Tänään: 12.07.2024

Päätoimittaja

Kotiruoka 2020-luvulla

Julkaisimme tällä viikolla tuon tekemämme lohjalaisen lounaskyselyn. Jäimme sen yhteydessä miettimään siinä muutamaan kertaan esille tullutta termiä ”kotiruoka”. Mitä suomalainen kotiruoka on 2020-luvulla?
Yleensä suomalaisella kotiruoalla tarkoitetaan varsin yksinkertaisia ruokia kuten keitettyjä perunoita tai perunamuusia, lihapullia, ruskeata kastiketta. Suomalaisen peruskotiruoan salaatti on kurkkua ja tomaattia ja jotain vihreätä salaatinlehteä ja mausteina ovat suola ja pippuri, sekä ketsuppi ja sinappi. Suomalaisen kotiruokalounaan keitto- ja soppaversiot ovat sitten lihakeitto, lohikeitto, kesäkeitto sekä hernekeitto ja lätyt, joka on kuulunut suomalaiseen lounasperinteeseen jo vuosikymmeniä ja nimenomaan jostain syystä vielä torstaisin.

Työmaaruokaloiden suosikit 2017

Vuonna 2017 MTV uutiset selvitti suomalaisten työpaikkaruokaloitten suosikkeja ja suosikki oli uunimkkara. Mutta jo silloin oli näkyvillä, että lounailla kaivattiin uusia ja vahvempia makuja ja vegaani- ja kasvisruoka alkoi nostaa päätään. Uunimakkaran lisäksi 2017 suomalaisten suosikit olivat lihapullat, lohi, lasagne sekä broilerin rintaleike ja broilerin koivet. Jo 2017 oli MTV:n tutkimuksen tuloksissa sama havainto kuin tällä kertaa lohjalaisten kyselyssä, salaattibufffassa kaivataan entistä enemän vaihtelua, elämyksiä ja enemmän makuja.

Mitä on sitten suomalainen kotiruoka 2020-luvulla? Tuoren tutkimuksen mukaan lapsiperheet ja alle 35-vuotiaat syövät eniten Tex Mex -ruokaa. Sen suosion syynä on ovat maku, helppous ja se, että se tehdään perheen kesken yhdessä.

Hyvinvoiva arki ja tiedostava kuluttaminen ovat isoimmat ruokailmiöt suomalaisten arjessa. Tiedostava kuluttaminen vaikuttaa jopa 55 prosentilla suomalaisista ruokavalinnoissa ja ilmiö on nyt tehdyn asiakastutkimuksen mukaan edelleen kasvussa.

Uudet maailman maut innostavat suomalaisia ja ruoasta haetaan yhä enemmän yhteisöllisyyttä samoin kuin kokemuksellisuutta. Kiireen helpottaminen on myös tärkeä ruokatrendi, ja nopeasti valmistuville ruoille sekä puolivalmiille tuotteille riittää kysyntää jatkossakin. 39 % suomalaisista suosii arkea helpottavia ja nopeuttavia ratkaisuja, puolivalmiita ja nopeasti valmistuvia ruokalajeja. Ns. terveelliset valmisruoat ovat nousseet suomalaisten ostoskoreissa 20 % osaan ja lisäaineettomat valmisruoat saavat 12 % ruokakassista, sushi noussut vuonna 2019 ruokakassissamme jo 15 % osuuteen.

Kohti terveellisempää kotiruokaa

Suomalaiset haluavat panostaa parempaan arkiruokaan (42 %) ja kaupasta ostetaan lähellä tuotettua ruokaa, varsan hyvinvointia tukevaa ruokaa ja välimeren ruokia. Myös keitot ovat nousseet entistä suurempaan suosioon kotikeittiöissä ja kauramaito löytyy joka viidennestä ruokakassista. Monet suomalaiset kotikeittiöt pyrkivät myös vähentämään suolaa sekä sokeria.

Suomalainen kotiruoka on nykyään paljon monipuolisempaa, kuin mitä se oli vielä pari kymmentä vuotta sitten, joten kotiruokatermin käyttäminen on jo mennyttä aikaa. Esimerkiksi kuvassa oleva kana-paprika- kesäkurpitsa- valkosipuli-riisi ruoka on kotiruokaa, mutta takuulla jotain aivan muuta, kuin mitä söin kotona 1980-luvulla.

KO