Ilmastonmuutos nousee esille nykyään harva se päivä ja ratkaisuja sen torjumiseksi etsitään kuumeisesti. Marko Hämäläinen Laroc Oy:stä kertoo, että ilmastotalkoisiin voivat osallistua kaikki pientaloasujat kodin lämmitysjärjestelmän valinnan kautta. Laroc Oy on erikoistunut erilaisiin lämpöpumppuihin.

–Meidän laitteillamme saa huomattavan säästön hiilidioksidipäästöihin. Asuinkiinteistöjen lämmitys on yksi Suomen suurimmista päästötekijöistä, mutta moni ei tule sitä ajatelleeksi. Lämpöpumppuratkaisut ovat kannattavia myös taloudellisesti, kunhan lämpöpumpun mitoitus on oikea rakennukseen nähden, se on asennettu oikein ja sitä käytetään oikein, Hämäläinen kertoo.

Ilmaston lisäksi lämpöpumppuratkaisuilla voi säästää omaa lompakkoaan. Hämäläinen kertoo, että menneinä vuosina se olikin pääasiallinen syy, miksi ihmiset hankkivat lämpöpumppuja. Sittemmin myös ympäristöarvot ovat nostaneet päätään.

–Raha oli ennen ykkösasia, nyt mietitään myös ilmastoa. Vielä viisi vuotta sitten harva ajatteli ilmastoa. On hyvä, että inhimillinen ajattelu on lisääntynyt, eikä raha ole ainoa asia, jota ajatellaan. Ihmiset ovat innostuneet vaihtamaan vanhoja lämmitysjärjestelmiään uusiin. Olemme tehneet tätä yli kymmenen vuotta ja myynti on noussut koko ajan, Hämäläinen sanoo.

Mikä lämpöpumppu sopii omaan kotiin?

Öljylämmityksen, maakaasun, kaukolämmön tai suoran sähkölämmityksen voi vaihtaa lämpöpumppuihin. Ilmavesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu sopivat pääasiallisiksi lämmitysmuodoiksi asuntoihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Ilmalämpöpumppu ei vaadi vesikiertoista järjestelmää.

–Maalämpöpumppu on vähäpäästöisin, koska se vie vähiten sähköä, mutta se on investointina kallein. Siksi ilmavesilämpöpumppu on ollut suosittu vaihtoehto, Hämäläinen kertoo.

Hän sanoo, että maalämpöpumppu sopii etenkin isoihin kiinteistöihin, joissa lämmityskulut ovat suuret. Maalämpöpumppu ei kuitenkaan voida asentaa taloihin, jotka sijaitsevat pohjavesialueella. Porauskieltoalueita löytyy Lohjalla myös kaivoksen tuntumasta.

Maalämpö ja ilmavesilämpöpumppu maksavat itsensä takaisin noin 5 – 6 vuodessa (ei huomioitu kotitalousvähennystä). Ilmalämpöpumppu hieman nopeamminkin. Lämpöpumpun voi asentaa rivi- tai kerrostaloonkin, mutta tuolloin asiasta on päätettävä taloyhtiön kanssa. Sen sijaan omakotitaloasuja on oman lämmitysmuotonsa herra.

–Kaikki lämpöpumppuratkaisut pienentävät päästöjä. Niillä voi korvata esimerkiksi suoran sähkölämmityksen tai öljylämmityksen kokonaan tai osittain. Lämpöpumpun voi hankkia esimerkiksi öljykattilan rinnalle. Silloin investointi on pienempi, mutta niin on säästövaikutuskin, Hämäläinen avaa.

Ilmalämpöpumppu sopii ylläpitolämmitysmuodoksi myös esimerkiksi vapaa-ajan asuntoihin. Kun mökillä oleillaan, voi etenkin kovilla pakkasilla lisälämmitykseen käyttää esimerkiksi pattereita. Lämpöpumppuun saa myös etäohjauksen, jolloin lämmitystä voi säätää esimerkiksi kännykällä ennen mökille menoa. Lisäksi järjestelmä lähettää mahdolliset vikahälytykset.

Lämpöpumpuista löytyy myös jäähdytysominaisuus, jonka vuoksi etenkin ilmalämpöpumppu koki ennätyksellisen suosion viime kesänä.

Jason Hermensin omakotitalossa öljylämmitys vaihtui ilmavesilämpöpumppuun.

Ympäristö ja lompakko kiittävät

Yksi tyytyväinen ilmavesilämpöpumpun omistaja on Jason Hermens. Hänen omakotitaloonsa asennettiin ilmavesilämpöpumppu remontin yhteydessä vuonna 2014. Talossa uusittiin myös vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, ja Hermens vaihtoi öljylämmityksen ilmavesilämpöpumppuun. Lisäksi asunnossa on takka.

–Öljykattila oli vanha, joten vaihtoehtoina olivat joko sen uusiminen tai jokin muu lämmitysratkaisu. Ympäristöarvoilla oli vaikutusta. Kaikki menee nykyään pikkuhiljaa ympäristöarvojen suuntaan. Myös kaupunki oli iloinen siitä, että lopetin öljyn käytön. Olen ollut todella tyytyväinen ilmavesilämpöpumppuun. Sitä pystyy ohjaamaan näppärästi, ja talo lämpiää hyvin joka puolelta, Hermens kertoo.

Hämäläinen on laskenut, paljonko Hermensin asunnon lämmityksestä saadaan säästöä sekä hiilidioksidipäästöissä että rahassa ilmavesilämpöpumpun avulla. Aiemmin talon lämmitykseen kului noin 2 500 litraa öljyä vuodessa. Ilmavesilämpöpumpulla sähköä kuluu noin 9 000 kWh/v, joten hiilidioksidipäästöinä säästöä tulee noin 5 000 kg vuodessa. Rahaa lämmityskustannusten osalta säästyy noin 1 500 euroa. (Päästölaskelmassa on käytetty Finnairin ja Motivan verkkosivuilla ilmoitettuja lukemia.)

–Tämä säästetty määrä hiilidioksidia vastaa noin viittä edestakaista lentoa Helsingistä Phuketiin yhdeltä matkustajalta, Hämäläinen vertaa.

–Olemme miettineet, mihin päästöjä vertaisi, koska ei meilläkään ollut aiemmin käsitystä siitä, mitä 5 000 kg vuodessa tarkoittaa ennen kuin aloimme selvittää asiaa. Finnairin sivuilla on laskuri, jonka avulla asia on helpompi käsittää. Kodin lämmityksen kautta voisi siten hyvittää lentojaan. Päästöjä voisi verrata myös auton käyttöön, mutta se on vaikeampaa, koska autoja on niin erilaisia, Hämäläinen pohtii.

SMS