Lohjan Tapahtumatalolla, tutummin Virkkalan klubitalolla, järjestetään talven ja kevään aikana kurssit pop- ja jazzlaulun alkeista, draamailmaisun alkeista ja terveestä itsetuntemuksesta. Lohjan Tapahtumatalon toimintaa pyörittää Teatteri Trala. Korona on katkaissut teatteritoiminnan, mutta tapahtumataloa on silti mahdollista hyödyntää monella tavalla.

–Olemme nyt aloitelleet tätä kurssitoimintaa. Sen järjestäminen on yksi tapahtumatalon tarkoituksista, kertoo Teija Malén Teatteri Tralasta.

Kurssit vetää Tiia Marjanen. Yhteistyö hänen kanssaan alkoi viime keväänä, kun hän piti Tralassa musikaalilaulamisen kurssin. Marjanen on koulutukseltaan pop/jazz-musiikkipedagogi, logoterapiaohjaaja ja joogaopettaja. Tällä hetkellä hän opettaa laulua Pop & Jazz Konservatoriossa Helsingissä ja opiskelee itse draamapedagogiikkaa Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Laulun ja draaman opetuksessa Marjanen soveltaa kehittämäänsä kokonaisvaltaisen kehon-, äänen- ja mielenhallinnan metodia (Beyond Body Voice Mind). Hän asuu tällä hetkellä Siuntiossa.

–Monet kurssit järjestetään pääkaupunkiseudulla, mutta kun minulla on tällaista spesiaalia osaamista, haluan tarjota sitä lähialueilla asuville. Haluan tuoda tänne mahdollisuuden luovaan harrastamiseen, paikallisesti paikallisille. Ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, Marjanen kertoo.

Tiia Marjasen kurssit

Pop- ja jazzlaulun alkeet -workshop pidetään lauantaina ja sunnuntaina 6.2.–7.2. ja 20.2.–21.2. kello 10.00–14.00. Kurssilla opetellaan laulamisen perustekniikkaan liittyviä asioita, kuten ergonominen lauluasento, tuki ja äänen resonanssi ja syvähengitys. Lisäksi opetellaan ilmaisun ja tulkinnan alkeita teatteri-ilmaisun keinoja apuna käyttäen. Marjanen kertoo, että kurssi sopii kaikille laulutaitojensa kehittämisestä kiinnostuneille.

–Kyse ei ole vain äänestä ja laulusta, vaan koko keho on instrumentti. Kaikkien on mahdollista kehittyä ja oppia käyttämään tätä instrumenttia.

Draamailmaisun alkeet -workshop pidetään lauantaina ja sunnuntaina 13.3.–14.3. ja 20.3.–21.3. kello 10.00–14.00. Kurssilla tutustutaan luovaan ilmaisuun teatterin ja draamakasvatuksen keinojen kautta. Ohjelmassa on mm. improvisaatiota, teatterileikkejä, äänenkäyttöä ja liikeilmaisua. Kurssi sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille ja sen oppeja voi hyödyntää esimerkiksi työelämässä.

–Ihmisellä on kyky luovuuteen. Kaikki ihmiset ovat luovia omalla tavallaan. Herättelemme sitä, miten oman luovuuden ja ilmaisun saa esille, Marjanen avaa.

Terve itsetuntemus -kurssi kokoontuu maanantaista perjantaihin 24.5.–28.5 kello 17.00–20.00. Marjanen kertoo, että kurssilla herätellään osallistua tulemaan tiedostavammiksi omasta itsestään. Herättelyssä käytetään apuna myönteistä ajattelua, objektiivista havainnointia ja luovaa tekemistä. Työkaluina toimivat logoterapeuttiset tehtävät, pohdiskelevat kirjoitustehtävät, meditaatio, hengitysharjoitukset, piirtäminen, musiikki ja teatteri. Kurssilla pohditaan mm. seuraavia kysymyksiä: Kuka minä olen? Olenko oma paras minäni? Mikä on oma paras minäni? Mikä elämästäni tekee merkityksellistä? Kenelle minä olen merkityksellinen? Mikä on intohimoni? Miten löydän inspiraation ja voin elää kukoistavaa elämää omana itsenäni?

–Terve itsetuntemus on kaikille tärkeä asia. Kun tuntee itsensä, elämässä on helpompi navigoida. Olen koonnut logoterapiasta ja positiivisesta psykologiasta valmennuskokonaisuuden, joka räätälöidään ryhmän tarpeiden mukaiseksi.

Kursseille otetaan 16 osallistujaa. Kurssimaksu palautetaan, mikäli koronatilanne estää kurssin pitämisen.

–Katsotaan, miten tilanne elää ja millaisia rajoitukset ovat. Pitääkö kursseja ehkä siirtää tai laskea osallistujamäärää. Ihmisten kohtaaminen lähikontaktissa ja fyysinen läsnäolo ovat suuria voimavaroja, mutta etänäkin kurssit on mahdollista järjestää, Marjanen sanoo.

Pop/jazz-musiikkipedagogi, logoterapiaohjaaja ja joogaopettaja Tiia Marjanen vetää Lohjan Tapahtumatalossa kursseja kuluvan talven ja ensi kevään aikana.

Tapahtumatalo soveltuu monenlaiseen harrastus- ja tapahtumatoimintaan

Lohjan Tapahtumatalon ajatuksena on, että eri tahot voivat järjestää siellä esimerkiksi tapahtumia, tanssiaisia, vierailevien esiintyjien keikkoja, harrastustoimintaa, juhlia, seminaareja, messuja ja kokouksia. Tiloja isosta talosta löytyy moneen lähtöön. Tapahtumatalo aloitti toimintansa viime kesän lopulla. Malén kertoo, että tällä hetkellä klubitalolla on käynnissä Jyrki Anttilan oopperaharjoitukset. Lisäksi helmikuussa omat bändiharjoituksensa aloittaa Eurooppaakin kiertänyt The Holy.

–Juuri siihen tapahtumatalo on luotu, että sinne tulisi mm. harrastusryhmiä. Tilavuokraus on käynnissä ja hinnat on pyritty pitämään alhaisina, jotta vuokraaminen on ihmisille mahdollista. Toivon, että sana kulkisi ja ihmiset innostuisivat tästä ja lähtisivät käyttämään tapahtumataloa, Malén sanoo.

Sen hän ymmärtää hyvin, että korona-aikana on hiljaisempaa ja tapahtumatalo odottaa vielä vauhtiin pääsyä. Siihen asti keskitytään pitämään pää pinnalla, kuten Malén asian muotoilee, ja selviytymään korona-ajan yli. Näytelmiä Trala ei toteuta ennen kuin koronatilanne on rauhoittunut.

–Suunnitelmia on paljon, mutta emme lähde nyt väkisin toteuttamaan niitä. Kuluja tulisi joka tapauksessa, mutta tuottoa ei, jos näytelmää ei voida esittää tai tapahtumaa järjestää. Kesäteatteriesitystä rakennellaan, mutta sekin on auki vielä. Badding-musikaali on siirretty kesälle 2022. Se tehdään silloin isosti.

SMS