Torstaina 4.6. Lohjalla vietetään jälleen Kahvilapäivää. Tänä vuonna seitsemättä kertaa järjestettävä kahvilapäivä osuu siinä mielessä hyvään saumaan, että maanantaista alkaen on saanut ravintola avata jälleen ovensa ja kutsua ihmiset ravintolasaleihin syömään. Samalla myös terassit ovat auenneet asiakkaille.

Taloustutkimus teki juuri kyselyn liittyen ravintoloihin, ja siihen miten ravintoloiden aukaistessa ovensa niihin suunnataan taas käynti. 58 prosenttia vastanneista aikoo käyttää ravintolapalveluita vähintään melko todennäköisesti ravintoloiden sulkuvelvoitteen loputtua. Ravintolapalveluiden suurkäyttäjistä 25–49-vuotiaista noin 70 prosenttia aikoo käyttää ravintolapalveluita vähintään melko todennäköisesti.

Ravintolat ottavat avaamisluvan avosylin vastaan, mutta ihmettelevät yhä, miksi he voivat ottaa vain 50 % kapasiteetista sisälle, mutta terassit voidaan ottaa täyteen?

Lohjalainen kahvilapäivä on aiempina vuosina pitänyt sisällään kaikenlaisia pieniä tapahtumia, jotka kuitenkaan eivät tällä kertaa kuulu ohjelmaan, suurin syy lienee aikataulut. Vaikka esiintyjillä ei ole kalenterit täyttyneet vieläkään, tuli tieto ravintoloiden ja kahviloiden avaamisluvasta hieman liian myöhään ajatellen kahvilapäivän ajankohtaa. Jos muuten haluat lukea menneiden vuosien kahvilapäivistä tai yleensäkin lisätietoa kahvin historiasta, sen nauttimisesta ja eri kahvilajeista, hyvä lähtökohta lukemiselle on kahvilapaiva.fi, sivusto, joka sai alkunsa nimenomaan lohjalaisesta kahvilapäivän vietosta.

Sivustolta löytyy mm. nippelitietoa, joka kertoo, että suomalaiset syövät keskimäärin 8,5 kg kahvileipää vuodessa. Tämä tarkoittaa kolmen pullan, leivoksen tai viinerin nauttimista viikossa

Mutta samalla kun rajoituksia avataan, toivotaan, että kaikki jatkavat turvavälien noudattamista ja pysyisivät kotona, jos flunssan oireet vaivaavat.

Nyt tarvitaan myös entistä tarkempaa käyttäytymistä baarien terasseilla, missä lämmin kesäaurinko varmaan hunajan lailla kutsuu oluen ystäviä luokseen. Vaikka ravintoloiden terasseilla ei ravintolasalien tyylistä puolet pois rajoitusta olekaan, pyritään pitämään ne etäisyydet toisiin seurueisiin aisoissa. Pitää myös muistaa, että myöskään baaritiskille ei saa jäädä tässä vaiheessa hengailemaan.

Kesä kuitenkin näyttää ottavan vauhdilla lähtöä kohti intiaanikesää ja vaikka välillä saadaan vielä rakeita niskaan, niin sehän vain piristää.

Kaiken näiden tapahtumien keskellä on maailmalta kuulunut myös erilaisia uutisia, esimerkiksi USA:ssa missä montaa isoa miljoonakaupunkia vaivaavat nyt mielenosoitukset niin samalla uusi avaruussukkula SpaceX matkusti avaruusasemalle. Mikä tekee siitä niin erikoisen, on se, että sitä voidaan kohta jo pitää melkeinpä edullisena avaruusmatkustamisena. Tämä ajatus samanaikaisesti, kun meiltä on kielletty matkustaminen ulkomaille, tuntuu erikoiselta ja oikeastaan hassulta, mutta kuvastaa myös samalla maailmamme menoa.

Toisaalta olemme kaikesta todella vastuullisia ja haluamme luomua ja lähituotteita, mutta saatamme kuitenkin ostaa sen parin euron puuvillapaidan haluamatta oikeasti tietää lainkaan, missä oloissa sen paidan tekijät elävät.

Vietetään kuitenkin nyt kahvilapäivää, käydään ravintoloissa, ostetaan paikallisesti ja palataan vähitellen avoimeen yhteiskuntaan, ja sen jälkeen katsotaan, mitä tehdään tulevaisuudessa.

KO