Tänään: 13.07.2024

Toimittaja

Karjalohjalla herätellään urheiluseuran toimintaa

Karjalohja, lapset ja nuoret, liikunta, yhdistystoiminta

Karjalohjan Urheilijoiden historia yltää vuoteen 1935 asti, joten kyseessä on varsin pitkät perinteet omaava yhdistys. Viimeisen kymmenen vuoden aikana yhdistys on kuitenkin nukkunut päiväunia. Nyt sitä herätellään uuteen loistoon. Karjalohjalta löytyy nimittäin aktiivisia ihmisiä, jotka haluavat luoda kylähenkeä ja yhteistä tekemistä sekä tarjota toimintaa kaikenikäisille paikallisin voimin. Idea yhdistystoiminnan uudelleen herättelystä syntyi, kun Leena Outa-Alhonen muutti perheineen Karjalohjalle.

–Muutimme tänne 1,5 vuotta sitten. Olemme viihtyneet hyvin. Karjalohja on kahden järven syleilyssä ja täällä on vaikka mitä retkeilymahdollisuuksia. Tämä on riittävän kaukana kaupungista, jotta täällä on oma kylähenki, Outa-Alhonen iloitsee.

–Meillä on kolme lasta, joiden kanssa liikumme ja ulkoilemme paljon lähiympäristössä. Täältä löytyy mm. kaukalo, monitoimihalli ja pururata, joten puitteet ovat loistavat, mutta toiminta puuttuu, Outa-Alhonen kertoo.

Hän alkoi selvittää, löytyykö Karjalohjalta seuratoimintaa. Urheiluseura löytyi, mutta samalla selvisi, ettei se ole enää voimissaan.

–Mietin näitä puitteita ja sitä, miten Karjalohjalle muuttaa koko ajan lisää lapsiperheitä. Ajattelin, että tämä kylä kaipaa matalan kynnyksen liikuntaa ja yhteistä tekemistä. Jatkuvalle harrastustoiminnalle on valtava tarve. Myös nuoret ovat yksi huolenaihe. Heille pitäisi olla järkevää tekemistä.

Alkuun hän mietti uuden seuran perustamista, mutta vanhaan seuraan liittyi niin paljon kyläläisten muistoja ja toiveita, että lopulta se päädyttiin elvyttämään.

–Olen saanut mukaan kourallisen aktiivisia toimijoita ja heidän lisäkseen muutamia muita ideoimaan toimintaa. Käsiä tarvitaan lisää, joten kaikki ovat tervetulleita mukaan, Outa-Alhonen vinkkaa.

Sulo Alhonen jalkapallokentällä. Karjalohjalla on hyvät puitteet harrastamiselle, mutta toiminta puuttuu. Tätä puutetta korjataan nyt elvyttämällä vanha urheiluseura.

Tekemistä kaikenikäisille – avajaiset kesäkuun alussa

Ensimmäisen kokouksensa Karjalohjan Urheilijat pitää tänään 27.4. Ajatuksena on, ettei Karjalohjan Urheilijoiden toiminta keskittyisi minkään tietyn lajin ympärille, vaan liikuntaa tarjottaisiin monipuolisesti eri-ikäisille. Toiminta voisi sisältää esimerkiksi yleisurheilua, koripalloa, jumppakerhoja, jalkapalloa tai vaikka rusettiluistelua. Tapahtumiakin on suunnitteilla. Ensimmäisenä vuorossa ovat avajaiset 5.6. Niiden ohjelma on vielä osin avoinna, mutta luvassa on ainakin buffetti, musiikkia ja koripalloturnaus.


Oiva Alhonen ottaa ilon irti sisäliikunnasta.

Aikuisikään saakka kantavia muistoja

Kylähengen kohottaminen ja omat lapsuuden muistot vaikuttivat taustalla, kun Outa-Alhonen päätti ryhtyä tuumasta toimeen urheiluseuran elvyttämiseksi.

–Olen itse kotoisin Lehmijärveltä. Meillä oli siellä lentopalloseura Hongiston Tarmo, jonka tuulipuvuissa ihmisiä näki kaupassa. Kun olin pieni, olin jumppakerhossa ja sen jälkeen lentopallossa ja naisten jumpassa. Aina oli jotain, mihin voi mennä. Se oli kylän yhteinen juttu, joka kokosi kyläläiset yhteen mm. soihtuhiihtoihin ja puurojuhlaan. Toivoisin sitä yhteen hiileen puhaltamista ja kylähenkeä lisää Karjalohjallekin, Outa-Alhonen sanoo.

Lapsuudenaikainen kylän yhteishenki on jotain, mitä hän haluaisi tarjota omillekin lapsilleen.

–Onneksi oli Hongiston Tarmo. Niiltä ajoilta on jäänyt ihania muistoja, jotka kantavat. Haluan tarjota omille lapsilleni samanlaisen kasvualustan.

Karjalohjan Urheilijat päivittää uutisia esimerkiksi avajaisistaan Facebook-sivuilleen. Myös verkkosivujen avaaminen on suunnitteilla.

SMS