Orthex järjestää Ämpäristöteko-tempauksen Lohjalla Hossanmäentien ABC:llä 3.6. klo 12.00–18.00. Tapahtumassa vastaanotetaan kuluttajien ja kotitalouksien kovasta muovista valmistettuja käyttötavaroita kierrätettäviksi. Kierrätettävien esineiden vastaanoton lisäksi tempauksessa kerrotaan muovin kierrätyksestä ja lajittelusta. Vastaavia tempauksia järjestetään tuona päivänä eri paikkakunnilla ympäri Suomea.

–Tempauksen tavoitteena on nostaa ihmisten tietoisuutta siitä, että kaikenlaisia muovituotteita voi kierrättää, kertoo Orthexin markkinointijohtaja Hanna Kukkonen.

Vastaavanlainen tapahtuma järjestettiin Lohjalla myös vuonna 2019. Tuolloin ihmiset innostuivat mukavasti tuomaan muoviesineitä kierrätettäviksi.

Muovit kiertoon

Kukkonen kertoo, että ihmiset ovat jo oppineet kierrättämään muovipakkauksia melko hyvin, vaikkei muovinkierrätys ole ollut käytössä vasta kuin muutaman vuoden. Parannettavaa on silti vielä. Etenkin kovasta muovin valmistettujen käyttötavaroiden kierrättäminen on vielä melko vieras asia ihmisille.

–Ämpäristöteko-tempauksella haluaisimme saada ihmiset kaivamaan esille kovamuoviset tavarat ja tuomaan ne kierrätykseen, Kukkonen tiivistää.

Ämpäristöteko-tempaukseen voi tuoda kovia muovituotteita, joiden materiaali on PE (polyeteeni) tai PP (polypropeeni). Tällaisia esineitä ovat esimerkiksi vanhat ämpärit, pulkat, muoviset puutarhakalusteet, lasten ammeet, kukkaruukut, eväs- ja muuttolaatikot, tyhjät vesikanisterit, kastelukannut ja pakasterasiat. Metallit ja muuta materiaalia olevat osat on irrotettava etukäteen esimerkiksi lapioista ja lumikolista.

Muovisia tavaroita otetaan maksusta vastaan myös jäteasemalla. Ämpäristöteko-tempaukseen tavarat voi kuitenkin tuoda ilmaiseksi.


Kierrätyksen kautta esimerkiksi kalaverkot muuttuvat pesuvadeiksi. (Kuva: Studio Fotonokka)

Ideaalimaailmassa muovia voisi kierrättää loputtomasti”

Kukkonen toteaa, että muovi itsessään on hyvä ja tärkeä materiaali, mutta ongelmia syntyy siinä vaiheessa, jos sitä ei kierrätetä ja käsitellä oikein, vaan muovi päätyy luontoon. Omalta osaltaan ympäristöhaittoja voi siis minimoida ostamalla laadukkaita ja kestäviä muovituotteita ja kierrättämällä ne lopuksi.

–Ideaalimaailmassa muovia voisi kierrättää loputtomasti. Se voisi palvella ensin 20 vuotta yhtenä tuotteena ja kierrättämisen jälkeen toiset 20 vuotta jonain toisena tuotteena. Lopuksi sen voi vielä polttaa energiaksi, Kukkonen sanoo.

Muovia tehdään sekä fossiilisesta että biopohjaisesta öljystä. Fossiilisia raaka-aineita pyritään jatkuvasti vähentämään. Orthexin tavoitteena on, että sen raaka-ainekäytöstä 80% on kierrätettyä tai biopohjaista raaka-ainetta vuonna 2030. Kierrätysmuovia voidaan hyödyntää monella tapaa. Orthexilla siitä tehdään esimerkiksi kukkaruukkuja.

–Kierrätysmuovista voidaan tehdä tällä hetkellä kaikkea muuta paitsi läpinäkyvää muovia ja elintarvikekäyttöön meneviä tavaroita. Näitäkin asioita kehitetään.

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta ovat ämpärit, joita Orthex tekee vanhoista kalaverkoista. Tanskalainen yritys kerää verkkoja ympäri Pohjois-Eurooppaa ja tekee niistä muoviraaka-ainetta Orthexille.

–Osa kalastajista heittää vanhat kalaverkot mereen välttääkseen jätemaksun. Tätä kautta ne voi antaa ilmaiseksi kierrätettäväksi, Kukkonen sanoo.

SMS