Monet erilaiset tutkimukset ovat omalla tavallaan kertoneet, että liikunnasta on hyötyä sekä kehollemme että mielellemme. Onhan kehomme kuitenkin kehittynyt nimenomaan liikkumiseen, mutta nykyaikainen yhteiskunta on tekniikan ja digitalisaation kautta mahdollistanut meille arjen, missä liikunta on vähentynyt vuosi vuodelta. Mutta Ykkös-Lohja on ottanut vuodelle 2023 yhdeksi teemakseen paikallisen liikunnan ja alueen ihmisten hyvinvoinnin, ja tämä tulee näkymään vuoden aikana lehden sivuilla. Näin vuoden aluksi kyselimme paikallisilta liikunta-alan yrittäjiltä heidän liikuntavinkkejään, ja tässä on heidän ajatuksiaan sekä vinkkejä liikuntaan.

Liikunta- ja hyvinvointikeskus XYM:in Tarja Orava antoi muutaman hyvän ja yksinkertaisen vinkin liikuntaan.

– Ota ilo irti hyötyliikunnasta! Kävele rappuset, kävele kahteen kertaan. Lisää askelia, laske ne ja lisää päivittäinen tavoite.  Kävele tai pyöräile kaikki matkat mitkä voit. Jätä auto kotiin. Siivoa. Saat uuden hyvän syyn imuroimiseen ja lattian pesuun. Liiku metsässä se rauhoittaa mielen, saat raitista metsäilmaa ja metsän mikrobeja, jotka tekevät hyvää monessa suhteessa, niillä on vaikutusta ihmisen somaattiseen terveyteen, suolistoon, ihoon ja mielenterveyteen. Liiku tai joogaa aamulla, päiväsi alkaa upealla ololla ja illan voi käyttää muuhun. Kokeile joogaa, se vahvistaa, keho vetreytyy ja rauhoittaa mielen. Sitä et muista lajeista saa. Kokeile uusia lajeja, mutta aloita rauhallisesti, tunnustellen, niin pääset pehmeämmin alkuun, eikä kehosi ja mielesi lähde vastustamaan.

Liikunta on hyväksi monessa asiassa

– Liikunta on hyväksi hyvin monessa asiassa, parempi kunto auttaa jaksamaan arjessa ja tuo iloa elämään, se parantaa immuunijärjestelmäämme, pysymme paremmin terveenä ja mikä parasta, hyvällä kunnolla toivumme nopeammin. Hikoilu itsessään puhdistaa kehoa kuona-aineista, tarvitset sitä! Säännöllinen liikunta alentaa stressitasoamme ja parantaa psyykkistä hyvinvointiamme.

Tarjan vinkeissä oli jo monta hyvää ajatusta, joista on hyvä ottaa vähintään jotain käyttöön, jos tuntuu, että se oma liikunta on vähän jäänyt vähemmälle. Saimme myös vinkkejä muutamalta alueemme tanssikoululta. Tarja on kouluttautunut joogaopettaja, liikunnan ammattilainen. Hän on myös opiskellut ayurvedaa useamman vuoden intialaisen ayurvedalääkärin Kavita Guptan johdolla.

Lohjalaisen tanssikoulu ToeStarin Laura Hannus lähti vinkkaamaan liikunnasta näin:
– Varaa itsellesi häiriötön paikka ja sopivasti aikaa esim. vartti, tai puolituntinen. Valitse soimaan musiikkia josta pidät. Laita silmät kiinni, anna musiikin kulkeutua kroppaasi ja anna sen liikuttaa sinua. Ei ole väliä miten liikut, tai miltä se näyttää, kunhan saat liikkeen virtaamaan vartalossasi.  Jos harjoittelee esimerkiksi jotakin taitolajia, tanssia, tai vaikkapa tankotanssia, tehdessä taidot karttuvat, jolloin saat onnistumisen tunteita ja kuntokin kasvaa aivan huomaamatta. Kaikkien terveyshyötyjen lisäksi liikunta ja uusien taitojen kehittäminen tuo sisältöä elämään ja ryhmässä harrastamisen kautta saa vielä uusia ystäviä.

Lohjan Tanssiopiston rehtori Henna-Riikka Nurmi nosti omassa vinkissään tanssin eri muodoissa liikuntavinkiksi.
– Eri liikuntamuodoista tietysti tanssi on lähimpänä sydäntä. Tanssin avulla voi huomaamattaan kehittää tasapainoa, kehon koordinaatiota sekä parhaimmillaan se antaa lisää energiaa arkeen. Lisäksi tanssi on tutkitusti paras liikuntamuoto aivojen hyvinvoinnille.

Tanssiopisto Vinhan opettaja Ninni Tuovila kertoi massa vinkissään enemmänkin niistä hyödyistä, mitä liikunta ja kehohuolto on hänelle itselle tuonut.
– Itselle tänä lukuvuonna on korostunut kehonhuolto ja sen eteen tekemät pienet säännölliset teot.  Kokonaisvaltaiset vaikutukset hyvinvointiin: ystävät ja uudet ihmiset, fyysinen kunto, energian saanti ja toisaalta purku. Myös uuden jännän oppiminen tekee mielelle hyvää!

Myös Tanssiopisto Vinhasta oman vinkkinsä antoi vastaava rehtori Varpu Asiala:
– Musiikin tahtiin tulee liikuttua kuin huomaamatta. Laita lempikappaleesi soimaan, kun olet vaikka kotona ja tanssi sen tahtiin niin kuin kukaan ei katsoisi. Soita useampi kappale ja oletkin kohta liikkunut jo hyvät tovit! Liikunta selkeyttää mieltä. Kun keho liikkuu, mieli saa tilaa ja ajatukset liikkuvat taas eri tavalla. On ihanaa liikkua eri tavoin ja kokeilla aina välillä jotain uutta. Pitäisi siis kaiken kiireenkin keskellä muistaa liikkua, sillä se tekee hyvää.

Onnistumisen tunne ja hyvä olo

Mitä sitten liikunnasta olivat mieltä Länsi-Uudenmaan Tanssijat ry:n ohjaajat Miia ja Ronja:
– Jos harjoittelee esimerkiksi jotakin taitolajia, tanssia, tai vaikkapa tankotanssia, tehdessä taidot karttuvat, jolloin saat onnistumisen tunteita ja kuntokin kasvaa aivan huomaamatta. Kaikkien terveyshyötyjen lisäksi liikunta ja uusien taitojen kehittäminen tuo sisältöä elämään ja ryhmässä harrastamisen kautta saa vielä uusia ystäviä. Tanssi sopii kaikenikäisille ja kaiken kuntoisille. Kaikki oppivat tanssimaan. Musiikkia, tunnetta, liikettä, yhdessäoloa, liikuntaa ja hyvää oloa- kaikkea yhdessä ja samassa paketissa. Tanssi antaa jaksamista arkeen, aina hyvällä mielellä tanssin jälkeen. Länsi-Uudenmaan Tanssijat ry tarjoaa tanssimahdollisuuksia sekä yksintanssijoille että paritanssista kiinnostuneille. Omaa paria ei tarvita. Nuorimmat tanssijat meillä ovat 5-vuotiaita, eikä yläikärajaa ole. 

Tällä kertaa vinkit olivat pitkälti tanssijoiden vinkkejä, mutta näitä hyvinvointiin liittyvä vinkkejä ja hyvinvointiasioita tulet näkemään Ykkös-Lohjan sivuilla tänä vuonna entisiä vuosia enemmän, ja kaikkiin palveluihin löydät linkit Ykkös-Lohjan kotisivuilta.