Mitä on odottaa joulua, minkä äärelle joulu meidät kuljettaa ja mikä tekee joulun?

Aina toiveet eivät osu yksiin. Yksi haluaa pitää kiinni tutuista perinteistä, mutta toinen kokeilisi mieluusti jo jotakin uutta. Monenlaiset tunteet risteilevät pinnan alla.
JOKO-teatteri pureutuu tähän hartaaseen, mutta räjähdysherkkään juhlaan esityksessään Joko meillä on joulu?
– Kyse ei ole yhdestä tarinasta vaan useista jouluun liittyvistä episodeista. Joulu merkitsee jokaiselle jotakin, pitipä siitä tai ei. Uskon, että katsojat löytävät tunnistettavia tilanteita, ohjaaja Anna Rimpinen sanoo.
Hän on itsekin lavalla, jossa nähdään lisäksi Markku Ihamäki, Vesa Vuorenmaa ja Rosa Nyman. Nyman loihtii esitykseen myös musiikkia laulamalla ja soittamalla pianoa.
– Käsikirjoitus on ryhmän yhteistyössä tekemä, jokainen kirjoitti jotakin, Rimpinen valaisee.

Riisipuuroa ja improvisointia

Joko meillä on joulu kuuluu viime vuonna alkaneiden JOKO-iltojen sarjaan, jonka aikaisempia osia ovat olleet Syy herätä ja Meille saa aina tulla. Edellistä esitettiin Cafe Laurissa ja jälkimmäistä sekä Cafe Laurissa että Juhlaserviisissä.
Joulunäytelmästä on sovittu kaksi esitystä Juhlaserviisissä. Lipun hintaan kuuluvat myös riisipuuro, glögi ja joulutorttu, joita nautitaan yhtä aikaa esityksen kanssa. Esitys kestää noin kaksi ja puoli tuntia.
– Juhlaserviisiin mahtuu noin 70 katsojaa, ja pöydistä on hyvä näköyhteys näyttämölle. Mutta esitys on sovitettavissa myös muihin tiloihin, ja jos joku haluaa tilata sen pikavauhtia vaikka pikkujouluihin, niin se on mahdollista, jos aikataulut vain osuvat, Anna Rimpinen kertoo.
Hänen mukaansa yleisön osuus ei Juhlaserviisissä välttämättä rajoitu vain esityksen seuramiseen ja joulutarjoilujen maisteluun.
– Yksi osio rakennetaan improvisaatioiden varaan. Katsojat saavat pöydissään kirjoittaa lapulle esimerkiksi tunnetiloja, paikkoja, esineitä tai mitä mieleen vain juolahtaa. Keräämme sitten tuotokset pois ja koetamme rakennella niistä saman tien draamallisia kohtauksia.

Ammattilaisten verkostoitumista

JOKO-teatteri on 2016 Lohjalla perustettu yhdistys, jonka jäsenet ovat eri kulttuurialojen ja taiteen ammattilaisia. Anna Rimpinen on itse free lance -käsikirjoittaja ja ohjaaja, joka on työskennellyt useana vuonna muun muassa sammattilaisen Vaahterateatterin parissa. Muut jäsenet ovat etupäässä muusikkoja ja kuvataiteilijoita. Jäseniä on tullut perustamisen jälkeen lisääkin.
– Haluttiin saada porukka, joka tuottaisi yleisölle elämyksiä ja jakaisi tekijöiden kokemuksia ja tarjoaisi keskinäistä tukea. Korona pysäytti joksikin aikaa teatterin toiminnan, mutta näiden JOKO-iltojen kautta on päästy uudelleen vauhtiin, Rimpinen iloitsee.

JP

Joulun ristiriitaisten odotusten pommia purkamassa vasemmalta Markku Ihamäki, Rosa Nyman, Anna Rimpinen ja Vesa Vuorenmaa.
Joulun ristiriitaisten odotusten pommia purkamassa vasemmalta Markku Ihamäki, Rosa Nyman, Anna Rimpinen ja Vesa Vuorenmaa.

JOKO-teatteri: Joko meillä on joulu? Esitykset pe 1.12 klo 18 ja la 2.12 klo 18 Juhlaserviisissä (Länsi-Louhenkatu 31). Liput ja tarjoilut www.pureexperience.fi/tapahtumat