Lohjalla on käynnissä Lisää liikettä -hanke, jolla halutaan edesauttaa ikääntyneiden lohjalaisten liikunnallisuutta ja kehittää ikääntyneille suunnattuja liikuntamahdollisuuksia. Hankkeen puitteissa sekä kehitetään ja laajennetaan jo olemassa olevia palveluja että kehitetään uusia toimintamalleja. Kohderyhmänä ovat etenkin yli 75-vuotiaat, kotona asuvat ikäihmiset, jotka eivät ole vielä palveluiden piirissä.
Hankkeen tavoitteena on lisätä ikääntyneiden tietoutta liikunnan hyödyistä liikuntaneuvontaa kehittämällä, kehittää ikääntyneiden liikuntaan kohdennettu liikuntakalenteri sekä kehittää Lohjan eri taajama-alueille ns. matalankynnyksen taloyhteisö-, kortteli- tai kylätoimintoja ikääntyneiden liikunnallisuuden tukemiseksi lähielinympäristössä.
Säännöllinen liikunta on tärkeää, sillä se pitää yllä toimintakykyä ja auttaa siten ikäihmistä esimerkiksi päivittäisistä askareista selviytymisessä. Lisäksi liikunta ehkäisee kaatumisia ja niihin liittyviä vammoja sekä ennaltaehkäisee, hoitaa ja kuntouttaa monia sairauksia (UKK-instituutti).
Mukaan hankkeeseen halutaan osallistaa myös Lohjan kyläyhteisöjä. Hankkeen puitteissa järjestetäänkin kampanja, jossa etsitään elävät kylät -teemalla tapoja ikäihmisten liikuttamisen ja hyvinvoinnin edistämiseksi kyläyhteisöissä. Paras idea tai toteutus palkitaan vinkkinä muille kylille. Kyläyhteisöt voivat lähettää liikuntavinkkinsä 15.5. mennessä projektisuunnittelija Minna Paaterolle (minna.paatero(at)lohja.fi, 044 374 3291).
Lohjan kaupungin koordinoima hankkeeseen pääsevät osallistumaan eri toimijat, kuten yhdistykset, järjestöt ja oppilaitokset. Mukana ovat jo Lohjan Liikuntakeskus, Kisakallion Urheiluopisto, Lohjan seurakunta ja Hiiden Omaishoitajat ry.
Kyläkävelyjä ja luontopolku – Ikkalasta löytyy aktiivisuutta
Yksi aktiivinen lohjalaiskylä on Ikkala. Sen kyläyhteisö on kehittänyt jos jonkinmoista aktiviteettiä niin liikunnan kuin muunkinlaisen kyläläisten virkistyksen ja aktivoinnin merkeissä. Ikkalassa on pidetty esimerkiksi tanssikursseja, rakennettu luontopolku ja toteutettu kyläkävelyjä. Lasten olympialaisetkin ovat aktivoineet vanhempaakin väestöä järjestävänä tahona.
–Meillä on ollut onkikisat ja laskiaisriehakin. Eivät tällaiset tapahtumat toteutuisi, jos ikäihmiset eivät olisi mukana. Koulu tuo Ikkalaan lapsiperheitä, mutta meillä on paljon myös ikäihmisiä, kertoo Olli Sorainen Ikkalan kyläyhdistyksestä.
–Luontopolku-hanke on kyllä laittanut ihmisiä liikkeelle. Monet eivät ole aiemmin edes tienneet näistä mahdollisuuksista, sanoo Liisa Jäppinen Ikkalan kyläyhdistyksestä.
–Luontopolkua rakennettiin toissa ja viime vuonna koko kylän voimin. Ikäihmiset olivat mukana rakentamassa polkua. He voivat myös liikkua itse polulla, sillä se on suhteellisen helppokulkuinen, paria kohtaa lukuun ottamatta, lisää Sorainen.
2,7 kilometriä pitkä polku kiertää Kotojärven. Se on saamassa myös jatkoa.
