Tänään: 14.07.2024

Toimittaja

Kylläyes Leino -runotapahtuma Kiskon kivimakasiinissa heinäkuussa

kirjallisuus, kulttuuri, runot

Pieni ja vaatimaton runotyöryhmä Mamia – Toivoniemi – Kuusinen on ottanut huomioon käynnissä olevan ns. pyöreän vuoden, jonka myötä on kulunut 140 vuotta kansallisrunoilijamme Eino Leinon syntymästä. Asiaa juhlistetaan eri puolilla maata erilaisin kokoonpanoin ja esityksin, mutta missä ikinä Leinon runoja ja niihin sävellettyjä kappaleita kuullaankin, läsnä on väkisinkin kuluneisuuden ja loirin haamu. Tämän vuoksi ryhmä pyrkii lähestymään Leinon tuotantoa muuta kautta, kaikenkin uhalla. Kun tuotanto on niin laaja, upea ja polveileva, kuten Leinolla, miksi tyytyä jankkaamaan pelkkää Lapin kesää vuosikymmenestä toiseen (niin hieno runo kuin onkin)?

Sekä lausuja Eila Mamia että sävellyksistä sekä sovituksista vastaavat Aki Toivoniemi ja Janne Kuusinen ovat viettäneet unettomia töitä tuodakseen tykönne tuoretta tatsia. Siinä sivussa myös kielteinen Eino on vaihtunut positiivisempaan Kylläyesiin! Aiempina vuosina trio on esittänyt mm. Tommy Tabermannin, Lauri Viidan, Saima Harmajan, Unto Kupiaisen sekä Risto Ahdin runoja, ja yleisölle tutuksi tullutta perinteisen ja uuden sekaista yllätyksellistä hyrskettä on nytkin luvassa.

Kylläyes Leino -esitykset pidetään Kiskon kivimakasiinissa (Toijantie 14) perjantaina 6.7., perjantaina 13.7. sekä sunnuntaina 15.7. klo 18.30.