Lohja, Siuntio ja Vihti aloittivat uudenlaisen yhteistyön, jonka lopputuloksena on syntynyt läntisen Uudenmaan alueen yhteismarkkinointivideo. Projektin taustalla vaikutti hyväksi havaittu yhteistyö muilla osa-alueilla.

–Meillä on kaikilla yhteiset intressit, joten video päätettiin tehdä yhteistuumin. Kaikilla on samat haasteet ja tavoitteet ja kun katsoo karttaa, kaikkia yhdistää sama etäisyys pääkaupunkiseudusta. Tarkoitus on kuvata koko aluetta, eikä tehdä vain kuntakohtaista markkinointia, sanoo Lohjan kaupunkikehitysjohtaja Tapio Ruutiainen.

Vihdin brändikehittäjä Hanna Jokitöyrä kertoo, että videon kustannukset jakautuivat tasan kolmeen osaan ja jäivät alle 9 000 euron.

–Tämä oli todella kustannustehokas tapa toteuttaa video, iloitsee Vihdin elinvoimajohtaja Petra Ståhl.

–Tämä on merkittävä avaus kuntayhteistyölle. Kun kaikilla on haasteita kuntatalouden kanssa, asioita on pakko katsoa uudella tavalla. Koen, että saimme nyt myös enemmän, kuin jos kaikki olisivat tehneet oman videon, toteaa myös Ruutiainen.

Yhteismarkkinointi todettiin hyväksi vaihtoehdoksi, koska kyseisten kolmen kunnan ja kaupungin haasteet kuntamarkkinoinnissa ja kohderyhmissä ovat pääosin samankaltaisia. Jokaisella alueella on kuitenkin omat vahvuutensa ja vetovoimatekijänsä, mikä vähentää alueiden keskinäistä kilpailua, joten voimat voitiin yhdistää.

Lohjan, Siuntion ja Vihdin edustajat tapasivat ensikertaa loppuvuonna 2018 keskustellakseen yhteisistä haasteista ja tavoitteista.

–Alueet yhdessä ovat enemmän kuin osiensa summa. Lähdimme yhteistyöhön ilman virallista hanketta tai projektia, sillä synergiaa löytyi keskustelussa heti, sanoo Ståhl.

Yhteistyöryhmän tapaamisissa ideoitiin vahvuuksien perusteella sloganeita, kuten ”yllättävän lähellä lännessä”.

–Mitä meidän kolmen kunnan alueelta ei löydä, sitä ei ihminen hyvään arkeen tarvitse. Länsi-Uusimaa tarjoaa hyvällä sijainnilla vaihtoehdon uutta kotia etsiville ihmisille, vakuuttaa Siuntion elinvoimapäällikkö Kalle Stenbäck.

Vihdin elinvoimajohtaja Petra Ståhl (vas), Siuntion elinvoimapäällikkö Kalle Stenbäck, Vihdin brändikehittäjä Hanna Jokitöyrä ja Lohjan kaupunkikehitysjohtaja Tapio Ruutiainen kertoivat yhteistyöllä syntyneestä markkinointivideosta.

Tonttien, asumisen ja elämäntyylin markkinointia

Videossa esitellään tasapuolisesti jokaista kuntaa ja niiden vahvuuksia. Esiin nousevat mm. harrastusmahdollisuudet, arjen helppous, luonto sekä hyvä sijainti.

–Voimakkaan visuaalisessa materiaalissa keskitytään tonttimarkkinointiin. Video toimii sen lisäksi inspiraationa alueella vierailemiseen, kertoo Vihdin kunnan brändikehittäjä Hanna Jokitöyrä.

Vapaita tontteja löytyy hyvin joka kunnasta. Etenkin pienet tontit menevät kaupaksi tällä hetkellä, mutta Ruutiainen toteaa, että trendit ja toiveet erilaisten talojen ja tonttien välillä myös vaihtelevat. Tontin- ja talonostajille halutaan antaa aiempaa enemmän vapauksia.

–Harva rakentaa montaa taloa elämänsä aikana, joten asunnoista halutaan persoonallisia ja omannäköisiä, Ruutiainen toteaa.

Laajemmin ajatellen videossa on kyse muustakin kuin tonttimarkkinoinnista.

–Tämä on asumisen markkinointia, koska harva ostaa suoraan omaa tonttia uuteen kuntaan muutettuaan, Ruutiainen toteaa.

–Ja elämäntyylin markkinointia, koska joka kunnalla on omat vahvuutensa, lisää Ståhl.

Videolle on jo aloitettu vuoden mittainen, valtakunnallinen kampanja Onnibusseissa. Videota näytetään myös Onnibussin yhteystyökumppanien linja-autoissa sekä eri tapahtumissa kaikkien kolmen kunnan ja kaupungin alueella.

–Sosiaalisen median maailmassa pitkät videot eivät toimi, koska ne tarvitsevat paikan, jossa videota on aikaa katsoa, Jokitöyrä valottaa bussivalintaa.

Koko video kestää vajaan kaksi minuuttia, mutta siitä on tehty myös 15 sekunnin someversio. Mainosvideon toteuttajaksi valikoitui kilpailutuksen jälkeen Profilm Oy.

SMS