Tyynelä Galleryssa, Lohjan Retlahden kylässä avautuu tulevana sunnuntaina nykytaidenäyttely ECO-FEMINA. Viime vuonna galleria aloitti toimintansa virtuaalinäyttelyllä, mutta nyt sen ovet avataan ensimmäistä kertaa yleisölle. Näyttelyn kuratoinut Terese Kühl kertoo, että Tyynelä Gallery haluaa haastaa perinteiset taiteen esittämisen ja kokemisen tavat. Siitä kertoo jo näyttelytila itsessään, sillä valkoseinäisen kaupunkigallerian sijaan ECO-FEMINA on esillä yli 100 vuotta vanhassa hirsitalossa.
–Haluamme herättää ajatuksia, että voiko taidetta esittää näinkin. Joihinkin teoksiin voi esimerkiksi koskea, Kühl sanoo.
Luvassa on nykytaidetta viideltä kuvataiteilijalta ja kahdelta äänitaiteilijalta. Esillä on ympäristötaidetta, installaatioita ja maalauksia, joiden ympärille on sävelletty paikkasidonnainen ääniteos. Puolet hirsitalosta on korkeaa avointa tilaa, ja teoksia voi tarkastella uudesta perspektiivistä toisen kerroksen kävelysillalta. Kokonaisia huoneita kattavien installaatioiden materiaaleina on käytetty etupäässä kierrätysmateriaaleja, kuten rännejä, puuta ja pahvia. Ekologisuus onkin vahvasti esillä. Muitakin erikoisempia elementtejä löytyy.
–Tämä on siitä erikoinen näyttely, että teoksissa on mukana esimerkiksi liikkuvaa vettä ja eläviä kasveja. Ei vettä voisi viedä tavalliseen galleriaan. Meillä se on sijoitettu puruhuoneeseen, joten vesivahingon vaaraa ei ole, Kühl kertoo.
Näyttelyssä on luvassa mm. sateenropinaa, luonnon ja ihmisen rakentaman ympäristön ääniä ja niiden kulkeutumista toistensa lomaan sekä ihmisen luontosuhteen pohdintaa. Vettä ja kasveja sisältävä teos muuttuu koko ajan.
–Ihminen ei voi kontrolloida luonnon muutoksia. Vettä haihtuu ja joudumme lisäämään sitä. Sammalet kasvavat, Kühl avaa.
Galleriassa on myös gift shop, josta katsojan mukaan voi tarttua taiteilijoiden tekemiä oheistuotteita.

Näyttely syntyi dialogin pohjalta
Näyttelyn taiteilijat ovat Jonna Suurhasko, Sini Kallio, Hilkka Helmi, Marlena Luukkonen ja Timo Ahjotuli sekä äänitaiteilijat Nancy Tahlfeldt ja Taru Kulhia. Video on Juza Ertin toteuttama.
–Listasin itseäni kiinnostavia taiteilijoita ja valikoin heidät siitä joukosta. Taiteilijan teoksissa piti olla jotain itsessäni tunteita herättävää. Sitten lähdin miettimään, mikä näitä taiteilijoita yhdistää: luonto, ympäristö, naishahmot ja naiskuvastoon liittyvät aiheet, Kühl avaa näyttelyn taustaa ja teeman valikoitumista.
Näyttelyn kuratointiprosessi on perustunut taiteilijoiden väliseen dialogiin, jonka kautta myös teokset ovat alkaneet keskustella keskenään. Kyseessä ei olekaan kokoelma yksittäisiä teoksia vaan kokonaisuus, joka pyrkii herättämään tunteita ja pohdintaa taiteen kokemisessa.
Yhteistyötä on tehty muutenkin. Tyynelä Galleryllä on nimittäin yhteistyökumppaneina mm. Paloaseman Panimo, K-Market Landen ja Runaway Plan.
–Pidän yhteistyötä tärkeänä. Paikalliset yritykset tuovat esille meitä ja me heitä. Paloaseman Panimon kanssa tehtiin näyttelyn avajaisiin oma olutkin, Tyynelän kylähullut, mutta sitä ei ole myynnissä, Kühl kertoo.
Näyttelyn tuottaa Kühlin jaAhjotulen perustama KühlTuli Productions ry.
–Perustimme yhdistyksen edistämään nykytaiteen asemaa, Kühl kertoo.
Yksi edistysaskel on myös se, että ECO-FEMINAN työryhmän jäsenille maksetaan palkkio.
–Suomessa taiteilijat joutuvat usein maksamaan siitä, että he saavat taidettaan esille, mutta me haluamme viestiä, että taide on arvokasta työtä. Siksi näyttelyssä on myös pääsymaksu niin kuin elokuviin ja konsertteihinkin. Olemme luomassa kuvataidealalle uutta kulttuuria.

Vanha talo muuttui näyttelytilaksi
Tyynelä Gallery sai alkunsa, kun Ahjotuli osti tilan viisi vuotta sitten.
–Hän tarvitsi installaatioilleen isot työtilat ja hankki tämän paikan. Mukana kaupassa tuli myös Tyynelän vanha päärakennus. Sanottiin, että siitä saa hinnanalennusta ja rakennuksen voi purkaa niin maisema paranee, kertoo Kühl.
Ahjotuli ei kuitenkaan purkanut vanhaa taloa, vaan näki siinä potentiaalia. Kun myös Kühl muutti tilalle, heräsi keskustelu talon hyödyntämismahdollisuuksista.
–Päätimme perustaa yhdessä gallerian, johon toisimme esille uudenlaista taidetta. Idea oli ihan pähkähullu, koska olemme täällä keskellä ei mitään, Kühl kertoo.
Viime vuoden virtuaalinäyttely herätti yleisössä kuitenkin sen verran kiinnostusta, että tämä vuonna he päättivät avata talon ovet yleisölle. Näyttely on avoinna klo 12.00–18.00 joka sunnuntai 24.7.–25.9. välisenä aikana. Näyttelyyn on pieni pääsymaksu. Lippu sisältää myös kahvin ja pullan sekä sähköpostitse lähetettävän teaser videon. Näyttelyn teokset ovat myynnissä.
SMS
