Lohjan tuleva kaupunginjohtaja Jarkko Härmälä asuu Espoossa, mutta Lohja on hänelle ennestään tuttu montaakin kautta.

–Nuorena kävin tanssahtelemassa Tanhuhovissa ja pelaamassa kaukalopalloa. Kolme vuotta sitten keksin uuden harrastuksen, joka toi minut jälleen Lohjalle, kun tarjontaa ei ollut pääkaupunkiseudulla, Härmälä kertoo.

Syynä olivat hevoset. Lohjalla hän pystyi treenaamaan unelmaansa varten.

–Minulla oli haave, että ulkomailla olisi joskus kiva osallistua vaellusratsastukselle ja tutustua kulttuuriin ja upeisiin maisemiin. Totesin, että jotain pitää tehdä, koska en osaa ratsastaa, Härmälä toteaa.

Tähän mennessä hän on käynyt Lohjalta saamiensa oppien turvin jo kaksi kertaa vaellusratsastuksella.

–Ne ovat olleet todella makeita reissuja.

Jatkossa Härmälä tulee tekemään Lohjalla paljon muutakin kuin ratsastamaan, kun hän aloittaa työnsä Lohjan kaupunginjohtajana. Moni kuntalainen arvostaisi ehkä sitä, että kaupunginjohtaja asuisi Lohjalla. Härmälä toteaa, että asumisjärjestelyt ovat vielä avoinna, eikä hän ole ehtinyt miettiä niitä tarkemmin. Joka tapauksessa hän viettää Lohjalla paljon vapaa-aikaansa.

–Vietämme viikonloput Lohjalla puolisoni mökillä, Härmälä kertoo.


Lohjan tuleva kaupunginjohtaja Jarkko Härmälä näkee Lohjassa paljon potentiaalia ja kehittymismahdollisuuksia.

Keskusteleva johtaja

Mikä sai Härmälän hakemaan Lohjan kaupunginjohtajaksi?

–Kun olen viime vuosina tutustunut Lohjaan, olen kokenut tämän mielenkiintoiseksi kaupungiksi, jossa näen kehittymismahdollisuuksia. Sitten näin hakuilmoituksen ja huomasin löytäväni itseni kaupungin verkkosivuilta tutkimasta kaupungin talousarviota ja tulevia sote-muutoksia. Suomi käy soten myötä läpi isoa muutosta. Se on projektina lähellä omaa ydintekemistäni eli muutosprojekteja ja kehityskaaria, Härmälä avaa.

Hänellä on vahva tausta yritysmaailmasta ja johtotehtävistä. Härmälä on työskennellyt aiemmin mm. SOK:lla Scandik Hotelsilla ja Finnairilla. Härmälä kokee, että näiden tehtävien kautta hän on saanut paljon kokemusta myös kuntien ja viranomaisten toiminnasta.

–Yhteistyötä on tehty paljon globaalistikin. Olen ollut aina esimiestehtävissä. Johtaminen ja organisaation edistäminen on ihmisten johtamista. Kaikissa organisaatioissa on omat fokuksensa ja toimintatapansa, Härmä toteaa.

Millainen johtaja hän on?

–Osallistava, keskusteleva, sparraava ja valmentava, tuloksia yhdessä tekevä johtaja, Härmälä määrittelee.

Lohjassa on potentiaalia

Härmälä odottaa innolla tulevia tehtäviään kaupunginjohtajana.

–Lohjaa tulen johtamaan todella hyvällä mielellä. Tämä on mielenkiintoinen kaupunki, jossa näen valtavasti potentiaalia. Lohja voi kehittyä erittäin vetovoimaiseksi isojen kaupunkien läheisyydessä. Väestöennuste on kuitenkin sellainen, että uusia asukkaita ja työikäistä väkeä tarvitaan lisää.

–Asumisen kehittäminen on yksi keskeisimmistä asioista. Toinen on se, että ihmiset tarvitsevat töitä. On pyrittävä lisäämään mahdollisuuksia, jotta Lohjalle saadaan lisää uusia yrityksiä ja täällä jo olevat voivat laajentaa toimintaansa.

Härmälä listaa Lohjan hyviksi puoliksi sijainnin, toimivat palvelut, hyvän infrastruktuurin ja upean luonnon.

–Lohjalla on tilaa kehittää. Asuntomessut toimivat hyvänä brändi- ja vetovoimatekijänä ja Lohja on noussut selvästi yhdeksi kehyskaupungiksi. Kun jossain on hyvä asua, hyvä tehdä töitä ja hyvä kasvattaa lapsia ja elinympäristö, luonto ja harrastusmahdollisuudet ovat hyvät, mitä muuta ihminen tarvitsee.

Mihin asioihin tuleva kaupunginjohtaja aikoo paneutua erityisesti?

–Ensimmäisenä soten tuoma muutos täytyy saada vietyä läpi niin, että henkilökunta jaksaa ja kykenee suoriutumaan tehtävistään. Toiseksi Lohjan strategiaa valmistellaan parhaillaan. Siinä on keskeisiä asioita, joita kaupunginjohtajan tulee edistää ja jalkauttaa kaupungin koko organisaatioon.

Entä, miten hän aikoo näkyä kuntalaisille?

–Olen ollut aina sellainen, että lähestyn ihmisiä aktiivisesti ja kanssani on helppo jutella. Uskon, että tulen olemaan lähellä kaupunkilaisia ja käyn mielelläni keskusteluja heidän kanssaan, Härmälä sanoo.

SMS