Päätoimittaja

Kotipuutarhurin kevät: siemenestä taimeen näillä vinkeillä

Viherpeukaloille alkaa talven jäljiltä löytyä taas tekemistä. Jos nimittäin aikoo kasvattaa esimerkiksi tomaatin taimet siemenestä, nyt on siihen hyvä hetki. Taimien kasvatus ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä. Tarvitset vain siemeniä ja hyvää, taimien kasvatukseen tarkoitettua multaa. Jotkut kukat ja kasvit vaativat useamman kuukauden esikasvatuksen sisällä, mutta kaksi kuukautta on hyvä aika esimerkiksi kasvihuonekurkulle ja tomaatille. Alla olevien vinkkien avulla onnistut varmasti, ja saat hyvinvoivat taimet ulos tai kasvihuoneeseen kesäkuussa.

Mullalla on väliä, ruukuilla ei

Multaa on kaupoissa monenlaista. Toisiin lisätään hiekkaa, kun taas joissakin on hietaa, turvetta ja sammalta. Mullan lannoitteiden määrä ja laatu vaihtelee, ja joillekin kasveille on olemassa erikoismultaa. Esimerkiksi hortensialle tarkoitetussa mullassa on runsaasti kalkkia, ja pelargonioille sopivassa mullassa typpeä.

Kylvöön ja taimille tarkoitettu multa on yleensä hyvin ilmavaa ja hienojakoista. Näin taimien pienille juurille on tarjolla hyvä tarttumapinta. Multa on hiekkapitoista, jotta vesi läpäisisi sen hyvin. Kylvö- ja taimimulta on yleensä vain kevyesti lannoitettua, sillä pienet taimet eivät siedä kovin voimakkaita lannoitteita. 

Jos oikeanlaista multaa ei kotoa löydy, kannattaa sitä noutaa, vaikkei sellaista aina saakaan lähikaupasta. Onneksi nykyään löytyy avuksi esimerkiksi auton vertaisvuokraus, kuten https://gomore.fi, jotta painavan säkin haku onnistuu helposti. Siemenille kelpaavat mitkä tahansa astiat, ja alkuun pääset esimerkiksi tyhjillä munakennoilla, tai talven aikana kerätyillä jogurttipurkeilla. Myös maitopurkin voi pestä, ja leikata pohjan ruukuksi. 

Kylvämisestä onnistuneeseen itämiseen

Jotkut siemenet kylvetään kevyen multakerroksen alle, kun taas toiset jätetään pintaan. Lue siemenpussin kyljestä, mitä kyseisen kasvin kohdalla tulee tehdä. Tärkeää on kastella multaa runsaasti kylvön yhteydessä, mutta sen jälkeen sitä ei saa päästää liian kosteaksi. Riskinä nimittäin on, että mullan pintaan ja itäviin taimiin kasvaa sienirihmastoa tai hometta. Kastele siis uudelleen vasta, kun mullan pinta alkaa tuntua kuivalta.

Sumuttaminen on hyvä tapa kastella, sillä näin vesi ei myllää pintamultaa ja siemeniä. Pidä ruukut lämpimässä paikassa koko itämisen ajan. Mullan alle kylvetyt siemenet eivät tarvitse itämisvaiheessa valoa, ja ruukkuja voikin pitää esimerkiksi lattialämmityksen omaavan kylpyhuoneen lattialla. Itämiseen hyvä lämpötila nimittäin noin 25 astetta.

Taimien kasvatus, kouliminen ja istutus

Kun siemenet alkavat itää, siirrä ruukut valoisaan, aurinkoiseen paikkaan. Lämpötilan tulisi olla 20 asteen tietämillä, joten kylmän ikkunalasin vieressä voi auringosta huolimatta olla liian kylmä. Parasta paikka onkin esimerkiksi ikkunan edessä oleva pöytä. 

Aluksi taimessa on vain kaksi pientä lehteä, jotka eivät aina muistuta kasvin oikeita lehtiä. Esimerkiksi tomaatin lehdet näyttävät hyvin erilaisilta. Kun taimeen on kasvanut yksi tai parikin niin sanotusti oikeanlaista lehteä, se voidaan koulia, eli istuttaa yksinään isompaan ruukkuun. Tässä kohtaa voi taimia alkaa myös lannoittaa. Kun on aika istuttaa kasvit ulos, varmista, että yölämpötila on riittävä. Esimerkiksi tomaatin taimet vaativat, että lämpötila on öisinkin yli kymmenen astetta.