–Siihen on tulossa lisälenkki. Lisäksi täydennämme jo olemassa olevaa polkua mm. opasteiden osalta ja korjailemme polkua. Polulla on kulumaa ja pientä ilkivaltaa ja roskaamistakin on ollut, Sorainen kertoo.
Kyläyhdistyksen järjestämillä retkillä on käyty esimerkiksi Lohjan Menneen ajan joulumarkkinoilla.
–Järjestimme bussikuljetuksen, joten markkinoille pääsivät nekin, jotka pystyvät muuten liikkumaan vain taksilla. Palaute oli todella hyvää. Kyläyhdistys tarjosi kuljetuksen, Sorainen sanoo.
Kyläkävelyjä on järjestetty kaksi kertaa vuodessa.
–Kävelyille on riittänyt hyvin osallistujia. Retket ovat suuntautuneet Ikkalan kulttuuri- ja näköalapaikoille. Olemme käyneet esimerkiksi Ikkalassa sijaitsevassa, yksityisen henkilön pitämässä maatalousmuseossa, jossa meille oli myös kahvitus. Toinen retki suuntautui Alhovuoren kivilouhokselle, jonka kiviä on käytetty Ikkalan tilojen päärakennusten rakentamisessa, Sorainen avaa.
Koronan myötä kyläyhdistys järjesti kaupassa käynti -palvelun. Sorainen kertoo, että palvelulle riitti käyttäjiä ja vapaaehtoisiakin löytyi kauppaostoksia toimittamaan.
Pitkä perinne yhdessä tekemisestä
Tapahtumien ja toiminnan järjestäminen aktivoi niin osallistujia kuin järjestäjiäkin.
–Olemme yrittäneet luoda toimintaa, johon ihmisiä saataisiin mukaan. Tarkoituksena on tuottaa hyvinvointia ja elävä ja virikkeellinen kyläyhteisö. Jo se luo vireyttä, kun ihmiset saatetaan yhteen, Jäppinen sanoo.
Ihmisten yhteen tuominen ja asioita tekeminen yhteisen hyvän eteen tuntuu tärkeältä.
–Hyvien tapahtumien järjestäminen ja kyläläisten kohtaamismahdollisuuksien luominen tuo mielihyvää kyläyhdistyksen jäsenillekin, kun voimme tuottaa hyvää muille, Jäppinen toteaa.
Ikkalasta löytyy siis aktiivinen kyläyhteisö. Mistä tuo aktiivisuus kumpuaa?
–Ihmisethän sen aktiivisuuden luovat. Täällä on paljon ihmisiä, jotka haluavat tehdä yhdessä. Ikkalassa on pitkä perinne yhdessä tekemisestä, eikä sitä perinnettä ole syytä katkaista. Monet tänne muuttaneet ovat tienneet kylän aktiivisuudesta jo ennestään ja arvostavat sitä. He ovat ottaneet itse yhteyttä, että voiko liittyä mukaan toimintaan, Sorainen kertoo.
Hän näkee tärkeänä seikkana vapaaehtoisuuden ja sen, ettei kyläyhdistyksessä ole jäsenmaksua.
–Kyläyhdistyksen jäsenyys ei velvoita mihinkään, vaan jokainen osallistuu sen verran kuin haluaa. Yhdessä tekeminen on kuitenkin yllättävän kivaa. Vaikea siitä on pois jättäytyä, kun on kerran lähtenyt mukaan. Pidämme hyvän kierrettä yllä ja mietimme, mitä uutta voisimme tehdä. Ikkalassa on paljon muusikoita. Suunnitteilla ovatkin mm. uuden vuoden tanssiaiset. Ajatuksena on, että tanssisimme Ikkalan koululla vähän hienommissa vetimissä elävän musiikin tahdissa. Tanssiaiset on tarkoitus järjestää yhdessä naapurikylien kanssa, Sorainen kertoo.
SMS