Lohjan kaupunginvaltuusto kokoontui viime keskiviikkona pitkästä aikaa ja listalla oli yli 20 kohtaa. Saatiinko siis valtuustosalissa pitkästä aikaa kunnon keskusteluja aikaiseksi – ei, vaikkakin pari tiukkaa äänestystä kylläkin nähtiin. Esimerkiksi jälleen listalle noussut Valon koneen viime vuoden yritystuki oli käsittelyssä, tai nimenomaan se osuus, ettei sille maksulle ollut mitään määrärahaa. Asiasta keskusteltiin Keskustan Päivi Alanteen vastaehdotuksen kautta, mutta valtuusto äänesti lopulta kuitenkin äänin 39-12 kaupunginhallituksen mukaisesti. Tästä aiheesta jäi kuitenkin selkeä kaiku kokoushuoneeseen, miten voidaan maksaa kaupunginkassasta, jos sille ei ole annettu virallisesti ”lupaa” valtuuston toimesta? Kyse ei siis ollut varsinaisesti siitä, etteikö rahaa olisi saatu tätä varten, vaan siitä, ettei tässä(kään) tapauksessa oltu edetty oikeita päätöksentekoreittejä pitkin, vaikka aikaa oli ollut reilusti.

Lohjan Yhteislyseon Lukion rakennusurakka valmistumassa

Vihdoin vuosia kestäneen urakan jälkeen lukiolaiset ovat saamassa koulunsa takaisin. Sopivasti rakennuksen 70- vuotis, ja koulun 110- vuotispäivän juhlavuoden kunniaksi, joskin 2,7 miljoonaa budjettinsa ylittävänä hankkeena.  Vaikka Vihreiden valtuustoryhmän edustaja Anna Mustalahti toikin puheessa esille juuri tämän helpotuksen oppilaiden ja henkilökunnan puolesta, niin Vasemmistoliiton edustaja Matti Pajuoja halusi tuoda esille oman pelkonsa.

– Ei voi olla niin, että jokainen vähänkään isompi lohjalainen kaupungin projekti menee yli budjetin. Tämänkin lukion projekti meni yli 17 %. Lisätöitä lisätöiden jälkeen. Kyllä jatkossa täytyy kaupungin tilaajana olla tarkempia ja pystyä seuraamaan paremmin eri hankkeiden etenemistä. Myös valtuuston on pystyttävä paremmin seuraamaan, mitä tehdään, kuka hyväksyy, ja miten edetään. Näin ei voi jatkua hankkeesta toiseen.

Tuleeko se Lidl Mäntynummelle?

Entistä paremmat ohjeet, parempi seuranta, tarkemmat tarjouspyynnöt.  Tästä samasta aiheesta keskusteltiin myös kokouksen toisessa kohdassa, kun vuorossa oli Mäntynummen monitoimitalon hankesuunnitelma – tämän suhteen äänessä oli mm. Kokoomuksen Jussi Patinen, tuoden esille sitä, että Mäntynummi on odottanut vuoroaan jo pitkään. Lohjalla on korjailtu ja rakennettu uutta niin ala-kuin yläkouluille ja nyt vihdoin alkaa olla myös Mäntynummen aika.

Iso kysymys nousi Mäntynummen kohdalla koululle varattavien lisätilojen, esimerkiksi läheisen metsikön varaamista koulun tarpeisiin ja mahdollisten asuinrakennusten ja liikerakennusten rakentamisen kieltäminen koulun läheisyyteen. Tätä mahdollisuutta varten esitettiinkin vastaehdotus Keskustan Lotta Paakkunaisen toimesta ja mm. Päivi Alanteen (Kesk) ja Jarmo Ahon (SDP) toimesta. Paakkunaisen valtuustoaloitteen pohjana oli lähiluonnon säilyminen ja toimivat liikennejärjestelyt. Alkuperäinen hankesuunnitelma kuitenkin piti äänestyksessä äänin 29-22, mutta tämä tarkoittaa sitä, että Lidl:in Mäntynummen suunnitelmille löytyy kaupungin päättäjistä paljon vastustajia. Kauppaa ei haluta aivan koulun naapuriksi.

Unohdetaanko vanhukset?

Muuten kaupunginvaltuuston kokous olikin aika lailla myötätuulta ilman keskustelua, mutta vanha jo vuonna 2016 alun perin aloitteena tuotu ajatus palveluasumisen rakentamisesta keskustan alueelle ei vieläkään nyt 2023/24 ole menossa eteenpäin. Tämä nykyinen aloite oli vuodelta 2018 ja se on saanut paljon tukea mm. SDP:ltä kuten asiaa toivat esille SDP:n Taina Lackman sekä Keskustan Lotta Paakkunainen. Valtuustoaloite on saanut jo pariin kertaan hyvin lähdössään tukea, mutta jatkotyö niin työryhmän kuin virkamiesten osalta on jäänyt passiiviseksi, eikä ole edennyt – eikä edennyt nytkään.

Jotain uuttakin ilmassa

Jotain uuttakin Lohjan valtuutetut saivat aikaiseksi, kun valtuutettu Taina Lackman toi aloitteen hulevesien paremmasta käsittelystä varsinkin Lohjan keskusta-alueella. Esityksessä esitettiin, että Lohjan kaupunki ryhtyy pikaisesti kartoittamaan hule- ja pintavesien tilannetta ja suunnittelee maankäytössä hule- ja pintavesien käsittelyn valuma-aluekohtaisesti, erityisesti Lohjan keskustaajaman ja Lohjanjärven valuma-alueella nykytilannetta paremmaksi. Tämä edistää myös Lohjan Järvikaupunkimainetta.