Hanna Ruotanen (vas) ja Suvi Kinnunen aikovat tehdä eJoulupuu-lahjoituksen. Linda McEvoy hoitaa Joulupuu-keräystä Mieli Lohjan mielenterveys ry:n puolesta.
Hanna Ruotanen (vas) ja Suvi Kinnunen aikovat tehdä eJoulupuu-lahjoituksen. Linda McEvoy hoitaa Joulupuu-keräystä Mieli Lohjan mielenterveys ry:n puolesta.

Suvi Kinnunen ja Hanna Ruotanen pähkäilevät Prisman käytävällä Joulupuu-keräykseen osallistumista. Keräyksellä tuetaan lohjalaisia lapsia ja nuoria, joiden perheillä ei välttämättä ole varaa joululahjoihin.
– Viime vuonna osallistuin 20 eurolla. Toivon, että sillä olisi hankittu lahja 12-vuotiaalle pojalle. Todennäköisesti osallistun nytkin, Kinnunen arvioi.
Ruotanen kallistuu samalle kannalle.
– 12-vuotiaalle pojalle lahjan ostaminen on kaikkein vaikeinta. Koska he ovat kasvaneet ulos leluiästä, he tahtovat jäädä paitsioon. Erittäin tarpeelliset pehmeät paketit eivät myöskään ilahduta heitä yhtä paljon kuin kovat ja ehkä vähän tarpeettomammat, hän pohdiskelee.
Konkreettisen lahjan sijasta Kinnunen ja Ruotanen aikovat tehdä sähköisen lahjoituksen, jolloin hankintapäätös jää lapsi- ja perhetyön ammattilaisten varaan.

Lyhentämättöminä avun tarvitsijoille

Prisman käytävällä, muovisen joulukuusen äärellä päivystää Mieli Lohjan mielenterveys ry:n toiminnanohjaaja Linda McEvoy. Hänen mukaansa Joulupuu-keräys on tänä vuonna kokenut Lohjalla mullistuksen.
– Ensimmäisen kerran keräyksen järjestää jokin muu taho kuin nuorkauppakamari. Meiltä kysyttiin lokakuussa, lähtisimmekö homman toteuttajiksi, ja päätimme lähteä, vaikka suunnitteluun ei juuri jäänyt aikaa. Mutta tekemällä oppii ainakin, mitä seuraavalla kerralla pitäisi tehdä paremmin, McEvoy tuumii.
Keräyspisteitä on Prisman lisäksi Kauppakeskus Lohessa, Citymarketissa, Säästötalo Latvalassa, Lohjan ja Virkkalan Kodintavarataloissa, Osuuspankissa ja Pusulan Pikku-Omenassa.
– Lisäksi paketteja voi tuoda Lohjan mielenterveys ry:n toimitiloihin Karstuntie 2:een, jossa myös keräyspisteisiin kertyneet paketit lajitellaan.
McEvoy on yhdistyksen puolipäiväinen työntekijä, mutta hänen apunaan uurastaa 13 vapaaehtoista. Mieli Lohjan mielenterveys ry ei saa keräyksestä senttiäkään.
– Joissakin hyväntekeväisyystempauksissa tekijät saattavat kuitata kampanjan kulut keräystuotoista, mutta Joulupuu-keräyksen tuotot menevät lyhentämättöminä oikeisiin kohteisiin, McEvoy tähdentää.

Nuorkauppakamarien idea

Suomen Nuorkauppakamarit ry aloitti Joulupuu-keräyksen 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä. Joulupuu on Keskuspuiston Nuorkauppakamari – Helsinki ry:n rekisteröimä tavaramerkki.
Keräystä toteuttivat paikalliset nuorkauppakamarit. Lohjalla Joulupuu-keräykset alkoivat 2007. Sanna Asikainen tuli mukaan viitisen vuotta sitten. Hiukan myöhemmin valtakunnallista keräystä hallinnoimaan perustettiin oma järjestö Joulupuu ry.
– Nuorkauppakamarit voivat yhä olla mukana, mutta paikalliskeräysten järjestäjiksi saavat hakea Joulupuu ry:n kautta muutkin tahot. Koska toimin sekä Lohjan Nuorkauppakamarin että Mieli Lohjan mielenterveys ry:n hallituksissa, ehdotin, että nyt voisi olla oikea aika vaihtaa vetovastuuta, Asikainen kertoo.

