AJAN ALKEMIA – nykytaiteen ryhmänäyttely Wiurilan kartanon näyttelytiloissa Salon Halikossa 17.6.-27.8.2023 

Kesällä 2023 Wiurilan kesä järjestää laajan 10-vuotisjuhlanäyttelyn Ajan alkemia

Näyttelyssä katsotaan menneeseen ja tulevaan. Aika; ajalliset kerrostumat ja poiminnat, aikakautemme epävarmuus, nopeat muutokset ja hetkellisyys heijastuvat juhlavuoden näyttelyn sisältöön. Wiurilan kesässä historiallisista tiloista ja nykytaiteesta syntyy kokonaistaideteos, joka herättää katsojan ajattelua toisaalta hyvin hienovaraisesti ja filosofisesti, toisaalta taas rohkean ristiriitaisesti ja huumorilla höystettynä. 

Avoimen taiteilijahaun ohella työryhmä on kutsunut tulevan kesän juhlanäyttelyyn kaksi taiteilijaa, joiden teokset lähestyvät aika-teemaa kiinnostavalla tavalla: 

Turkulainen Erika Adamsson toteuttaa maalauksiaan albumikuvien innostamana. Hänen teostensa vahva valo ja tunnelma herättävät pölyyntyneet kuvat eläviksi. Vahvasti nykytaiteellinen ja reipas maalausote yhdistyy historiaan ja lähimenneisyyteen niin, että teoksissa pilkistävät yksityiskohdat nipistelevät katsojan muistia. Adamsson työstää juhlanäyttelyyn uusia maalauksia, joiden lähtökohta on Wiurilan kartanon vanhoissa albumikuvissa.

Simolainen Mia Hamari yhdistää veistoksissaan taidokasta puunveistoa sekä osia vanhoista käyttöesineistä. Teoksissa esineet lisäävät hahmojen anatomiaan ulokkeita ja osia, jotka sekä ihastuttavat että häiritsevät, tehostavat mielikuvia ja maustavat ristiriitaa. Veistoksissa esineen palaset herätetään uuteen funktioon ja niiden romuisuus virittyy yleväksi. Hamari työstää juhlanäyttelyyn veistoksia, joissa käytetään Wiurilan kartanolta löytyneitä esineiden osia. 

Avoimen haun osalta taiteilijavalinnoissa jouduttiin tekemään kiperiäkin päätöksiä, noin 230 hakijan joukosta mukaan valikoitui 36 taiteilijaa/taiteilijaryhmää: 

Timo Ahjotuli (Lohja), Eeva-Kaisa Ailus (Salo), Maija Albrecht (Inkoo), Panos Balomenos (Helsinki), Riitta Forsman (Helsinki), 

Diego Garcia (Madrid, Espanja), Ylva Holländer (Porvoo), Jane Hughes (Helsinki), Hyäryllistä-taiteilijaryhmä (Helsinki), Leena Illukka (Helsinki), Lotta-Pia Kallio (Salo), Ulla Karttunen (Turku/Joensuu), Hong Liu-Sertti (Espoo), Anetta Lukjanova (Helsinki), Tiina Majabacka (Espoo), 

Tarja Malinen (Joensuu), Elisa Marin (Lahti), Karkki Mäkelä (Tampere), Teemu Mäki (Helsinki), Merja Nieminen (Raasepori), 

Kaisa Nurminen (Turku), Paananen&Ulvila (Tampere), Silja Puranen (Tuusula), Johannes Rantasalo (Urjala), Mammu Rauhala (Lohja),

Frédéric Rudant (Brest, Ranska), Anna Ruth (Jyväskylä), Timo Rytkönen (Helsinki), Jonna Suurhasko (Jyväskylä), Heli Säde (Raasepori), 

Tuuli Teelahti (Helsinki), Milla Toivanen (Helsinki), Antti Tolvi (Turku), Ritva Tuomi (Espoo), Andrea Vannucchi (Salo) ja Eliya Zweygberg (Helsinki).

Myös kuraattorit Satu-Maaria Mäkipuro, Jaana Saario ja Johanna Sarparanta osallistuvat juhlavuoden näyttelyyn taiteilijoina. 

Kesän 2023 näyttely avataan perjantaina 17.6. ja se on avoinna 17.6.-27.8. joka päivä klo 11-18. Näyttely on suljettu vain juhannuksena. 

Työryhmä on aloittanut näyttelytuotannon vuonna 2014. Tällä hetkellä Wiurilan kesän näyttely on Varsinais-Suomen laajin kolmannen sektorin järjestämä nykytaiteen katselmus. Tarjoamme vapaan pääsyn kiinnostavaan ja monimuotoiseen nykytaidenäyttelyyn sekä mahdollisuuden samalla tutustua kartanon historiaan, rakennuksiin ja miljööseen. Wiurilan kesä kutsuu elämykseen! 

