OperArt tarjoaa lohjalaisille koululaisille ja päiväkotilapsille Tuhkimo-oopperan.

Hannu-Pekka ”Hoppe” Sinervä OperArtista kertoo, että konsertti- ja ohjelmatoimisto on päättänyt panostaa kulttuurikasvatukseen Lohjalla ja tarjota sen myötä koululais-, ja päiväkotiryhmille ilmaiseksi koko perheen oopperan Tuhkimo.

–Tällä hetkellä säästetään monesta asiasta, mutta kulttuuri ei ole paras paikka. Kulttuuri tarjoaa uusia arvoja ja näkökulmia ja herättää kysymyksiä. Kun lapsi elää asiat mielessään läpi useamman kerran, hän ymmärtää niitä entistä paremmin, Sinervä avaa syitä sille, miksi OperArt haluaa tarjota oopperan.

Kaikille tuttu Tuhkimo on koskettava ja opettavainen tarina, johon säveltäjä Gioaghino Rossini on loihtinut kauniin musiikin. Kyseessä on hauska ja elämänmyönteinen, mutta myös opettavainen kasvutarina, jossa käsitellään monia ajankohtaisia teemoja, kuten erilaisuutta, kiusaamista, syrjintää ja ulkonäköpaineita. Lopussa ymmärrys ja anteeksianto kuitenkin voittavat.

–Tässä on monia lasten ja nuorten arvomaailmaa koskettavia asioita, Sinervä tiivistää.

Oopperan alkuperäinen versio kestää kolme tuntia, mutta koko perheen versio on sovitettu tunnin mittaiseksi ja siihen on lisätty puherepliikkejä.

–Tämä on kepeämpi ja lapsenomaisempi versio, jota on helppo seurata. Uskon kuitenkin, että aikuisetkin saavat siitä paljon irti, koska oopperassa käsitellään niin isoja kysymyksiä, Sinervä sanoo.

Tuhkimo-oopperassa käsitellään monia ajankohtaisia teemoja, kuten erilaisuutta, kiusaamista, syrjintää ja ulkonäköpaineita. (Kuva: Markku Pihlaja)

Innostunut vastaanotto

Rossinin Tuhkimo on kiertävä esitys, jonka OperArt tuottaa Lohjalla. Koko perheelle suunnattua oopperaa on esitetty aiemmin Helsingissä.

–Tuhkimo esitettiin Taiteiden yössä. Saimme sieltä idean ottaa sen omaankin ohjelmistoomme, Sinervä sanoo.

Hän kertoo, että Tuhkimon Helsingissä saama palaute on ollut hyvin positiivista.

–Tuhkimosta on sanottu, että siinä on mahtavia hahmoja, se on todella hauska, koko perheen elämys, joka tarjoaa lapselle mutkattoman ja lumoavan kosketuksen oopperaan. Lapset ovat jaksaneet istua hievahtamatta paikoillaan katsomassa sen.

Myös Lohjalla ooppera on otettu innolla vastaan, sillä liput on jo varattu loppuun. Sinervä kertoo, että moni lohjalainen koulu ja varannut esitykseen satakin lippua. Hän pohtii, että suuren suosion vuoksi Lohjalla voisi mahdollisesti järjestää toisenkin näytöksen, mutta siitä voisi katsojakin joutua maksamaan, sillä aivan halpaa lystiä oopperan tuottaminen ilmaiseksi ei ole.

Ooppera tutuksi

OperArt ei ole aiemmin tuottanut oopperaa lapsille, eikä ole Sinervän tietämän mukaan moni muukaan. Perinteinen mielikuva oopperasta ei yhdistykään ihan heti lapsiyleisöön.

–Tämä on ooppera, joka on tavallaan mahdollisimman vähän ooppera, sellainen, jota lapsetkin jaksavat seurata, Sinervä muotoilee.

Hän muistuttaa, että oopperat ja operetit ovat yleisesti ottaen erittäin hauskoja, eikä tapahtumien ole niissä tarkoituskaan olla kovin uskottavia.

–Olen komedian ystävä, mutta etenkin operetti on vielä hauskempaa ja viihdyttävämpää. Lisäksi musiikki on erittäin hyvin sävellettyä ja sen esittää live-bändi.

Kulttuurikasvatuksen lisäksi oopperaa ja operettia halutaankin tuoda taiteenmuotoina tutuiksi lapsille.

–Ooppera- ja operettiyleisössä on enimmäkseen vanhempaa väkeä. Pitäisi keksiä, miten myös nuoret saadaan kiinnostumaan, Sinervä pohtii.

–Lapsia aliarvioidaan turhaan ja heille tehdään liiankin helppoja esityksiä, kun voisi tehdä vaikeampiakin, joista he saisivat paljon irti, hän jatkaa.

Tuhkimo esitetään Laurentius-salissa toukokuussa. Rooleissa nähdään Suvi Larjamo, Linda Rolig, Outi Pekkarinen, Tuomas Miettola, Juha Pikkarainen, Vikke Häkkinen ja Ronnie Karlsson. Oopperan on ohjannut ja sovittanut Anselmi Hirvonen.

SMS

Lapsille suunnattu ooppera on saanut aiemmin paljon kiitosta ja herättänyt kiinnostusta myös Lohjalla. (Kuva: Markku Pihlaja)