Lohjalaisen Krista Marleena Ahlforsin keramiikkateokset ovat esillä Helsingissä Gallery Fast Creativessa, joka sijaitsee How Violins viulukaupassa. Näyttely koostuu Krista Marleenan voimaeläimiä esittävistä keramiikkatöistä ja kuvataiteilija Rasaliina Seppälän maalauksista. Näyttely on esillä 10.5. asti.

Ahlfors alkoi tehdä eläinveistoksia reilu vuosi sitten. Alun perin suunnitelmissa ei ollut näyttelyn pitäminen, mutta kun töitä vain kertyi, alkoi näyttelykin tuntua hyvältä ajatukselta. Gallery Fast Creativen galleristi Maija Fast otti sopivasti yhteyttä Krista Marleenaan ja tiedusteli, olisiko hänellä kiinnostusta näyttelyn pitämiseen. Hän oli seurannut Krista Marleenan työtä sosiaalisesta mediasta jo pidemmän aikaa. Näyttelykokonaisuus rakentui, kun Seppälä pyydettiin vielä mukaan tekemään näyttelyyn sopivat eläinmaalaukset.

–Teoksemme sopivat hyvin yhteen ja tila on lämminhenkinen ja sielukas, Krista Marleena sanoo.

Kuvataiteilija Rasaliina Seppälä (vas), galleristi Maija Fast ja Krista Marleena Ahlfors.

Luovuuden kautta lähemmäs itseä

Krista Marleena aloitti opiskelun keramiikka-artesaanikoulussa vuonna 2008. Sitä ennen hänellä ei ollut keramiikasta mitään kokemusta.

–Mietin, mitä alan tehdä. Kun luin netistä sanan keramiikka, minulle oli heti selvää, että alan työskennellä saven kanssa. Se on minulle luontainen materiaali. Kun laitan käteni saveen, alkaa matka, joka vie minut paikkaan, minne en muuten pääse. Saveen minulla on sellainen yhteys, jota en koe muihin materiaaleihin, Krista Marleena avaa.

Välillä hän myös maalaa, mutta se on nyt jäänyt vähemmälle. Keramiikka vei mukanaan, kun Krista Marleena laittoi uunin pitkästä aikaa päälle reilu vuosi sitten. Keraamisten voimaeläinten tekeminen vaatii taitoa sekä pitkäjänteisyyttä.

–Ne ovat melko isoja ja teknisesti haasteellisia tehdä. Rakennan eläimet käsin savesta ja poltan ne kaksi kertaa keramiikkauunissa. Pintakäsittelyssä käytän oksideja ja öljyvärejä. Yhden teoksen tekeminen on monen viikon projekti.

Työ etenee sykleissä, kuten vuodenajatkin. Välillä luovuudessa on huippuja, jolloin inspiraatiota löytyy ja teoksia syntyy paljon. Sitä vaihetta seuraa tyhjentyminen, joka on sekin tärkeä vaihe, koska silloin pinnan alla kypsyvät uudet ideat ja uusi inspiraatio. Hän kertoo, että inspiraatio tulee, kun avautuu luovuudelle ja hyppää rohkeasti mukaan.

–Luovuus on minulle elämäntapa ja polku, joka tuo minut lähemmäs itseäni ja syvyyttä elämääni, Krista Marleena toteaa.

Krista Marleenan voimaeläimet ovat keränneet positiivista palautetta ympäri maailmaa.

Enemmän kuin köntti savea

Krista Marleenan voimaeläimet ovat voittaneet ihmiset puolelleen, sillä palaute on ollut varsin positiivista ja melkein kaikki näyttelyn töistä on jo myyty. Positiivista palautetta on tullut ympäri maailmaa.

–Ihmiset ovat kokeneet yhteyden teoksiini. Se on ihana huomata. Töitäni on sanottu todella elävän oloisiksi. Moni oli odottanut kuukausia, että pääsee ostamaan tietyn teoksen. Olen tehnyt jokaista eläintä vain yhden, ja eri ihmisiin vetoavat eri eläimet, Krista Marleena kertoo.

Kyse on tavallaan vain köntistä savea, mutta mukana on jotain syvempääkin.

–On tullut todella ihanaa palautetta ja ihmiset ovat kokeneet syviäkin kokemuksia. Jotenkin se, mitä olen itse kokenut teoksia tehdessäni, välittyy myös muille, Krista Marleena avaa.

Kyse on samasta ilmiöstä kuin esimerkiksi musiikin tai runojen kanssa.

–Runo on vain sanoja, mutta se voi silti koskettaa ihmisessä jotain kohtaa, johon ei muuten pääse. Musiikki on vain säveliä, mutta siihenkin on taltioitunut jotain syvempää, Krista Marleena vertaa.

SMS