Timo Ahjotuli

– olen Timo Ahjotuli (s.1988) ja työskentelen nykytaiteilijana kuvanveiston, installaation ja valokuvauksen parissa Lohjan Koisjärvellä. Toimin myös taideyhdistys KühlTuli Productions ry:ssä yhdessä puolisoni Terese Kühlin kanssa ja pyöritämme Tyynelä Gallery:ä ja muita oheisprojekteja. Roolini yhdistyksessä on puheenjohtaja, tuottaja ja näyttelyarkkitehti. Tyynelä Gallery sijaitsee samassa osoitteessa kuin Ateljee Ahjotuli. Osallistun kesällä järjestettävään Konstrundan tapahtumaan (2-3.9 klo 11-17) jolloin halukkaat voivat tulla tutustumaan ateljeeseen ja työskentelyprosesseihin. Taiteeseeni voi käydä tutustumassa Instagramissa @ahjotuli ja nettisivuillani www.timoahjotuli.com

– Mammun kanssa tunnemmekin jo entuudestaan. Sattumoisin Tyynelä Galleryn 2023 KOSKETUS (22.7-24.9 auki joka la & su klo 11-17) kesänäyttelyn yksi taiteilijoista on Mammu Rauhala. Hauska sattuma! En tiennytkään, että hänet on valittu myös Wiurilan Kesään.

– Wiurilan 10v juhlavuoden kesänäyttelyyn pääsin mukaan ehdotuksella ”suurikokoinen veistosinstallaatio”, joka näillä näkymin tulee sisätiloihin. Futuristinen teos kasvaa tilassa kuin mekaaninen köynnös ottaen sen hiljalleen haltuun. Näyttelyvieraat pääsevät katsomaan, kokemaan ja tuntemaan teoksen läheltä ja jopa sen sisältä käsin. Uskon, että teokseni tulee erottumaan näyttelykattauksesta edukseen. Odotan innolla tulevaa näyttelyä ja uskon että kokonaisuus tulee olemaan hyvin vaikuttava.

Taustalla installaatio My Devotion TIed Around Your Neck – 2022 – Keuruulla Rajatalo ympäristötaidekeskittymässä, Kuvaaja Terese Kühl

Mammu Rauhala

– Olen Mammu Rauhala kuvataiteilija ja teatterintekijä Lohjalta. Koulutukseltani olen teatteri-ilmaisun ohjaaja ja toimin taiteen ja kulttuurin kentällä poikkitaiteellisesti ja monialaisesti. Teen sekatekniikka veistoksia ja naamioita, maalaan ja esiinnyn. Toisinaan luonnehdin itseäni myös performanssitaiteilijaksi. Taidenaamioissa eri ammatti-identiteettini risteävät keskenään. 

– Teatteritaustani vuoksi naamiot, naamioituminen ja roolit ovat pitkään olleet osa taiteellista työtäni. Kasvojen peittäminen tai ihmisen pään korvaaminen jollain yllättävällä on aina kiehtonut. Taidenaamioista koostuvaa sarjaani aloin toden teolla työstää sulkutilan alettua 2020 ja hengityssuojainten ilmestyessä ihmisten kasvoille kaduilla, kaupoissa ja televisiossa. Viimeisten kolmen vuoden aikana olen tehnyt sarjaan yli 60 naamiota, eikä loppua tunnu vielä näkyvän. 

– Naamioiden kautta tutkin niin yhteiskunnan rooleja, statuksia ja normeja, kuin myös omaa sisäistä lastani ja identiteettiäni. Osa naamioista toimii itsenäisinä veistoksina eli ilman valokuvaa tai naamioon pukeutunutta ihmistä. Toiset naamioista taas ovat ”elossa’’ vain päälle puettuina, kontaktissa yleisön kanssa, valokuvissa tai videoilla. Taidenaamiot ovat minulle kokonaisvaltainen mielellinen, kehollinen ja kuvallinen surrealistinen leikki.

– Wiurilan kesässä minulta on esillä naamioihin liittyviä performatiivisia omakuvia. Olen tosi iloinen voidessani olla esillä Wiurilan juhlavuoden näyttelyssä ja osana upeaa taiteiljaporukkaa. 

– Ensi kesänä naamioitani on myös fyysisesti esillä Tyynelä Galleryssa Lohjalla. Myös tämä yhdistää minua ja Timoa koska Timo on toinen Tyynelä Galleryn perustajista ja tänä vuonna mukana Tyynelässä mm. näyttelyteknikkona. 

Kuvassa Mammu Rauhala veistoksensa Childhood Helmet kanssa.