Tänään: 14.07.2024

Toimittaja

Kirjallisuusseminaarissa uppoudutaan dekkarien maailmaan

kirjallisuus

Kuudennen kerran järjestettävässä kirjallisuusseminaarissa käsitellään tänä vuonna dekkareita. Ääneen pääsevät mm. dekkarikirjailija ja rikostoimittaja.

Kulttuurituottaja Kalle Ryökäs (vas), kirjastotoimenjohtaja Merja Lonkainen, kaupunkisisältöjohtaja Eero Ahtela ja kirjastonhoitaja Merja-Liisa Karhu esittelivät seminaariohjelmaa.

 

Hiiden Opisto, Lohjan kaupunginkirjasto, Lohjan Museo, Lohjan yleinen kulttuuri ja Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto järjestävät jälleen yhteistuumin kirjallisuusseminaarin Kuolema kutsuu kaupunkiin. Aiheena on tällä kertaa dekkari, ja seminaari järjestetään 9.6. kello 10.00 alkaen Åsvallassa. Luvassa on koko päivän paketti dekkarikirjallisuudesta.

-Ennen on pidetty henkilöseminaareja, mutta nyt ei ole esimerkiksi kenenkään kirjailijan juhlavuosi. Dekkariaihe syttyi vain jostain ja kaikki sanoivat sille juu. Aihe loksahti kohdalleen. Dekkarit ovat hyvin kysyttyjä, myytyjä ja kirjoitettuja nykyään, kertoo kirjastonhoitaja Merja-Liisa Karhu.

Dekkarit myyvät Suomessa enemmän kuin muu kaunokirjallisuus yhteensä. Moni kirjailijakin on siirtynyt muista aiheista dekkarin pariin.

-Suomessa on tarjolla hyvin laadukasta dekkarikirjallisuutta, toteaa kirjastotoimenjohtaja Merja Lonkainen.

Seminaari alkaa dekkariasiantuntija Paula Arvaksen dekkareita analysoivalla puheenvuorolla siitä, mikä tekee dekkarin. Arvas on tutkinut jännityskirjallisuutta ja sen muutosta. Hänen jälkeensä kirjailija Matti Remes pohtii paikkakunnan merkitystä dekkarissa ja sitä, onko se rasite vai mahdollisuus. Hän kirjoittaa Hankoon sijoittuvia dekkareita. Kirjailija, rikostoimittaja Jarkko Sipilä käsittelee omassa puheenvuorossaan sitä, miten dekkarit syntyvät. Hän kertoo myös rikostoimittajan työn vaikutuksista dekkarin kirjoittamiseen. Dekkariharrastaja Kirsi Hietainen tuo vielä esille lukijannäkökulman, ja improvisaatioryhmä Nasakka esittää lopuksi improvisoidun dekkarin.

 

Miksi dekkarit ovat niin suosittuja?

-Psykologiset dekkarit ovat lisääntyneet ja monessa on syvällinen tarina. Lisäksi niissä nostetaan esille ajankohtaisiakin asioita. Dekkarit ovatkin nykyään yksi väylä ottaa kantaa. Niiden parissa pääsee myös täysin irti arjesta, pohtii Lonkainen.

-Ihmiset miettivät tarinan ratkaisua. Dekkari on myös helppolukuinen, lisää kaupunkisisältöjohtaja Eero Ahtela.

Monet dekkarit kuuluvat johonkin dekkarisarjaan. Lukijat haluavat palata yhä uudelleen tuttujen ja turvallisten henkilöhahmojen pariin. Hieman paradoksaalista, mutta turvallisuus korostuu muutenkin dekkarien kohdalla, vaikka niissä tapahtuu useimmiten murha.

-Se liittyy turvallisuudentunteeseen, kun paha saa palkkansa ja ratkeaa, kuka on murhaaja, Karhu pohtii.

Aina dekkarit eivät kuitenkaan ole olleet yhtä suosittuja.

-Dekkareista on tullut salonkikelpoisia. Ennen niitä luettiin salaa, mutta nyt kehdataan tunnustaa, että lukee dekkareita, Karhu kertoo.

Dekkarien suosion nousuun on vaikuttanut moni asia.

-Dekkarien kirjoitustyyli on muuttunut sellaiseksi, että useimmat dekkarit ovat nykyään kunnollista ja syvällistäkin kirjallisuutta, Karhu sanoo.

-Koko bändi vaikuttaa. Nykyään dekkarikirjailijat ovat staroja, ja kirjoista tehdään elokuvia, sanoo kulttuurituottaja Kalle Ryökäs.

-Ennen dekkarit olivat huonolle paperille painettuja pokkareita, vertaa Ahtela.

Karhu muistuttaa, että ennen dekkareita kirjoittivat enimmäkseen miehet, mutta sittemmin naiskirjailijatkin ovat löytäneet ne.

 

Seminaariin kuulemaan lisää

Kirjallisuusseminaari on pyritty järjestämään eri vuosina eri puolilla Lohjaa. Tällä kertaa on keskustan ja Åsvallan vuoro. Seminaariin kannattaa ilmoittautua hyvissä ajoin, että mahtuu mukaan. Parhaimmillaan osallistujia on ollut reilu 100. Saman verran mahtuu myös Åsvallaan.

-Paikka valittiin ennen kuin tiesimme seminaarin aihetta, mutta se sopii kyllä tähän, sanoo Ahtela.

Seminaariin ja lounaalle osallistumisestaan voi ilmoittaa 8.5.-1.6. Hiiden Opiston verkkosivujen kautta tai soittamalla numeroon 019 369 1498.

SMS