Lähes 110-vuotias Laulu-Miehet, yksi Suomen maineikkaimmista kuoroista, järjestää konsertin Pyhän Laurin kirkossa keskiviikkona 18.10.2023 klo 19.

Laulu-Miehet esitteli Soi Taivaat! -konserttinsa ohjelmiston yleisölle Helsingissä, Keravalla ja Lahdessa keväällä 2023. Lokakuun lopussa kuoro lähtee Hampuriin, jossa Soi Taivaat! -konsertti esitetään Hamburger Liedertafel -mieskuoron 200-vuotisjuhlavuoden konserttien osana Hampurin St. Katharinenkirchessä.

Laulu-Miesten taiteellinen johtaja emeritusprofessori Matti Hyökki kuvaa konsertin ohjelmistoa näin: Soi Taivaat! -kirkkokonsertin musiikissa tiivistyy ihmisen ikiaikainen kaipuu kohti lohdutusta, tukea, voimaa ja rauhaa. Urkujen ja ihmisäänen liitto saa ravintonsa siitä, mistä itse elämäkin, hengityksen ja ilman virtaamisen rytmistä. Konsertin ohjelmisto alleviivaa ihmisäänen ja puhaltimen sukulaisuutta, näiden intiimiyttä ja julistavaa voimaa.

Konsertin teokset a cappellasta urkusäestyksellisiin ovat kuin parasta sielunhoitoa: Palestrina-tyylisestä de Victorian O vos omnesista Franz Schubertin Gott ist mein Hirt -klassikkoon; kulttimaineeseen nousseesta Vanhasta holvikirkosta Mikko Heiniön modernistiseen Ameneen; Sibeliuksen kansallisaarteista pohjoismaiseen ikivihreään Vanhaan virteen Taalainmaan karjamajoilta. Luonnollisesti myös suurten saksalaissäveltäjien Ludwig van Beethovenin, J. S. Bachin ja Richard Wagnerin mahtava musiikki soi Matti Hyökin suunnittelemassa konserttiohjelmassa.  

Laulu-Miehet

Vuonna 1914 perustettu Laulu-Miehet (LM) on yksi Suomen maineikkaimmista mieskuoroista. Laulu-Miehet esitti mm. ensimmäisenä Jean Sibeliuksen Jääkärien marssin 8.12.1917 ja Finlandia-hymnin mieskuorolle 7.12.1940. Laulu-Miehet on julkaissut vuoden 2014 jälkeen yhteensä 8 CD-albumia. Tuoreimmat äänitteet ovat Alba Records -levymerkillä joulukuussa 2022 julkaistu säveltäjä Erik Fordellin mieskuorotuotantoa esittelevä ”Armaan läheisyys” -albumi ja Erkki Melartin Mieskuorolaulut a cappella -albumi (Alba Records, 2021), jolla Laulu-Miehet esittää Melartinin koko mieskuorotuotannon.

Lukuisten julkaistujen tilausteosten ohella Laulu-Miehet on julkaissut suomalaisten mieskuorojen perusohjelmistoa sisältävän kirjasarjan Laulu-Miesten lauluja I-III ja Eino Linnalan 70 mieskuorolaulua sisältävän nuottikirjan.

Matti Hyökki

Musiikin tohtori Matti Hyökki (s. 1946) on vaikuttanut Suomen kuorokulttuurin parissa keskeisellä tavalla toimiessaan vuosina 1982-2014 ensin kuoronjohdon lehtorina ja sittemmin professorina Sibelius-Akatemiassa. Laulu-Miesten taiteellisena johtajana hän on toiminut vuodesta 1998. Hyökki on myös toiminut Ylioppilaskunnan Laulajien (YL) taiteellisena johtajana vuosina 1980-2010, Suomen Kansallisoopperan kuorokapellimestarina 1992-1995, Klemetti-Opiston kamarikuoron johtajana 1992-2004 ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoron johtajana 2008-2021. Hyökin yli 200 kantaesityksestä ja yli 60 tallenteesta koostuva taiteellinen työ sisältää paitsi useita palkittuja oman aikamme kuoromusiikkia sisältäviä levytyksiä myös keskeisten säveltäjiemme Jean Sibeliuksen, Toivo Kuulan, Leevi Madetojan, Selim Palmgrenin, Erik Bergmanin (kattavasti) ja Einojuhani Rautavaaran koko mieskuorotuotannon. Laulu-Miesten kanssa Hyökki on tehnyt kokonaislevytykset Eino Linnalan ja Erkki Melartinin mieskuoroteoksista ja aivan viimeisin levytys on joulukuussa 2022 julkaistu säveltäjä Erik Fordellin mieskuorotuotantoa esittelevä albumi.

Tapio Tiitu

Tapio Tiitu on kansainvälisesti tunnetuimpia urkutaiteilijoitamme. Hän on konsertoinut säännöllisesti kotimaassa, Pohjoismaissa sekä useimmissa Euroopan maissa, USA:ssa, Japanissa, Baltian maissa ja Venäjällä. Australian debyytti hänellä oli vuonna 1997 Sydneyn oopperatalossa. Solistikonserttien lisäksi hän on toiminut urkurina monien kansainvälisesti nimekkäiden instrumentalistien, kuorojen sekä laulajien partnerina Suomessa ja ulkomailla. Tiitulla on takanaan lukuisia koti- ja ulkomaisia radio- ja TV-esiintymisiä sekä kymmeniä levytyksiä.

Tiitu on toiminut muusikkona Temppeliaukion kirkossa Helsingissä vuoden 2015 alkuun saakka ja jatkaa edelleen konsertoivana urkutaiteilijana.