Joulu lähestyy. Me vietämme joulua joka vuosi samaan aikaan. Jokaisella meistä on omat tapamme viettää joulua, ja jokainen tapa on oikea, onhan se omamme. Mutta joulun lähestyessä alkaa kaupoissa ja liikenteessä käydä kuhina, ihmisten tehdessä viime hetken ostoksia ja rynnistäessään liikkeestä toiseen, miksi?

Joka vuosi samaan aikaan

Me vietämme joulua joka vuosi samaan aikaan ja monessa perheessä vielä sillä omalla perinteisellä tavalla, miten voi siis olla, että joulun läheisyys tulee monille sellaisena yllätyksenä, että sen valmistelut tehdään jälleen viime hetkillä.

Puhutaan, että joulu on rauhoittumisen ja yhdessä olon aikaa. Kuitenkin saamme usein todistaa kiirettä, yksinäisyyttä ja eri puraa nimenomaan joulun aikaan. Monet jouluun liittyvät asiat aina jouluruoista joululahjoihin ovat sellaisia, jotka voidaan tehdä tai ainakin valmistella hyvissä ajoin ennen joulua, mutta kuitenkin niitä siirretään aina seuraavalle viikolle, kunnes huomataan, että se jouluhan on jo ensi viikolla.
Nykyään kun tavaksi on jo tullut hankkia lahjat ja ruoatkin ennakkoon verkkotilauksina, voisi kuvitella, että joulusta on ainakin osa kiireestä poissa, mutta onko näin?

Aikaa on miettiä rauhassa

Nyt meillä on vielä pari viikkoa aikaa jouluaattoon, joten vielä voisi löytyä rauhallisiakin aikoja niiden joululahjojen ostamiselle tai jouluruoan aineksien hakemiselle. Suosittelenkin sitä, että tee kaikki mahdollinen hyvissä ajoin, että oikeasti ehdit myös nauttia joulun ajan päivistä ja niiden mahdollisesta rauhallisuudesta, jos se nyt on yleensäkään mahdollista.

Jouluna on hyvä muistaa myös sukulaisia ja ystäviä. Se ei välttämättä tarkoita, että käytetään joulusta aikaa autossa istumiseen, mutta se tarkoittaa sitä, että soitetaan tai otetaan tietokoneella yhteys tuttuihin ja kysellään kuulumisia.

Joulu on kulttuurissamme antamisen aikaa. Lehtemme sivuilla on ollut luettavana parikin esimerkkiä siitä, miten voisit tänä vuonna tukea niiden joulua, joilla ei välttämättä ole yhtä hyvä taloudellinen tilanne kuin ehkä sinulla. Pienikin taloudellinen lahjoitus ruoan tai joululahjan muodossa voi olla lahjan saajalle iso asia, paljon suurempi kuin miltä se kenties lahjan ostajan mielestä on.

Omassa perhepiirissä lahjojen antamiselle voi olla ne omat perheelle muodostuneet tapansa, eikä jokaisessa perheessä edes jaeta joululahjoja, mutta jos olet miettinyt uudenlaisia lahjoa, ovat varsinkin omaan hyvinvointiimme liittyvät lahjat nousseet entistä suosituimmiksi. Siinä missä ennen ostettiin tavaroita, voit nyt ostaa paikallisesta palvelusta, vaikka hyvinvointipalveluita rakkaallesi, tai lahjakortin ystävällesi, jonka tiedät tarvitsevan apua. Joskus paras lahja on muistaminen, joskus se ostettu lahja, toisinaan jopa se itse ajatuksella tehty lahja voi olla se kaikista rakkain.

Paikallisista liikkeistä ja palveluyrityksistä löytyy varmasti paljon lahjaideoita, joten hyvä vinkki on ottaa tästä viikosta pari tuntia paikallisen tarjonnan läpikäyntiin, jos vaikka löytyisi se yksi lahjapaketti, joka vielä puuttuu.

Joulurauhaa kaikille

Ykkös-Lohja ilmestyy vielä tänä vuonna ensi viikolla ennen joululomaamme. Mekin rauhoitumme jouluksi aivan kuten perinteisessä Turun joulurauhan julistuksessa toivotaan: rauhoitutaan ja rentoudutaan, ollaan ystävällisiä ja otetaan muut huomioon.

Ensi viikolla eli keskiviikkona 20.12. on lehdessämme myös perinteiseen tapaan paikallisten yritysten joulutervehdykset lohjalaisille, joten varsinaisen oman joulutervehdyksen jätämme ensi viikolle.

KO