Lohjalaiset tuntevat Kalervo ja Teija Kaarteen heidän pitämästään Kaarteen sotamuseosta ja mosaiikkigalleriasta. Nyt ihmisillä on mahdollisuus päästä tutustumaan myös heidän puutarhaansa 7.8. klo 12.00–17.00, sillä Kaarteen puutarha on ensimmäistä kertaa mukana Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Kalervo Kaarre kertoo, että tapahtumaan osallistumista alettiin pohtia sotamuseon ja mosaiikkigallerian kävijöiden toiveesta.

–Otimme sitten selvää tapahtumasta ja ajattelimme, että miksi ei. Olemme innolla mukana Avoimissa puutarhoissa ja odotamme tapahtumaa mielenkiinnolla, Kaarre sanoo.

Heidän puutarhassaan ei ole mitään tiettyä teemaa, mutta suunnitelmallisuutta pihasta löytyy senkin edestä.

–Olemme käyttäneet puutarha-alan suunnittelijoita. Taimiteutari teki ensimmäiset suunnitelmat ja viime vuodet pihan suunnittelusta on vastannut lohjalainen Toivepiha Oy, Kaarre kertoo.

Pihaan ajetaan leijonapatsaiden vartioiman portin läpi. Sen takana odottaa vuodesta 2001 vähitellen rakennettu, noin puolen hehtaarin piha, jota on vuosien saatossa rakennettu yhdessä usean piha- ja vihersuunnittelijan kanssa. Tarkkaan suunniteltujen alueiden lisäksi pihasta löytyy myös luonnontilainen metsäpolku laavuineen. Pihalta löytyy yhteensä yli 44 puu- pensas- ja kasvilajiketta keijuangervoista pylväshaapoihin.

Avoimet puutarhat -tapahtumassa Kaarteen puutarhaa esittelee maisemasuunnittelija, suunnitteluhortonomi Sanna Moilanen Toivepiha Oy:stä. Lohjalta tapahtumaan osallistuu yhteensä kymmenen puutarhaa. Niihin voi tutustua Avoimien puutarhojen verkkosivuilla.

Kaarteen puutarha on nyt ensimmäistä kertaa mukana Avoimissa puutarhoissa. (Kuva: Kalervo Kaarre)

Kukkien keskelle

Avoimissa Puutarhoissa pääsee vierailemaan hyötypuutarhoissa, joissa kypsyy satoa sekä ihastelemaan elokuisia koristepuutarhoja lukuisine perennoineen ja kukkivine kesäkukkineen. Tapahtuman yhteinen eurooppalainen teema on Puutarhat ilmastonmuutoksessa. Puutarhat edistävät luonnon monimuotoisuutta ja hidastavat monin tavoin ilmastonmuutoksen haitallisia vaikutuksia. Yhteensä tapahtumassa on mukana yli 850 puutarhaa ympäri Suomea. Puutarhaliitto ry kannustaa ottamaan myös ystävän mukaan kesän puutarhavierailuille. (Puutarhaliitto ry)

Myös sotamuseo ja galleria avoinna

Avoimien puutarhojen lisäksi 7.8. Kaarteen sotamuseossa ja mosaiikkigalleriassa järjestetään yleisöpäivä klo 12.00–17.00 (pääsymaksu). Tuolloin niihin pääsee tutustumaan ilman ennakkovarausta. Samalla voi tutustua myös pihapiiristä löytyvään tsasounaan ja taidepolkuun.

SMS

(Kuva: Kalervo Kaarre)