Tänään: 12.07.2024

Päätoimittaja

Kevätaurinko ja autoilu

Kevät – tuo ihana vuodenaika, kun tiet pöllyävät ja ilmassa on siitepölyä, on aika taas vaihtaa kesärenkaat autoihin ja kunnostaa omat pihat. Kuinka tärkeä oma autosi on sinulle? Kuinka hyvin pidät siitä huolen, vai onko se samanlainen kuin amerikkalaisten elokuvien yksityisetsivien auto kyttäyskeikalla? Näin kevään kunniaksi otetaan muistilista oman auton huolehtimisesta.

Autosi arvo tulevaisuudessa?

Harvat meistä ajavat yhdellä autolla koko autoiluaikaansa, eli me vaihdamme autojamme muutaman vuoden välein. Toiset useammin toiset harvemmin, mutta aina autoa vaihtaessa, meitä kiinnostaa auton jälleenmyyntiarvo. Mitkä asiat sitten vaikuttavat auton arvoon?

Luonnollisesti ne selvimmät auton arvoon vaikuttavat asiat ovat auton ikä, ajetut kilometrit ja auton kunto. Ikään ja kilometreihin et voi hirveästi vaikuttaa, mutta siihen auton kuntoon kylläkin.

Esimerkiksi jos olet tupakoitsija, yritä olla polttamatta autossa. Tupakansavu nimittäin jättää autoosi jälkensä, vaikka et itse niitä enää huomaisi, ja putoavat tulipäät ovat saattaneet vahingoittaa istuimia ja muutenkin autosi pintoja sisäpuolelta. Entä syötkö autossasi ja heitätkö roskat sitten vain takapenkille tai lattialle? Siellä kun ne ovat muutaman viikon niin voit olla varma, että siivoaminen ei olekaan enää niin helppoa.

Entä pidätkö huolta autosi maalipinnasta? Kesäisin se on helpompaa, mutta talvella Suomen teillä käytetään yhä jonkin verran suolaa, ja sitä ei kannata jättää pitkäksi aikaa autosi pinnalle sen lian lisäksi. Auto kannattaa siis pestä tasaisin väliajoin, eikä vain kerran vuodessa. Se saattaa maksaa muutaman kympin vuodessa, mutta automyyjä kiittää sinua viimeistään siinä vaiheessa, kun neuvottelette autosi jälleenmyyntiarvosta.

Pidä huolta autostasi

Yksi iso asia jälleenmyynnissä on myös se, miten olet huoltanut autoasi. Jokaiselle autolle on jo tehtaalla suunniteltu auton tulevaisuutta ajatellen huolto-ohjelma, jota kannattaa noudattaa. Se tarkoittaa, että autosi kannattaa huollattaa suunnitelman mukaisesti, vaikkei autossasi ole mitään vikaa. Ennaltaehkäisy toimii myös autojen kanssa ja oikein ajoitetut huollot varmistavat, että autosi saa pidemmän käyttöiän. Huoltokirjan tasaiset huoltomerkinnät taasen merkitsevät euroja autoasi vaihtaessa.

Entä sitten ne renkaat, joilla ajat autoasi? Tärkeintä ei ole säästäminen vaan turvallisuus, siksi kannattaa aina varmistaa, että renkaissasi on niin talvella kuin kesällä tarvittavat urasyvyydet. Väärässä paikassa säästäminen voi viedä hyvänkin kuskin autoineen pusikkoon.

Keväällä autokaupoille

Näin keväällä tehdään paljon autokauppaa. Ihmiset ovat iloisempia talven pimeyden jälkeen kevätauringon paistaessa ja nykyään auton ostaminen on entistä helpompaa. Voit jopa tilata auton suoraan netistä ja se tuodaan sinulle kotiovelle, ilman että käyt edes autoliikkeessä. Tai voit löytää oman suosikkivaihdokkisi netistä, ja autosi tuodaan sinulle koeajoa varten!

Lisäksi markkinoille on jo tullut palveluita, missä autoa ostaessasi voit oman vanhan autosi lisäksi tarjota vaihdossa myös vaikka veneesi ja moottoripyöräsi – näin saat vaihdettua kaikki vanhat vaihdettavissa olevat laitteet kerralla yhteen uuteen – se on sitä nykyaikaista kiertotaloutta, joka toimii nykyään myös Lohjalla.

Oletko muuten jo miettimässä tulevaa, uutta autoasi? Onko se vielä perinteinen bensa- tai dieselauto, vai oletko vaihtamassa kaasu-, hybridi- tai peräti täyssähköautoon?


KO