Internetin käyttö kuuluu suomalaisten arkeen siinä missä aamukahvin keitto tai koiran ulkoilutuskin. Suomalaiset ovat myös muuhun maailmaan verrattuna hyvin nettihenkistä kansaa. Nimittäin jo vuonna 2009 tehdyn Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan noin 82 prosenttia suomalaisista käytti internetiä runsaasti päivittäin.

10 vuoden takaiseen tutkimuksen nähden käytön määrä lienee kasvanut siitä vielä entisestään. Koska internetiä kulutetaan tänä päivänä todella paljon, on tärkeää tietää se, minkälainen netin nopeus sitten pitäisi kulloinkin olla, jotta verkon käyttö olisi mahdollisimman sujuvaa.

Verkon nopeuteen vaikuttaa ehdottomasti sen käyttötarkoitus

Kun mietit erilaisilta palveluntarjoajilta otettavaa internet-liittymää, on suositeltavaa ensisijaisesti miettiä sitä, mihin käyttötarkoitukseen verkkoa tarvitsee.   

Mikäli verkkoa käyttää vain kevyeeseen nettisurffaukseen, ei verkon nopeuden tarvitse olla kuin alle 5 Mbps. Latausnopeuden ollessa tätä luokkaa verkon peruskäyttö on siis sopivan sujuvaa. Tällainen netin tavanomainen käyttö pitää sisällään sellaisia toimenpiteitä, kuten sähköpostien ja uutisten lukeminen sekä asiointipalveluiden eli käytännössä pankkipalveluiden käyttö. Peruskäytössä verkon lähetysnopeuden ei myöskään tarvitse olla suurempi kuin kuin 2 megatavua per sekunti.

Käyttötarkoituksen kasvaessa peruskäyttöä suuremmaksi on verkon nopeutta järkevää kasvattaa samassa suhteessa käytön määrään nähden. Mikäli verkossa työskentely – tai vaikka verkkopeliharrastus, on internetin käytön pääasiallisin syy, verkon nopeus kannattaa nostaa luokkaan 5-25 Mbps. Tällaisilla nopeuksilla sujuvat niin pelaaminen ilman katkoja kuin myös videokonferenssin järjestäminen.

Samalla ei tarvitse turhaan pelätä videon pätkimistä.

Verkon lähetysnopeuden ei kuitenkaan tarvitse olla 5 Mbps. Todelliset verkkopeliharrastajat nimittäin kertovat. että lähetysnopeus on riittävä sen pyöriessä 3-8 Mbps nopeuden välimaastossa.

Yhteyden nopeuteen vaikuttaa myös verkkoa käyttävien henkilöiden määrä

Verkon nopeuteen ja toimivuuteen vaikuttaa ehdottomasti myös sitä käyttävien henkilöiden määrä. Mitä useampi henkilö käyttää nettiä samaan aikaan, sitä suurempi verkon nopeuden tulee olla, jotta kaikkien nettisurffaaminen olisi mutkatonta ja sujuvaa.

Esimerkiksi maksimissaan kolmen hengen talouteen, jossa internetiä käytetään peruskäyttöä runsaammin, on verkon nopeus suotavaa olla enemmän kuin 10 megatavua per sekunti. Suositeltavan verkon nopeuden tulisi pyöriä noin 25 Mbps paikkeilla.

Sellaisissa talouksissa, joissa verkon käyttö on super aktiivista kaikkien taloudessa olevien kesken – tai taloudessa asuu enemmän kuin kolme henkilöä, suositeltava internetin latausnopeus on hyvä olla jopa 50-80 Mbps tasolla.

Nopeuden määrä kasvaa toki käytettävien laitteiden myötä

Harvemmin tulee mietittyä sitä, kuinka monen eri laitteen voi nykyisin yhdistää verkkoon tavallisten älypuhelimien, tablettien tai perinteisten tietokoneiden lisäksi.

Nimittäin uusissa ja innovatiivissa älykodeissa jopa kodinkoneet ovat tänä päivänä verkossa. Älykoteja tutuimmissa olosuhteissakin on paljon sellaisia laitteita, jotka hyödyntävät internet-yhteyttä. Tällaisia ovat esimerkiksi pelikonsolit ja smart-tv:t.

Laitteiden runsauden vuoksi taloudessa tarvittavan kaistan määrä kasvaa entisestään, jolloin 80 Mbps nopeus ei enää välttämättä riitäkään, vaan sujuva käyttö voi vaatia jopa 150-250 Mbps huippunopeuden.

Tarvittava verkon nopeus selviää helposti tarkastelun jälkeen

Oikeanlaisen nopeuden löytämiseksi on tärkeä tarkastella omaa verkon käytön tarvetta. Tämän lisäksi on otettava huomioon myös se, kuinka moni muu samassa taloudessa oleva henkilö voi käyttää samaa verkkoa. Lopuksi näiden ohella oikeanlainen nopeus löytyy tutkimalla sitä, kuinka moni eri laite voi käyttää henkilöiden ohella nettiyhteyttä samaan aikaan.

Kun punnitset huolellisesti näitä edellä mainittuja seikkoja ja tekijöitä, omiin tarpeisiin sopiva nopeus löytyy varmasti ja samalla muuttaa internetin käyttämisen entistä vaivattomammaksi ja sujuvammaksi.