Aloitimme vuoden 2021 positiivisemmissa ajatuksissa kuin mitä suurin osa vuodesta 2020 meni. Vaikka maailman ja Suomen tilanne on yhä kaikkea muuta kuin normalisoitunut, on ilmassa enemmän uskoa ja toivoa tulevasta. Siinä missä viime aikoina on juhlia jouduttu rajoittamaan ja jopa perumaan, on tälle vuodelle lupa jo ajatella juhlinnan mahdollisuuksia.
Ihminen on aina sopeutunut ja näin on tapahtunut myös nyt. Se, että maailmaa vaivannut virus on saanut vuodessa vastalääkkeen ja sairaaloiden henkilökunta tietää jo enemmän, mitä vastaan taistelee, ovat askeleita maailmaa vaivaavan viruksen taltuttamiseksi. Samalla me voimme vähitellen alkaa palailla sellaiseen arkeen, mitä se oli ennen kevättä 2020. Mutta vaikka emme koskaan palaisi aivan samanlaiseen arkeen, kuuluvat juhlat ihmisen elämään.

Aina löytyy hyvä syy

Me juhlimme monia asioita, sillä arkinen elämä on useasti samojen asioiden tekemistä päivästä toiseen, ja tarvitsemme sille vaihtoehtoja. Siksi meillä on syntymäpäivät, joulu, uuden vuoden juhlinta, vappu, joulu, juhannus, pääsiäinen ja monet muuta juhlat. Unohtamatta myös yrityksen juhlia, urheiluun liittyviä juhlia, voittamisen juhlintaa ja muuten vain juhlien pitämistä pakona arjesta. Eikä se juhlinta todellakaan aina tarkoita Suomessakaan yletöntä alkoholin käyttöä, vaan juhlia voi monella tavalla.

Parempaa odotellessa

Toivottavasti vuosi 2021 näkee juhlinnan palaamisen elämäämme, sillä viimeisen vuoden aikana ei arjessamme ole ollut liikaa juhlintaa. Ravintoloista yökerhot ovat kiinni ja suurin osa kaikista vuoden 2020 yleisötapahtumista peruttiin, eikä niitä nähdä vielä alkuvuonna 2021, eikä kenties välttämättä koko vuoden aikana. Toiveissa on kuitenkin, että kesällä voisimme jo juhlia ystävien ja sukulaisten parissa, muistaen kuitenkin ”uudet” opetukset hygieniasta.

Meille kaikille on jo koulussa opetettu esimerkiksi käsihygienian tarpeellisuus, mutta oikeasti vasta viime vuosi toi sen todella takaisin arkeen, vai pesitkö itse kätesi näin useasti jo vuonna 2019? Moni muukin asia arjessamme on muuttunut menneen vuoden aikana, ja varmasti osa niistä jää tulevillekin vuosille. Mutta miten ne vaikuttavat juhlintaan?
Millaisia juhlia sinulla on tälle vuodelle mielessä? Synttärit, firman juhlat, valmistuminen, eläkkeelle siirtyminen. Vaikka meillä olisi minkälaiset rajoitukset päällä, älä anna sen estää juhlintaasi – sitä vain pitää muokata. Lohjalta löytyy yritykset, jotka tarjoavat sekä tarjottavat juhliisi, jos et itse halua niitä tehdä, ja koristelutkin löytyvät ihan paikallisesti.

Vuosi saatiin jo hyvään vauhtiin ja juhlia on jo tänä vuonna vietettykin, suunnittele sinäkin tälle vuodelle oma juhlasi – vaikka vain virtuaalisesti, siihenkin on omat mahdollisuutensa. Kunhan muistat, että elämään kuuluu paljon muutakin kuin arki ja sen murheet – iloa ja juhlaa kannattaa aina lisätä omien mahdollisuuksien mukaisesti omaan arkeen. Se auttaa sinua ja läheisiäsi myös voimaan paremmin – kokeile vaikka!

KO