Romantic young couple dating in pub at night

Kansainvälinen naistenpäivä on virallinen juhlapäivä useissa maissa. Perinteen mukaan miehet kunnioittavat äitejään, vaimojaan, tyttöystäviään, työtovereitaan ja muita läheisiä naisia kukilla tai muilla pienillä lahjoilla. Miten sinä kenties olet huomioimassa oman elämäsi naisia?

Mistä ja miksi kaikki alkoi?

Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran 19. maaliskuuta 1911, jolloin Itävallassa, Tanskassa, Saksassa ja Sveitsissä järjestettyihin kokoontumisiin osallistui yli miljoona naista ja miestä. He vaativat naisille äänioikeutta, työoikeutta, oikeutta ammattikoulutukseen ja työsyrjinnän lopettamista. Suomessa kansainvälistä naistenpäivää alettiin tiettävästi viettää vuonna 1914. Tuolloin sen tarkoitukseksi määriteltiin naisten sivistäminen terveys- ja työväenasioista. Naistenpäivää on perinteisesti pidetty poliittisempana ja vasemmistolaisempana kuin samoihin aikoihin 1910-luvulla syntynyttä äitienpäivää, joka on tyypillisesti liitetty porvarillisiin ja konservatiivisiin perinteisiin.

Naisten ja miesten tasa-arvoisuus

Eli naistenpäivä on alkanut hieman erilaisista tarkoitusperistä, kuin mitä se on nykyään. Nykyiseen länsimaalaiseen kulttuuriin naisten ja miesten tasa-arvo on asettunut kohtuullisen hyvin, mutta esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa on monia maita ja alueita, joilla naiset eivät ole tasa-arvoisia miehiin nähden ja tämä tilanne aiheuttaa välillä kulttuurien ja ihmisten välisiä hankaluuksia.

Miesten ja naisten ”tasapäistäminen”

Meillä Suomessa tasa-arvo on saanut samanlaisia piirteitä kuin muuallakin Euroopassa, eli enää ei edes puhuta miesten tai naisten tasa-arvosta, vaan puhutaan ihmisten tasa-arvosta jopa niin pitkälle vietynä, ettei miehiä ja naisia saisi enää käsitellä erilaisina, aivan kuten markkinoinnissa ei saa enää mainostaa poikien tai tyttöjen leluja – mutta eikä sitten ole muka niin, että pojat ja tytöt ovat erilaisia? Vai pitäisikö poikien ja tyttöjen olla tulevaisuudessa samanlaisia? Tosiasia kuitenkin on, että fysiologisesta miehet ja naiset ovat rakennettu eri lailla ja vuosituhansien kehitys on ohjannut sukupuolille omat tehtävänsä, joita olemme nyt nykyajassa pyrkimässä tasoittamaan ja poistamaan kaikki esteet ja eroavaisuudet. Jatkossa ei saisi olla miesten tai naisten tehtäviä, vaan ainoastaan tehtäviä. Tasapäistäminen on välillä mennyt jopa hieman yliampuvaksi ja tuntuu, että miehet eivät kohta enää saa osoittaa erikseen huomiota naisille ja tästä naistenpäivästäkin tulee vain historian tapahtumien muistopäivä. Onneksi sentään äitienpäivä jätettäneen rauhaan myös tulevaisuudessa.

Tiesitkö esimerkiksi, että tulppaanien myynti on Suomessa vuotuisessa huipussaan naistenpäivänä. Kauppapuutarhaliitto arvioi muutama vuosi sitten, että naistenpäivänä jaetaan keskimäärin kaksi tulppaania jokaiselle suomalaiselle naiselle.

Mitä itse ajattelet tasa-arvosta?

Miten itse suhtaudut nykyaikaiseen ajatukseen kaiken tasapuolistamisesta? Onko sinusta hyvä suuntaus, että erilaisissa tehtävissä pyritään pyyhkimään sukupuoli pois ja työhaastatteluissakaan ei kohta saa kysyä sukupuolta, tai se ei saa olla syynä työpaikan saamisessa.

Kukkia tärkeämpää on ymmärtää, että kaikkien sukupuolten tasa-arvoinen kohtelu hyödyttää aivan jokaista ja tulevia sukupolvia. Mutta tarkoittaako tasa-arvoisuus tasapäistämistä? Naistenpäivän pohjimmainen tarkoitus on muistuttaa, ettei kaikki ole todellakaan vielä hyvin.

KO.

2 Comments

  • Janne Saksanen

    2.3.2020 - 13:24

    Olen samaa mieltä, kaikki ei todellakaan ole vielä hyvin. Minulle tasa-arvo on sitä, että molemmille sukupuolille annetaan samat asiat ja molemmilta vaaditaan samat asiat. Nykyään tasa-arvosta puhutaan ikäänkuin se olisi naisten ja tyttöjen yksinoikeus. Ei puhettakaan, kun tasa-arvosta puhutaan, miehille pakollisesta asevelvollisuudesta luopumisesta, joka on törkein sukupuolisyrjinnän muoto. Sen lisäksi poikien huonompi koulumenestys ja muutenkin poikien ja miesten kohtaama empatiavaje. Tiedättekö, milloin on kansainvälinen miesten päivä? Naistenpäivää hehkutetaan joka paikassa, mutta miesten päivänä vallitsee hiljaisuus. Onko se tasa-arvoa, ettei miehiä huomioida muuten kuin uhrattavana materiaalina (asevelvollisuus)? Pelkkä sukupuolen häivyttäminen esim. työhakemuksista ja muu tasapuolistaminen sukupuolitermeissä ei ole tasa-arvoa.

  • Ismo Akkila

    2.3.2020 - 16:55

    Koko ajanhan mennään heikompaan suuntaan miesten oikeuksien puolella. Jos feminismi olisi tasa-arvoa ajava ideologia, niin ne ajaisivat myös miesten asiaa, mutta nyt haluavat ahtaa miehet ahtaaseen feministimuottiin, joka ei ole missään mielessä miehiä varten tehty. Toki jotkut viihtyvät siinäkin muotissa, mutta se on heidän oma asiansa. Feministien lanseeraama monisukupuolisuus on ongelma jo itsessään. Biologisesti on kaksi sukupuolta ja se pitäisi olla virallinen linjakin. Sen jälkeen kaikilla on jo nyt oikeus olla juuri sellainen mitä haluaa. Naisille siis ei pitäisi antaa yhtään enemmän oikeuksia miesten kustannuksella, vaan niitä pitäisi pikemminkin karsia

Comments are closed.