Päätoimittaja

Karjalohjan kesäkonsertissa Hans Zenderin versio Schubertin Winterreisesta

konsertti

Perinteisessä Karjalohjan kesäkonsertissa Karjalohjan kirkossa lauantaina 20.8.2022 klo 15 alkaen liikutaan tällä kertaa talvisissa maisemissa, kun Franz Schubertin viimeisinä elinvuosinaan säveltämä rakastettu laulusarja Winterreise (Talvinen matka) Wilhelm Müllerin runoihin saa mielenkiintoisen asun Hans Zenderin orkesterisovituksena. Konsertin johtaa Jukka Untamala. Vuonna 2019 kuollut Zender oli saksalainen säveltäjä ja kapellimestari, joka ansioitui erityisesti oopperakapellimestarina. ”Sävelletty tulkinta tenorille ja pienelle orkesterille” vuodelta 1993 luo tuttuihin lauluihin aivan omanlaisensa tunnelman. Tässä tulkinnassa laulut ottavat askeleen kohti nykyaikaa.

Zenderin versiossa lavalla nähdään kamariorkesterin lisäksi jopa neljä lyömäsoittajaa ja kolme pakettiautollista lyömäsoittimia. Teokseen kuuluu esimerkiksi kolme tuulikonetta, joita Lohjan kaupunginorkesteri on lainannut pääkaupunkiseudun suurilta orkestereilta. ”Aikamoinen työ oli etsiä kaikki nämä erikoissoittimet, jousisoittajien plektrat ja laulajan megafoni”, kertoo orkesterin intendentti Heidi Ketola ja jatkaa ”Orkesterin muusikot myös liikkuvat teoksen aikana lavalla, joten perinteinen Winterreise tämä ei todellakaan ole.”

Konsertin solistina laulaa tenori Tuomas Katajala. Katajala on tällä hetkellä kansainvälisesti menestynein tenorimme maailmalla. Hän on vieraillut oopperarooleissa mm. Lontoon Royal Opera House Covent Gardenissa, Berliinin valtionoopperassa Unter den Lindenissä, Moskovan Bolshoi -teatterissa, Hampurin valtionoopperassa, Theatre an der Wienissä, Aix en Provencessa, Glyndebournessa, Tel Avivissa Israelissa, Berliinin Komische Operissa ja Seattlessa Yhdysvalloissa. Kotimaassa Katajala on laulanut säännöllisesti keskeisissä lyyrisen tenorin rooleissa sekä Suomen Kansallisoopperassa että Savonlinnan Oopperajuhlilla vuodesta 2006 lähtien. Katajalalle on myönnetty Karita Mattila- ja Martti Talvela palkinnot, Sibeliuksen Syntymäkotimitali, Benjamino Cigli -palkinto. Hänet valittiin myös vuoden miessolistiksi Suomessa ensimmäistä kertaa järjestetyssä klassisen musiikin Aino -gaalassa. Tuomas Katajala muistetaan Lohja Soi -Tenoripäivien Vuoden Taiteilijana 2018.

Lohjan kaupunginorkesteri ja Tuomas Katajala esittivät Winterreisen ensimmäisen kerran Espoon tuomiokirkossa kesäkuussa. ”Orkesteri-Winterreise oli Urkuyön ja Aarian yllätys -mutta piristävä sellainen”, kirjoitti Santeri Kaipiainen Rondo Classicissa 3.7.2022.  ”Zender-Winterreisen esittäminen oli LKO:lta kiitettävä ja arvokas taideteko, sellainen, joita yleensä odottaisi Suomessa pikemminkin Avantin suunnalta” päätti Kaipiainen arvionsa.  

HANS ZENDER: SCHUBERTIN WINTERREISE

TENORILLE JA ORKESTERILLE 

la 20.8.2022 klo 15 Karjalohjan kirkko

Tuomas Katajala, tenori

Jukka Untamala, kapellimestari

Lohjan kaupunginorkesteri

Liput NetTicket: 20€/25€, ovelta kaikille 30€