Eeva Joenpellon 100 vuotta -näyttely Lohjan pääkirjaston Lindersalissa

Vaikka Eeva Joenpeltoa pidetään yhtenä merkittävimmistä suomalaisista kirjailijoista viime vuosikymmeninä, eivät hänen kirjansa ole kaikille tuttuja, mutta ei hätää. Lohjalainen, Sammatissa syntynyt Eeva Joenpelto on nyt esillä WSOY:n kirjallisuussäätiön, Lohjan museon sekä Eeva Joenpelto-säätiön yhteistyössä nopealla aikajänteellä syntynyt näyttely Lohjan kirjastolla.
– Näyttelen suunnittelu toteutettiin pääosin nettipalavereina teamsin välityksellä ja Lohjan kirjaston ja museon henkilökunta toteuttivat sitten näyttelyn rakentamisen. Suurena apuna oli myös lohjalainen graafikko Miljart eli Milja Viljamaa, kertovat työryhmän jäsenet tiedotustilaisuudessa.
Paikalla kertomassa näyttelyn synnystä olivat Lohjan kirjastolla WSOY:n kirjallisuussäätiöstä asiamies Annaliina Rintala ja Eeva Joenpelto -juhlavuoden koordinaattori Anna Mattila, kirjailija Marianna Kurtto, Lohjan kaupunkisisältöjohtaja Merja Lonkainen sekä Lohjan Museon edustajat.

1,4 miljoonaa julkaistua kirjaa

Harva suomalainen kirjailija pääsee yli miljoonan kirjan, mutta Eeva Joenpelto on yksi heistä. Hänen teoksensa ovat olleet kautta aikojen hyvin varattuja myös kirjastolla, jolle Eeva Joenpelto-säätiön lahjoittama 100 kirjan kirjalahjoitus tulikin hyvään tarpeeseen. Osa Joenpellon kirjoista ovat niin luettuja, eikä uusi painoksia ole tullut, että niiden kunto oli mennyt jo todella huonoksi, kertoi kirjaston edustajat.
Jos et ole vielä lukenut yhtäkään Eeva Joenpellon kirjaa, niin kannattanee aloittaa ns. Lohja-sarjasta, joka kertoo eteläsuomalaisesta kaupungista ja sen tapahtumista. Kirjaa lukiessa on selvää, että sarjan sisältöön ovat vaikuttaneet oikeasti lohjalaiset ihmiset, tapahtumat ja liikkeet, mutta kaikki nimet ovat luonnollisesti muutettu ja kirjailija on käyttänyt omaa luovuuttaan lopullisessa teoksessa. Eniten Joenpellon kirjoista on kuitenkin painettu Vetää kaikista ovista-romaania, jota on painettu lähes 140 tuhatta kappaletta. Myös Sataa suolaista vettä ja Kuin kekäle kädessä ovat saaneet yli 100 tuhatta painettua kappaletta. Vetää kaikista ovista on saatavana myös kirjastosta videona.
Vetää kaikista ovista oli Lohja-sarjan ensimmäinen osa, ja se ilmestyi 1974. Myös kaksi muut Joenpellon eniten painetuista kirjoista kuuluvat Lohja-sarjan, jonka sitten täydensi vuonna 1980 ilmestynyt Eteisiin ja kynnyksille. Viimeisen kirjan hän julkaisi vuonna 2000 ja tänä kesänä Sammatin kesäteatterin lavalla nähtävän Tuomari Müllerin hän julkaisi 1994. Kaikkiaan 26 romaanin ja yhden näytelmän sekä yhden lehtitekstikokoelman kirjoittanut Joenpelto syntyi 1921, julkaisi ensimmäisen kirjansa salanimellä 1946 ja kuoli Sammatissa vuonna 2004.
Joenpellon kotitalo
Joenpellon kotitalo Vares-Kantola, eli 80-luvulla rakennettu talo on toiminut kirjailijakotina vuodesta 2005 lähtien. Ensimmäisenä kirjailijana oman kautensa talossa asui Tuomas Kyrö vuosina 2005-2009, joka on nykyään monille tuttu myös television kautta. Hänkin on julkaissut 26 kirjaa tähän mennessä ja kirjoista on myös tuotettu useampi elokuva.
Joenpellon kotitalon piiloista on menneiden vuosien aikana löytynyt sinne jääneitä Joenpellon käsikirjoituksia ja Joenpelto-säätiö kertoi, ettei aivan jokaista piiloa ole varmasti vieläkään löydetty. Vuonna 1974 Anna-lehden toimittaja kysyi Eeva Joenpellolta tämän mielilausahdusta, ja vastaus kuului ”Ei, nym mää menem mettään!”, joka kuvastaa hyvin luonnon merkitystä Joenpellolle, ja oli varmasti myös yksi niistä syistä, miksi hän palasi Helsingistä Sammattiin rakennuttamaan unelmataloaan.
Tarinoita elämästä
Eeva Joenpellon kirjat sisältävät syvällistäkin ajattelua ja huumoria. 26 kirjaan mahtuu kaikenlaisia kirjoja, mutta voidaan sanoa, että Joenpellon kirjat ovat kestäneet vuosia, ja ovat nykyäänkin aivan luettavissa. Eli jos et vielä ole ehtinyt lukea yhtään, lohjalaisena kannattanee aloittaa Lohja-sarjasta.
Kirjaston näyttely on kokonaisuus, jossa on mukana niin kirjoja, Joenpellon henkilökohtaisia tavaroita sekä audiovisuaalisena osana myös televisiohaastattelu, jota voi katsella näyttelyvieraana. Näyttely antaa oman näkemyksensä kieltämättä yhteen kuuluisampaan lohjalaiseen, mitä lähihistoriamme tietää.
Sanotaan, että toimittajanakin töitä tehnyt Joenpelto olisi luonut itsestään tietynlaisen, haluamansa julkisuuskuvan, olihan hän aikansa vaikuttajia. Mutta näyttely avaa myös hieman hänen yksityiselämäänsä julkisuuskuvan takana.
Toimitus suosittelee lämpimästi näyttelyssä vierailua ja vähintään yhden Lohja-sarjan kirjan lukemista. Jos kuitenkin tuntuu, että kirja on liian raskas, niin tänä vuonna WSOY julkaisee Joenpellon teoksia myös äänikirjoina.