Millä tavalla sinä pidät itsestäsi huolta? Oletko himotreenaaja, vai enemmänkin sohva- tai penkkiurheilija? Olet sitten kumpi tahansa tai mitä tahansa siltä väliltä, jokaisen meistä pitäisi huolehtia omasta kunnostaan ja hyvinvoinnistaan. Omasta itsestään huolehtiminen ei välttämättä vaadi paljoa. Mutta jos et tee mitään, kehosi menettää liikkuvuuttaan, ja monesta arjen asiasta tulee vaikeampaa.

Osa meistä on sellaisia, ettei meitä tarvitse kahta kertaa käskeä liikkumaan, mutta toiset sitten tarvitsevat apua. Sitä varten meille on viimeisten vuosien aikana syntynyt aivan uusi ammattikunto: personal trainerit, jotka auttavat meitä pääsemään kuntoon tekemällä meille kunto-ohjelmia ja seuraamalla meitä, jopa käskyttämällä meitä tekemään erilaisia liikuntasuorituksia.

Omasta itsestä välittäminen

Oma kunto on paljon muutakin kuin vain hyvä fyysinen kunto. Peruskuntoon on mahdollista päästä ja ylläpitää jo reippailla kävelylenkeillä, mutta kehon kiinteytykseen ja esimerkiksi laihduttamiseen vaaditaan useasti muutakin kuin vain käveleminen.

Oma hyvinvointi vaatii myös omasta pääkopasta huolehtimista. Meille kaikille on tärkeätä, että voisimme hyvin, ja että meillä olisi mielekästä tekemistä ainakin vapaa-aikana.


Hyvinvointiin liittyy myös ruoka ja juominen, ja onneksi nykyään löytyy netistä hyviä ohjeita kotona tehtävään ruokaan. Kotona kokkailu onkin hyvä tapa tehdä kotona jotain yhdessä koko perheen kanssa ja samalla oppia uusia asioita. Kotikokkailu on myös budjettiruokailua, jos vain niin haluat.

Myös kaverit, ja heidän kanssaan keskustelut ja oleminen kuuluvat hyvinvointiin, sillä meidät ihmiset on ”luotu” olemaan toisten ihmisten kanssa. Ihmisten kanssa keskustelut myös auttavat pitämään sen pääkopankin kunnossa. Oman mielen hyvinvointiin liittyy myös harrastukset. Se mitä harrastat ei aina ole se tärkein asia, mutta se, että yleensäkin harrastat jotain, on tärkeätä. Television Strömsö-ohjelma toi juuri esille virkkaamisen hyviä puolia, mutta aivan yhtä lailla tietokone- ja lautapelit saavat ajatukset liikkeelle, kuten myös sanaristikot, lukeminen ja vaikka vain elokuvien katsominen. Ei se tietokone tai älypuhelin ole välttämättä vain huono asia, kunhan voi välillä päästää siitä irtikin, ja lähteä vaikka sille puolen tunnin kävelylle.

Ei vain yksi osa vaan kokonaisuus

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on kaikkien arjen palasten yhteen sovittamista, siten, että siitä muodostuu kokonaisuus, joka tukee sinua ihmisenä.

Kesäkuntoon 2021 on vain ajatus siitä, mikä meitä monia yhdistää nykyaikana. Saatamme olla jo hieman ylipainoisia ja tyytyväisiä elämäämme, ja ajattelemme tulevia aikoja, että jonain päivänä vielä pudotan nämä ylimääräiset kilot. Tosiasia kuitenkin on, että kukaan muu ei sitä tule tekemään, vaan me itse teemme oman tulevaisuutemme, toivottavasti pysyen kohtuullisen terveinä.

Liikunta, syöminen, uni, kaverit ja harrastaminen, oman mielen jumppaaminen yhdessä luovat meille hyvän kesäkunnon tulevalle kesälle.

Voidaan yhdessä hyvin, ja ollaan yhteydessä myös kavereihin.

Hyvää kesän odotusta kaikille sekä hyvää Vappua!

KO