Teatteri Provinssiin kuuluva Teatteri Vinssi tuo Kirka – Varrella virran -musikaalin Lohjalle lauantaina 17.3. Esitykset pidetään Laurentius-salissa kello 15.00 ja 19.00.

Musikaalissa käydään läpi Kirkan elämäntarina lapsuudesta lähtien. Kirkaa esittää Markus Niemi. (Kuva: Jarmo Elomaa)

 

Kirka – Varrella virran -musikaali kertoo Kirkan elämäntarinan lapsuudesta lähtien ja avaa niin Kirkan yksityiselämän kuin urankin vaiheita ylä- ja alamäkineen. Kirkan kappaleet nivoutuvat tarinaan ja kuljettavat sitä eteenpäin. Musikaali sai alkunsa, kun teatterilla pohdittiin, mistä seuraava näytelmä voitaisiin tehdä ja esiin nousi ajatus jostakusta artistista. Kirka valikoitui monipuolisen musiikkinsa vuoksi.

Musikaalin käsikirjoituksen on Teatteri Provinssin tilauksesta tehnyt Ilpo Tuomarila, joka on toiminut aiemmin mm. Turun kaupunginteatterin johtajana. Teatteri Provinssin tuottaja Seppo Suominen kertoo, että musikaalin lavastus tehtiin alun perinkin sellaiseksi, että se voidaan pakata mukaan pakettiautoon ja viedä esitys muillekin paikkakunnille kuin Saloon. Lohjan lisäksi musikaali nähdään mm. Limingassa ja Uudessakaupungissa.

-Yleensä emme vie esityksiä muualle, mutta nyt tuli jokin oivallus, että jos tekisimmekin niin. Lohjalla on myös hieno sali ja se on eri talousaluetta kuin Salo, Suominen kertoo.

-Emme tingi mistään, kun esitys siirtyy Salosta muualle, vaan esimerkiksi lavastus, valot ja työryhmä siirtyvät kokonaisuudessaan mukana, kertoo puolestaan musikaalin ohjannut Joonas Suominen.

Musikaalia on esitetty Salossa jo helmikuun puolivälistä lähtien. Vastaanotto on ollut myönteinen, ja musikaali keräsi kiitosta myös Kirkan sukulaisilta, joista kymmenkunta kävi katsomassa sen.

-Kirkan kolme lasta ovat nähneet musikaalin ja he kyllä pitivät siitä kovasti, Joonas Suominen kertoo.

Musikaali vaikuttaa kiinnostavan myös Lohjalla, sillä lippuja on varattu jo kiitettävästi.

 

Artistien elämä kiinnostaa ihmisiä

Kirkaa musikaalissa esittää Markus Niemi. Kaikilla on oma ennakkokäsityksensä Kirkasta, joten häntä näytellessä ei kannata yrittää olla täysin kuin Kirka, vaan näytellä häntä omalla tavallaan. Niin Niemi tekeekin.

-Olen katsonut Kirkan keikkataltiointeja ja lukenut hänen elämänkertansa. Esimerkiksi joitain maneereja on otettu mukaan musikaaliin, mutta en imitoi Kirkaa. Hahmon pitää vaikuttaa aidolta, että katsojat samaistuvat. On ollut todella antoisaa ja hienoa näytellä Kirkaa, Niemi kertoo.

-Tämä on Markuksen näköinen Kirka, tiivistää Joonas Suominen.

Kirka on Niemelle tuttu jo lapsuudesta.

-Kirkan kappaleet ovat minulle ennestään tuttuja. Surun pyyhit silmistäni -biisiä opetin jo päiväkodissa hoitajille, Niemi kertoo.

Tuottaja Seppo Suominen sanoo, että suomalaisessa teatterissa tehdään paljon henkilökuvauksia niin musiikintekijöistä kuin muistakin merkkihenkilöistä. Kyseiset esitykset ovat suosittuja myös yleisön keskuudessa.

Suominen pohtii, että ihmisiä kiinnostavat esiintyjien taustat ja elämä uran ulkopuolella. Niemi tarkentaa, että ihmisiä kiinnostaa myös se kontrasti, joka muodostuu yksityiselämän ja sen haasteiden sekä uran tuoman menestyksen välille.

-Nykyisin artisteja seurataan sosiaalisessa mediassa ja halutaan tietää esimerkiksi, mitä biisien takaa löytyy, hän vertaa.

 

Kesällä Provinssi vaikuttaa Mustiolla

Teatteri Provinssi vastaa nykyään myös Musion Linnan kesäteatterista. Tenorit liemessä -farssi saa ensi-iltansa 14.6. ja Hjalmar Linderin elämästä kertova Viimeinen patruuna 3.8.

-Hänellä oli hyvin vaiherikas elämä ja on hienoa, että saamme tuoda hänen elämäntarinansa näyttämölle, Seppo Suominen sanoo.

Lisäksi luvassa on vierailevia esiintyjiä.

-Ensi kesästä tulee aktiivisempi kuin koskaan, sillä esityskertoja on yhteensä 42, Seppo Suominen kertoo.

Kirkan roolin näyttelevä Markus Niemi (vas) ja musikaalin ohjaaja Joonas Suominen.