistavat, että Suomen asuntomarkkinoilla on patoutunutta kysyntää

Sp-Kodin ”Mistä sinä haaveilet?” -kyselytutkimus toteutettiin sähköisellä lomakkeella Sp-Kodin uutiskirjeen ja sosiaalisen median kautta 24.4.–15.5. välisenä aikana. Kyselyyn tuli vastauksia yhteensä 1070.

Vastaajista 70 prosenttia on 30–59-vuotiaita ja 65 prosenttia naisia, omistusasujia 68,8 prosenttia ja vuokralla asuvia 29,1 prosenttia. Omakotitalossa asuu 37,5 prosenttia, kerrostalossa 42,8 prosenttia, rivitalossa 15,4 prosenttia ja paritalossa 4,3 prosenttia vastaajista.

– Halusimme selvittää, mistä suomalaiset haaveilevat tällä hetkellä ja mitä he ajattelevat asuntokauppaan liittyvistä väitteistä. Kyselyn tulokset vahvistavat olettamaani kotitalouksien patoutuneesta asunnonvaihtotarpeesta. Halua ja tarvetta vaihtaa kotia on yleisesti melko paljon olemassa, mutta huoli henkilökohtaisen ja yleisen taloudellisen tilanteen kehittymisestä estää ihmisiä toteuttamasta haaveitaan asumiseen liittyen, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Kyselyssämme ainoastaan matkustelu nousi uutta kotia suositummaksi haaveeksi. Matkustelusta ilmoitti haaveilevansa 42,3 prosenttia vastaajista ja uudesta kodista 36,3 prosenttia. Kolmanneksi eniten suomalaiset haaveilevat paremmasta oman talouden tilanteesta (33,3 %) ja neljänneksi eniten nykyisen kotinsa remontoinnista (20,7 %).

– Vastauksissa nousi myös suomalaisten tuttu ja perinteinen haave omasta mökistä/vapaa-ajan asunnosta. Sen sijaan sitä voitaneen pitää pienenä yllätyksenä, että 8,5 prosenttia vastaajista kertoo haaveilevansa sijoitusasunnosta ja loma-asunnosta ulkomailla.

Naiset ovat miehiä enemmän huolissaan omasta taloudestaan

– Epävarmuudesta ja luottamuksen puutteesta niin omaan talouteen kuin yleiseenkin taloustilanteeseen kertoo se, että vastaajista vain 24,2 prosenttia aikoo toteuttaa haaveensa lähiaikoina. Lähivuosina haaveensa aikoo toteuttaa 36,1 prosenttia vastaajista. Kaikista vastaajista 38,3 prosenttia aikoo toteuttaa haaveensa säästämällä tai sijoittamalla ja 21 prosenttia myymällä nykyistä omaisuuttaan, kertoo Rantanen.

– Kaikista vastaajista 50,4 prosenttia kertoo nykyisen taloudellisen tilanteensa estävän haaveiden toteuttamisen juuri nyt. Naiset näyttävät olevan tämänhetkisestä ja tulevasta taloudellisesta tilanteestaan enemmän huolissaan kuin miehet. Yli puolet naisista (54 %) ilmoittaa nykyisen taloudellisen tilanteensa olevan este haaveiden toteuttamiselle, kun miehillä vastaava luku on 42,3 prosenttia.

– Mielenkiintoista on, että avoimissa vastauksissa yllättävän moni ilmoittaa aikovansa toteuttaa haaveensa lottovoitolla. Avoimien vastausten perusteella näyttää myös siltä, että korkotason noustua ihmiset pyrkivät asuntoa vaihtaessaan rahoittamaan tarvittavan välirahan mieluummin omalla rahalla kuin lisälainalla.

Kuluttajien luottamuksen on noustava ennen kuin haave uudesta kodista uskalletaan toteuttaa

– Kuluttajien luottamus on ollut jo pidempään poikkeuksellisen alhaalla, ja se näkyy Sp-Kodin teettämän kyselytutkimuksen tuloksissa, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

– Itse uskon, että kuluttajien luottamus lähtee nousuun positiivisten talousuutisten myötä. Kyselyhän on toteutettu juuri ennen kuin taantuman uutisoitiin olevan ohi Suomessa. Myös EKP:n odotettu ensimmäinen koronlasku kesäkuussa tulee varmasti vaikuttamaan kuluttajien luottamukseen positiivisesti. Kuluttajien ostovoimahan on jo kasvanut jonkin aikaa, yleinen työllisyystilanne on pysynyt Suomessa odotettua parempana ja ruoan hintakin on jo kääntynyt meillä hienoiseen laskuun vuodentakaiseen verrattuna.

– Kun Suomen talous alkaa elpyä ja kuluttajien luottamus vahvistua, alkaa myös asuntokauppa piristyä. Monilla paikkakunnillahan kauppamäärät kasvoivat jo huhtikuussa melko paljon vuodentakaiseen verrattuna eli parempaa kohti ollaan menossa, toteaa Rantanen.

Asuntomarkkinatietoa läntiseltä Uudeltamaalta

Tammikuun ja huhtikuun 2024 Länsi-Uudenmaan alueella on tehty osakehuoneistojen, omakotitalojen ja vapaa-ajanasuntojen sekä tonttien kauppoja yhteensä 389 kpl. Viime vuonna vastaavana aikana kauppoja tehtiin 409 kpl. Näin ollen muutos edelliseen vuoteen verrattuna oli – 4,9 %. Asuntokauppa piristyi huhtikuussa selvästi, sillä tammi-maaliskuun jälkeen tilanne vielä oli se, että miinusmerkin perässä oli lukema – 16,9 %. Keskihinnat tehtyjen kauppojen osalta pysyivät alkuvuoden aikana käytännössä ennallaan, sillä hinnanmuutos oli vain – 1,1 % vertailussa vuodentakaiseen.

Otathan yhteyttä, jos haluat tietää vielä tarkemmin toteutuneista asuntokaupoista läntisellä Uudellamaalla tai asuntomarkkinoiden tämänhetkisestä tilanteesta alueella.

Janne Vermasheinä,
toimitusjohtaja, kiinteistönvälittäjä LKV
Sp-Koti Nummela Valoa, Sp-Koti Lohja Valoa, Sp-Koti Kirkkonummi Valoa,
Sp-Koti Karkkila Valoa ja Sp-Koti Veikkola Valoa
+358 50 60 096

Kommentoi kirjoitusta