Tällä viikolla lohjalaisille ja alueelle saapuville matkailijoille tarjoillaan Lohja 700 vuotta pääjuhla, ja sen ympärille muodostuneet tapahtumat.

Tarjolla on tapahtumia ympäri Lohjaa, ja pääjuhla Aurlahdessa. Mutta mistä tämä 700 vuotta oikein kertoo? Se ei ole kaupungin tai kunnan ikä, vaan kyse on kirjoitetusta perimätiedosta, joka kertoo Lohjan seurakunnan ensimmäisestä kirkkoherrasta Ingvalduksesta, joka astui virkaansa 1323.

Lohja sijaitsee kahden keskiaikaisen valtaväylän välissä. Eteläisimmän osan lävitse kulkee Suuren Rantatien pohjoisin linjaus, ja jonkin matkan päässä pohjoisimmista alueista kulkee niin sanottu Hämeen Härkätie. Lohjan Kyrkstadissa Rantatieltä erosi jo keskiajalla vanha ratsupolku (Kuninkaantie), jota pitkin on kuljettu Raaseporin ja Hämeenlinnan väliä. Sotilaiden lisäksi noita reittejä on keskiajalla kulkenut kauppiaita ja varmasti myös pyhiinvaeltajia, ainakin paikallista väkeä Lohjan Pyhän Laurin kirkkoon suorittamaan hyvitysrukouksia tai osallistumaan messuun.

Itseasiasta noista 1300-luvun ajoista aina vuoteen 1865 seurakunta oli Suomessa paikallishallinnon tärkein yksikkö. Vuonna 1865 annettiin Suomessa kunnallisasetus, joka määräsi, että Suomessa maaseudun kirkkopitäjien vastuulla olleet maalliset asiat siirrettiin maalaiskuntien tehtäväksi ja hengelliset asiat luterilaisten seurakuntien vastuulle.

Lohjan kauppala (Lohjan kunta) syntyi 1926 ja Lohjan kunta ja kaupunki yhdistyivät Lohjan kaupungiksi 1997.

Jossain nettikirjoituksissa on päässyt kirjoittajilta mopo käsistä ja kirjoitettu, että Lohjan kapunki olisi perustettu 1323, mutta näin asia ei siis ole.

Pääjuhla torstaista lauantaihin

Juhlavuoden aika kuitenkin tämä vuosi on, oli se perussyy juhlintaa mikä tahansa, ja tällä viikolla pääjuhlassa esiintyy monia lohjalaisia muusikoita.

Aurlahden rannassa järjestetään ensi lauantaina koko kansan MAKSUTON juhla, jossa nähdään laaja kattaus tunnettuja Lohjaan kytköksissä olevia laulajia. Lohjan kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa esiintyvät Juha Lehti, Antti Ketonen ja Elias Kaskinen. Sir Elwoodin hiljaiset värit –yhtyeestä tuttu Juha Lehti on asunut pitkään Lohjalla. Antti Ketosella ja Elias Kaskisella on lohjalainen tausta. Pääjuhlan pääesiintyjänä nähdään niin ikään lohjalaistaustainen laulaja Sanni.

Lauantain tapahtuma alkaa rannassa jo kello 10 ja päättyy illalla Sannin esiintymiseen noin kello 19.30.
Lohjan kaupunki järjestää lisäksi juhlaliputuksen 12.–13.8.2023. Kaupunki kannustaa kaikkia lohjalaisia osallistumaan liputukseen.

Perjantaina ennen pääjuhlaa ohjelmassa on keskiaikainen kulkue Lohjan terveyskeskuksen pihalta Pyhän Laurin kirkolle ja kirkkokentälle.

Torstainakin on tapahtumia kun mm. kello 17.30 Torsti Salosen luennon Lohjan pääkirjastolla: Lohja ja Suomi seitsemän vuosisataa sitten.

Onnittelut Lohjalle myös Ykkös-Lohjan toimituksesta.

KO