Verkkolahjoittaminen suosiossa

Keräyksen järjestäjä hankkii yhteistyökumppanit, joiden kautta lahjat toimitetaan apua tarvitseville perheille. Lapsiperheiden sosiaalipalvelut, kaupungin maahanmuuttopalvelut sekä Lohjan seurakunnan diakonit ovat suhtautuneet keräykseen myötämielisesti, vaikka se tehdään heidän oman työnsä ohessa.
– Tarve lahjoituksille on suuri. Lohjalla keräyksellä on autettu vuosittain 400-800 perhetttä, ja lahjoja on kertynyt eri vuosina 500-1000, Sanna Asikainen kertoo.
Verkkolahjoitukset tuottivat viime vuonna hiukan yli 5000 euroa. Asikaisen mukaan koetetaan nytkin päästä vähintään samaan.
– Verkkolahjoitus on helppo tapa osallistua, koska voi lahjoittaa myös pieniä, 5-10 euron summia, joilla ei saa erikseen yhtä lahjaa ostettua.
Joulupuu ry:n nettisivujen reaaliaikainen laskuri paljastaa, että 26.11. mennessä Lohjalla oli annettu eJoulupuu-keräykseen 2500 euroa. Vain Helsingissä oli kerätty hiukan enemmän.
Linda McEvoy sanoo, ettei kannata miettiä, onko lahja hyödyllinen, kehittävä saati välttämätön.
– Jokaikisellä lapsella on oikeus kokea se jännitys ja ilo, kun pääsee aukaisemaan joululahjapaketin, hän sanoo
JP

Joulupuu-keräys Lohjan kauppaliikkeissä 10.12. asti, eJoulupuu-keräys 26.12. asti.

Joulupuu-keräys pähkinänkuoressa

Joulupuu-keräykseen voivat osallistua yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt. Keräyksessä hankitaan uusia tai ainakin käyttämättömiä joululahjoja paikallisille lapsille ja nuorille. Lahja toimitetaan keräyspisteelle paketoimattomana tai lahjakassiin pakattuna, ja pakettikorttiin kirjataan, minkä ikäiselle lapselle ne on tarkoitettu – ja jos asialla on merkitystä – tuleeko se tytölle vai pojalle, Keräykseen osallistuvista liikkeistä löytyy muovinen joulukuusi, jossa on tyhjiä lipukkeita, joihin tiedot voi kirjoittaa.
Lahja voi myös olla itse tehty käsityö tai esimerkiksi elokuvalippu tai lahjakortti, johon pitää merkitä summa ja tieto, mihin liikkeeseen kortti käy.
Lahjat viedään mukana olevien liikkeiden infopisteisiin tai tuodaan Mieli Lohjan mielenterveys ry:n toimitiloihin Karstuntie 2:een maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 13-15. Siellä ne lajitellaan ikäryhmittäin.
Jakelun hoitavat Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Lohjan lasten ja perheiden palvelut, Lohjan maahanmuuttopalvelut ja Lohjan seurakunnan diakoniatyö, joilla on etukäteen laadittu luettelo avustettavista perheistä. Koska tiedot ovat salassa pidettäviä, keräyksen järjestäjä ei näe listoja.
Rahaa voi lahjoittaa myös netissä eJoulupuu-keräyksen kautta osoitteessa lohja.joulupuu.org. Jos konkreettisia lahjoja ei kerry tarpeeksi, loput hankitaan eJoulupuun tuotoilla. Ylimääräinen eJoulupuun kertymä käytetään lastensuojelutyöhön Lohjalla.