Tänään: 14.07.2024

Päätoimittaja

Kannattaako nyt ostaa tai vaihtaa asuntoa?

Viime aikoina on keskusteltu paljon asuntomarkkinoista ja siitä, että miksei käytettyjen asuntojen kauppa ole ollut vilkkaampaa vaikka yleinen taloudellinen tilanne on ollut Suomessa hyvä. Tähän on monia syitä, mm. jo vuonna 2017 vilkastunut uudisasuntokauppa. Viime vuonna kuitenkin tehtiin 58 557 käytetyn asunnon kauppaa, mikä on 3,7 prosenttia enemmän kuin viimeisenä viitenä vuotena keskimäärin. 

Asuntokaupan draiverit, eli työllisyys, korkotaso ja kuluttajien luottamus, tukevat asuntokauppojen tekemistä. Asuntoa vaihtaessa samalla paikkakunnalla yleensäkään markkinatilanne ei vaikuta siihen, koska tehdä asunnonvaihto. Olipa asuntomarkkinoiden tilanne mikä tahansa, väliraha asuntoa vaihtaessa pysyy lähes saman suuruisena. 

Asunnon ostaminen on myös järkevää pitkäjänteistä säästämistä. Pitkällä aikavälillä omistusasuminen on merkittävästi halvempaa kuin vuokralla asuminen. Lisäksi asuntoon säästämällä kartutat varallisuuttasi turvallisesti, koska asuntojen hintatasoissa ei ole tapahtunut merkittäviä heilahteluja viimeiseen 25 vuoteen