Kirsi Piha, Konflikti päivässä, Kulttuuri ratkaisee yrityksen kohtalon, Alma Talent 2017
Kirsi Piha on Ellun Kanojen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Työssään hän on yli kymmenen vuotta auttanut yrityksiä kommunikoimaan paremmin ja muuttamaan toimintatapojaan menestyksekkäiksi rytmihäiriön maailmassa.
Miksi yritys on olemassa? Miksi sen on niin vaikea muuttua? Mikä on muutosälykäs organisaatio? Millainen yrityskulttuuri luo menestystä? Mitä jos konfliktointi on ratkaisu kaivattuun ketteryyteen ja kasvuloikkaan?
Tässä kirjassa Kirsi Piha pureutuu yrityskulttuuriin ja yrityksen muutoskyvykkyyden luomiseen. Mikä tahansa yrityskulttuuri ei luo menestystä vaan menestys syntyy kulttuurista, jossa yritys kykenee joka päivä haastamaan uudelleen itsensä ja tapansa toimia.
Kirsi Piha purkaa yrityselämän myyttejä reippaaseen tapaansa. Tuloksen tekeminen omistajan kukkaroon ei riitä yrityksen ulkoiseksi tai sisäiseksi olemassaolon tarkoitukseksi. Laitteiden missio- ja visio -sloganeiden sijaan tarvitaan kirkas suunta, joka yhdistää työntekijöitä tekemään parhaansa. Konflikti ei ole kirosana vaan muutosherkkyyden ja ketteryyden välttämätön työkalu. Uutta syntyy vain konfliktoimalla vanhaa, oli kyse sitten yksittäisestä ihmisestä tai yrityksestä. Johtamisen pohjana oleva kontrollointiin ja käskytykseen perustuva vanhanaikainen ihmiskäsitys on suurin kasvun este.
Konflikti ei ole ongelma vaan ratkaisu. Jos yritys ei itse haasta itseään, se haastetaan ulkoapäin. Ja silloin on jo myöhäistä. Kommunikointi on yrityksen tapa olla olemassa ulospäin. Kulttuuri on yrityksen DNA. Se ratkaisee yrityksen kohtalon.
Mikä on yrityksen missio eli tehtävä, uuden liiketoiminnan, kasvun ja ketteryyden ilmapiirissä? Tarvitaan dynaamisuutta ja ajattelumaailman ja kommunikaatiomuutos ja uusi tapa viestinnän vuoropuhelumaailmassa.
Työn ja ihmiskäsityksen sekä itsensä kehittämisen muuttumiset, ovat vaikuttaneet uusiin yrityskulttuurellisiin ratkaisuihin. ”Mikään ei pysyvämpää kuin muutos” (Buddha) pätee vahvasti näinäkin aikoina. Elämän tarkoitusta ja ydintä etsitään vahvasti myös yrityksen olemassaolon ja kasvun syitä pengottaessa.
On olemassa monimutkainen ja tiedetty maailma, jota auktoriteetit vielä hämmentävät rytmihäiriöillä. Pyritään ketteryyteen ja nopeuteen sekä olemassaolon arvoon, kuin myös taloudelliseen kasvuun. ”Palvella muita ja tehdä hyvää”, on vanha Aristoteleen viisaus. Pyritään laadun maksimointiin, kyseenalaistuksiin, maailman parhaaseen työpaikkaan ja asiakaskeskeisyyteen. Innovoi tai kuole ja kyseenalaista? Onko elämän tarkoitus kasvun maksimointi? Pyritään rakentavaan konfliktointiin. Parhaat ideat syntyvät ihmisistä, arvoista ja työtavoista. Kommunikoinnin tulee olla avointa, ideoiden haastamista ja testaamista. Pitää sopeutua jatkuvaan muutokseen ja toimintavapauteen. Pitää sietää pelkoa?
UNTO VASKUU