Nummela Thaiboxing Clubin Nea Sutinen osallistui lokakuun puolessa välissä käytyihin thainyrkkeilyn Suomen mestaruuskilpailuihin. Kilpailut käytiin Pajulahden urheiluopistolla. Samaan viikonloppuna oteltiin myös junioreiden mestaruuksista. Kilpailut olivat osallistujamäärältään historian isoimmat, ja hulinaa riittikin koko viikonlopun.

Lääkärintarkastus ja punnitus olivat perjantaina, minkä jälkeen Sutinen ja hänen huoltajinaan toimineet Marko Säkkinen ja Sari Levänen odottelivat, milloin ottelut alkavat. Sarjaa voi nimittäin vaihtaa vielä ensimmäisessä punnituksessa.

Pari tuntia ennen kilpailujen alkua tulikin tieto, että ottelut alkavat heti perjantaina semifinaalilla Lahti Thaiboxing Clubin Aino Huuskosta vastaan. Tiimillä ei ollut Huuskosta juurikaan tietoa, joten taktiikkana oli vain voittaa ja edetä sunnuntaina käytävään finaaliin Hööki Combat Sportsia kilpailussa edustavaa Tea Läntistä. Hän olikin Sutiselle ennestään tuttu vastus aiemmista otteluista.

Taktiikka toimi mainiosti ja Sutinen selvitti tiensä melko helposti finaaliin. Hieman tukkoinen suoritus oli ja paineet meinasivat ottaa vallan nuoresta urheilijasta, mutta rutiinisuorituksella loistava voitto semifinaalissa nosti tunnelman hyväksi ja odottavaksi.

–Paineet tekivät hieman tepposia semifinaalissa, mutta lopussa näkyi sitä vapautunutta rentoa ottelijaa, johon olemme tottuneet Nean kanssa, kertoo Säkkinen.

Nea Sutinen kamppaili mestaruudesta thainyrkkeilyn Suomen mestaruuskilpailuissa. (Kuva: Oskari Juhonen)

Kokemusta finaalista

Lauantaina oli luvassa rennompaa oleskelua ja odottelua sunnuntaista finaalia kohti. Kun finaalipäivä koitti, mukava jännitys oli käsin kosketeltavissa aamusta asti. Aamun punnituksen ja lääkärintarkastuksen jälkeen valmentaja ja hieroja Säkkinen ravisteli Sutisen lihaksia hereille ja mieltä rennoksi. Tunnelma oli kaikkiaan todella hyvä, eikä semifinaalista ollut tullut kolhuja, joten kaikki oli kuten pitääkin ennen finaalia.

Tähän otteluun taktiikkana oli lähteä tekemään potkuilla ja liikkeellä Läntisen ottelu mahdollisimman hankalaksi. Alku näyttikin suhteellisen hyvältä, mutta sitten paineet ottivat vallan, otteleminen puuroutui Sutisen osalta todella pahasti eikä sovittuja asioita päästy tekemään. Yksi urheilun hienoimmista piirteistä on tunteiden kontrollointi. Se karkasi tällä kertaa ja ottelun voitto sekä Suomen mestaruus matkasivat Läntisen mukaan. Sutisella on vielä monta hyvää vuotta lajin parissa edessä. Tämä kokemus tuo varmasti jatkoon hyvää tietoa siitä, miten tiukemmissa paikoissa ollaan, jotta pääsee omalle tasolleen ottelussa. Loistava turnaus joka tapauksessa vuosi loukkaantumisen ja kuntoutuksen jälkeen.

–Kyllähän tässä ylpeitä voidaan olla, että finaaliin pääsi vaikka harmittaahan se, ettei kultaa tullut ja enemmän se, että hän ei saanut itseään kunnolla vauhtiin ottelussa, tuumaavat Levänen ja Säkkinen.

–Mikä hienointa Nea valittiin alle 23-vuotiaiden maajoukkueeseen ja osallistumaan marraskuun puolivälissä oteltaviin Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin, jotka nekin käydään Pajulahden urheiluopistolla. Heti siitä viikon päästä otellaan alle 21-vuotiaiden Pohjoismaiden cup-turnaus, joka käydään Ruotsin Lundissa. Tulossa on siis paljon mahdollisuuksia, joista saa taas haettua lisää kokemusta kovista otteluista sekä mitaleita hyllyjä koristamaan.

Teksti: Marko Säkkinen

Tällä kertaa ei tullut voittoa, mutta kokemusta senkin edestä. Sillä on hyvä jatkaa eteenpäin. (Kuva: Oskari Juhonen)

Pelattavaa aikuisille

Tietokonepelit tulivat 80-luvulla teineille. Nykyään nämä teinit ovat jo keski-ikäisiä ja näiden vuosien aika pelaaminen on laajentunut kaikkiin ikäluokkiin, joten oletko tutustunut mm Farming Simulator 22 simulaatiopeliin, missä vedetään maatilaa. Tai kokeillut osutko vastustajiin poliisit vs terroristit joukkuepelissä eli CS:GO pelissä?