Kierrätysexpertit, Rosk’n Rollin hauska kisa kaikille Itä- ja Länsi-Uudenmaan nelosluokkalaisille, on täydessä vauhdissa. Nyt on vielä mahdollista osallistua, ja Ykkös-Lohja haluaa lähettää myös viestiä nelosluokkalaisten opettajille: Mitä enemmän joukkueita, sen hauskempaa opettaja!  ilmoita luokkasi mukaan kisaan jo tänään. 

Kierrätysexpertti-kilpailussa nelosluokkalaisten lajittelutaidot ja kierrätysosaaminen hiotaan huippuun hauskalla tavalla. Alkukilpailu käydään Rosk’n Rollin Kierrätyskoutsin johdolla ja se voidaan järjestää kouluvierailuna, etäyhteyksillä tai videoversiona, tilanteen mukaan. Kilpailuun voi valmistautua tutustumalla Rosk’n Rollin maksuttomaan opetusmateriaaliin Otto ja Ronja kierrättävät.

Kierrätysexpertit kisaa käydään nyt kuudetta vuotta ja vastaanotto on ollut innostunutta jokaisena vuonna, niin opettajien kuin oppilaiden parissa. Alun perin kilpailua lähdettiin suunnittelemaan tarpeesta saada myös nuoret kiinnostumaan kierrättämisestä. Tuloksena oli kierrättämisen ympärille kehitetty kilpailu, jonka ympärille on sitten tullut muuta aiheeseen liittyvää tietoa, sekä pelejä.

– Pelillistämistä käytetään monessa muussakin asiassa nykyään, ja kierrättämiseen liittyvien asioiden oppiminen pelin äärellä todettiin muutama vuosi sitten hyväksi ajatukseksi, joka on sittemmin näyttänyt onnistuneelta ajatuksella satojen nelosluokkalaisten osallistuessa kilpailuun vuosittain.

– Kävin juuri Inkoossa eräässä koulussa, joka voitti kilpailun pari vuotta sitten ja sain kuulla, kuinka nykyiset kuudesluokkalaiset, jotka voittivat aiemmin kilpailun, toimivat nyt nykyisten nelosluokkalaisten mentoreina. Nelosluokkalaiset kyselevät neuvoja, miten tulee valmistautua kilpailuun, ja millaisia kysymyksiä oli viime kerralla. Nelosluokkalaisten asenne onkin ”tää me voitetaan”, kertoo Rosk’n Rollin ympäristökouluttaja Linnea Skogberg.

Alkukilpailu muodostuu oppitunnista ja mobiilipelistä, jossa nelosluokkalaiset pääsevät testaamaan kierrätystaitojaan 2–3 oppilaan joukkueissa. Viisi parhaiten pärjännyttä joukkuetta Itä-Uudeltamaalta sekä Länsi-Uudeltamaalta pääsee kisaamaan alueittain järjestettäviin loppukilpailuihin.  

– Viimeksi osallistujia oli 270 joukkuetta kymmeneltä paikkakunnalta, kertoi Linnea.

Toiminnantäyteiset loppukilpailut järjestetään Lohjan ja Porvoon jätekeskuksissa toukokuun alussa. Tieto-taitojen lisäämisen lisäksi kannustimena toimii pääpalkinnot: 500 euroa luokan kassaan. 

Opetatko nelosluokkalaisia? Ilmoita luokkasi mukaan kisaan ennen maaliskuun loppua osoitteessa www.rosknroll.fi/kierratysexpertit

Opetatko nelosluokkalaisia? Hio oppilaittesi kierrätystaitoja ja ilmoita luokkasi mukaan Kierrätysexpertit-kisaan jo tänään.