Tänään: 17.07.2024

Päivi Severeide

Päätoimittaja

Konsertti: Tuhannen ja yhden yön väriloistoa

konsertti, lohja, musiikki

Perjantaina 12.4.2024 klo 19 Laurentius-salissa sukelletaan satujen maailmaan. Värit leiskuvat, kun Lohjan kaupunginorkesteri kapellimestari Jukka Untamalan johdolla soittaa Andrea Tarrodin harppukonserton Choryn solistinaan harpputaiteilija Päivi Severeide sekä Nikolai Rimski-Korsakovin henkeäsalpaavan klassikon Šeherazade Jani Kyllösen sovituksena kamariorkesterille.

Ruotsalainen säveltäjä Andrea Tarrodi (s. 1981) on halunnut jo pienestä pitäen luoda omaa musiikkia. Hän valmistui säveltäjäksi Tukholman Kungliga Högskolanista vuonna 2009, ja sen jälkeen hänen teoksiaan on soitettu runsaasti eri puolilla maailmaa. Tarrodi on vastaanottanut lukuisia palkintoja ja kunnianosoituksia työstään. Hän säveltää monenlaisille kokoonpanoille mutta pitää erityisesti vokaali- ja orkesterimusiikin säveltämisestä. Tällä kertaa Laurentius-salissa soi Tarrodin harppukonsertto Choryn, joka on saanut alkunsa säveltäjän ensimmäisestä synesteettisestä kokemuksesta tekstin yhteydessä: hän luki Kerstin Ekmanin kirjaa En stad av ljus (Valon kaupunki) ja alkoi nähdä tekstin vaaleanpunaisen ja liilan väreissä. Tarrodi tiesi heti haluavansa tehdä kokemuksestaan musiikkia. Teoksen tulee meille tulkitsemaan harpputaiteilija Päivi Severeide, joka on sekä Turun Filharmonisen orkesterin että Avanti!-kamariorkesterin harpun äänenjohtaja. Lisäksi Severeide toimii harpun yliopisto-opettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Myös kevyttä musiikkia harpulla rikastuttava monipuolinen Severeide on Helsinki Harp Festivalin taiteellinen johtaja.

Orkestroinnin mestari Nikolai Rimski-Korsakov (1844–1908) eteni säveltäjänurallaan varsin poikkeuksellisesti: hänet nimitettiin Pietarin konservatorion sävellyksen ja soitinnuksen professoriksi, vaikka hänellä ei ollut juuri minkäänlaista koulutusta alalle. Kaiken siihen mennessä säveltämänsä musiikin hän oli tehnyt lähinnä vaiston sekä yrityksen ja erehdyksen kautta, ja uuden virkansa hän aloittikin istuutumalla itse oppilaittensa joukkoon koulun penkille opiskelemaan musiikiin teoriaa aivan alusta alkaen! Uutteruutensa ansiosta hänestä tuli vankka teoreetikko ja konservatorion yksi parhaista opettajista, jolle koko seuraava venäläinen säveltäjäsukupolvi osoitti kiitollisuutensa. Neliosainen sinfoninen sarja Šeherazade vuodelta 1888 on saanut innoituksensa säveltäjän nuoruudenaikaisista merimatkoista, jolloin hän työskenteli meriupseerina. Tuhat ja yksi yötä on varsin karmaiseva tarina, jonka päähenkilö, prinsessa Šeherazade, kertoo miehelleen sulttaani Šahriarille kiinnostavia tarinoita, jottei tämä mestauttaisi vaimoaan. Šahriar on nimittäin joutunut ensimmäisen vaimonsa pettämäksi ja välttääkseen saman kohtalon hän on siitä eteenpäin päättänyt ottaa joka päivä uuden vaimon itselleen ja mestauttaa tämän heti hääyön jälkeen. Rimski-Korsakovin Šeherazadessa kuvataan joitakin prinsessa kertomia tarinoita ja viitataan sulttaanin ja prinsessan musiikillisilla teemoilla myös itse kehyskertomukseen.

TUHANNEN JA YHDEN YÖN VÄRILOISTO to 12.4.2024 klo 19 Laurentius-sali

Nikolai Rimski-Korsakov: Šeherazade (kamariorkesterille sov. Jani Kyllönen) 42:43
Andrea Tarrodi: Choryn, konsertto harpulle ja orkesterille 21:45

Päivi Severeide, harppu
Jukka Untamala, kapellimestari
Lohjan kaupunginorkesteri

Liput: ennakkoon NetTicket.fi 21€/26€, ovelta kaikille 30€

Yksi kommentti artikkeliin ”Konsertti: Tuhannen ja yhden yön väriloistoa”

Kommentointi on suljettu.