Kyläralli-tapahtuma järjestetään lauantaina 8.6. samanaikaisesti kolmen maakunnan alueella Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla. Kyseessä on uudenlainen tapa maaseutumatkailla ja nauttia kesäpäivästä kylillä leikkimielisen kilpailun lomassa.

Tätä rallia ei voiteta vauhdilla, vaan tyylillä, taidolla ja taktikoinnilla. Leikkimielisessä kilpailussa kierretään kyliä suorittaen erikoiskokeita ja nauttien kylien oheisohjelmasta. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton ja soveltuu niin lapsiperheille kuin työ- ja harrastusporukoille.

Kylien erikoiskokeet eli tehtäväpisteet ovat kaikille soveltuvia toiminnallisia ja tietovisapohjaisia tehtäviä. Kilpailuun osallistutaan autokunnittain ja joukkueessa voi olla niin monta jäsentä, kuin laki sallii autoon matkustajia. Joukkueet voivat kiertää tehtäväpisteet vapaavalintaisessa järjestyksessä, eikä kaikkia erikoiskokeita ole pakko käydä suorittamassa. Kovakuntoisimmat voivatkin siis hypätä pyörän selkään ja käydä suorittamassa haluamansa määrän erikoiskokeita pyörällä polkien.

Kilpailua varten joukkue lataa älypuhelimeen maksuttoman pelisovelluksen, joka ohjaa joukkuetta reitillä ja rekisteröi suorituspisteet. Lisäpisteitä jaetaan myös tyylistä eli yhteensopivat tiimiasut ovat hyvä keino nostattaa tiimihenkeä ja ansaita muutama extrapiste.

Tehtäväpisteiden ympärille on kehitetty oheisohjelmaa, joten tehtäväsuorituksen jälkeen kylälle voi jäädä turisemaan ja nauttimaan Avoimet Kylät -päivän muusta ohjelmasta. Rallireitin varrelta löytyy myös ruokailu- ja kahvittelumahdollisuuksia.

Kyläralli-tapahtuma järjestetään samanaikaisesti Kymenlaakson Iitissä, Päijät-Hämeen kylillä sekä Uudellamaalla Vihti-Karkkila alueella. Kylärallien aikataulu ja ohjelma vaihtelevat alueittain. Tarkemmat rallitiedot julkaistaan tapahtuman verkkosivuilla osoitteesta www.kylaralli.fiErikoiskokeita joka lähtöön

Uudellamalla kyläralli järjestetään Vihdin sekä Karkkilan kaakkoiskulman alueella ja erikoiskokeita on kuusi. Kisapisteensä pystyttävät Vaskijärvi, Haavisto, Vanjärvi, Otalampi, Selki ja Vihtijärvi.

Kylärallin avulla halutaan inspiroida ihmisiä tutustumaan kyliin ja niiden monipuoliseen tarjontaan.

Kylärallin erikoiskokeilla pärjää taidon, toiminnan ja tiedon avulla. Pisteitä saa eritoten taidosta ja tyylistä, mutta myös eri rastipisteillä käymällä.

Ralliajan päätyttyä parhaita palkitaan rallin ”maalissa” Syökerin uvalla Vihtijärvellä. Palkittavat sarjat: paras tiimini, paras tiimiasu, korkein pistesaalis sekä arvonta, johon osallistuvat kaikki tiimit. Palkintoina on mm. majoitusviikonloppuja, lippuja eri teemapuistoihin ja tapahtumiin sekä monia erilaisia tuotepalkintoja.

Kylärallin erikoiskokeiden pisteet ja osoitteet: Vihtijärven EK: Tarkkuuta ja tuuria, Vihtijärven kirpputori, Kylänpääntie 4, Vihtijärvi. Haaviston EK: Toimintaa tyylillä, Ratsureima Ranch, Ylimmäistentie 455, Uusitalo. Vaskijärven EK: Tunne luontoasi, Vaskijärven kyläaitta, Läyliäistentie 791, Vaskijärvi. Vanjärven EK: Historian havinaa, Niittymäen tila, Ahmoontie 324, Vanjärvi. Otalammen EK: Toimintaa taidolla, Härkälän monitoimikeskus, Otalammentie 227, Otalampi ja Selin EK: Taidetta ja mielikuvitusta, Selin monitoimitalo, Selintie 529, Selki.

Rallipisteillä on luvassa oheistoimintaa. Vanjärvellä perinnepäivissä on näytteillä vanhoja traktoreita ja koneita, käsityönäytöksiä ja työpajoja kaikenikäisille sekä mahdollisuus keittolounaaseen ja kahvila. Selissä on kesäkahvilan avajaiset ja käsityönäyttely, keittolounas sekä paikallisten tuottajien myyntitori, mm. Ollikkalan Olkipossu ja Dog’s&Delin burgerit. Sohvinkulman antiikki/vintagemyymälä on auki. Vaskijärvellä pidetään karjalanpiirakkakurssi. Karkkilan Karjalaisseura pelaa mölkkyä Kyläkahvilan pihalla kello 11-14 ja Vaskijärven Vastus leikittää lapsia ja paistaa makkaraa klo 11 alkaen. Lempistössä pidetään Wanhan Navetan kirppis ja kakkubuffet klo 11-16 (Riihipellontie 118). Lanan moottorisahamuseo ja lintuvalokuvien liiterigalleria löytyvät osoitteesta Väinöläntie 10. Haavistosta löytyy lasitaidetta ja vintage-puoti sekä kuivurista museobaari.

Välillä on hyvä napata evästä.
Kuvan kahvila osallistui Vaskijärvellä viime vuoden Avoimet Kylät päivään.

Alueiden välinen yhteistyöponnistus

Kyläralli järjestetään alueiden välisenä hankkeena, jossa mukana on Kymenlaakson Kylät ry, Päijänne-Leader ry/Päijät-Hämeen Kylät ja Uudenmaan Kylät ry. Nyt järjestettävän kokonaisuuden mahdollistaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma. Hankkeessa pilotoidaan Kyläralli-tapahtumakokonaisuus sekä tuotetaan kaksikielinen Kyläralli-käsikirja, joka opastaa kylärallin järjestämisessä.