Kerromme tässä ja parissa seuraavassa lehdessämme lohjalaisille nuorille suunnatuista palveluista. Tässä tekstissä kerromme mm. nuorisotiloista aktiviteetteineen sekä erityisnuorisotyöstä.

Alueellinen nuorisotyö tarjoaa virikkeellistä ja kasvatuksellista vapaa-ajan toimintaa turvallisessa ympäristössä nuorten ehdoilla Lohjan kaupungilla on kymmenen nuorisotilaa, joista yksi tai useampi on avoinna viikon jokaisena päivänä maanantaista lauantaihin. Jokaiselta nuorisotilalta löytyy biljardipöytä, pelikonsoli sekä pelitietokoneita.

Suosittuja aktiviteetteja ovat myös perinteiset korttipelit kuten Uno ja Skip-bo, sekä ruoanlaitto ja leipominen. Nuoret saavat itse vaikuttaa toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen, ja toiveita kuullaan herkällä korvalla. Nuorisotilalla on aina töissä vähintään kaksi ammattitaitoista aikuista ohjaajaa. Ohjaajat ovat nuoria varten, ja heidän puoleensa nuori voi kääntyä kaikissa asioissa. Ohjaajat tarjoavat apua, tukea ja ohjausta.

Tietokone- ja konsolipelaamisesta kiinnostuneille nuorille suunnattu Pelitalo Base toimii Nuorisokahvila Dixin tiloissa. Pelitalosta löytyy kymmenen tehokasta pelitietokonetta, pelikonsoleita sekä Vive Pro-virtuaalilasit. Pelitalon ammattitaitoiset ohjaajat opastavat nuoria pelimaailman saloihin. Pelitalo toimii myös etänä verkossa: Pelitalo Basen Discord-palvelimelta tavoitat Pelitalon ohjaajat sekä voit löytää peli- ja juttuseuraa muista pelaamisesta kiinnostuneista nuorista.

Samassa kiinteistössä Nuorisokahvila Dixin ja Pelitalo Basen kanssa, eli osana Toimintakeskus Harjulaa, järjestetään bänditoimintaa nuorille. Bändikämpälle ja pieneen äänitysstudioon on varattavissa vuoroja. Bändikämppä sopii aloittelevalle tai jo pidempään soittaneelle. Studiossa voi äänittää tai tehdä koneella omaa musiikkia.

Mopoista tai autoista kiinnostuneille nuorille suunnattu Moottoripaja toimii Nuorisotyöpaja Tuuman tiloissa Sairaalatiellä. Pajalla voi esimerkiksi korjata omaa mopoa, mutta vaikkei omaa kulkupeliä olisikaan, löytyy pajalta puuhaa varmasti jokaiselle.

Nuoriso-ohjaajat työskentelevät nuorisotilojen lisäksi ylä- ja alakouluilla. Yläkouluilla järjestetään muun muassa aamukahvila-, välitunti- sekä kohtaamispaikkatoimintaa, joka on avointa kaikille oppilaille. Kouluilla pidetään kohdennetusti pienryhmiä, ryhmäytyksiä ja teematunteja. Käsiteltäviä teemoja voivat olla esimerkiksi päihteiden käyttö, sosiaalinen media, kiusaaminen, kaveritaidot, luokkahenki tai työrauha.

Jalkautuvaa nuorisotyötä tehdään tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan. Nuoriso-ohjaajat jalkautuvat eri puolilla Lohjaa sinne missä nuoret vapaa-aikaansa viettävät. Jalkautuvaa työtä on tehty niin koulujen päättäjäispäivänä, juhlapyhien aattoina kuin tavallisina perjantai- ja lauantai-iltoinakin.

Koululaisten loma-aikoina nuorisotyö järjestää tapahtumia, toimintaa sekä leirejä lapsille ja nuorille. Ajankohtaisimpana on talvilomaviikko, jolla on luvassa monenlaista ohjelmaa laidasta laitaan: pulkkamäestä 12 tunnin pelistriimiin ja taikurikurssista hankisählyyn.

Lohjan nuoriso-ohjaaja
Lohjalaisia nuoria tavoitetaan montaa kautta. Nuoriso-ohjaajat työskentelevät nuorisotilojen lisäksi mm. ylä- ja alakouluilla. Erityisnuorisotyön avulla pyritään ennaltaehkäisemään nuorten syrjäytymistä.

Erityisnuorisotyössä tarjotaan yksilöllistä tukea eri toimintaympäristöissä

Erityisnuorisotyön tavoitteena on ennaltaehkäistä nuorten syrjäytymistä ja parantaa heidän elinolosuhteitaan vaikuttamalla myös erilaisiin alueellisiin ilmiöihin, yhteistyössä vahvan ja toimivan verkoston kanssa.

Erityisnuorisotyö tarjoaa yksilöllistä tukea, kuten Omin Jaloin -toimintaa, neuropsykiatrista valmennusta tai nuoren tilanteen mukaan räätälöityä keskustelutukea. Työskentelyyn voi tulla mukaan, jos elämässä on jonkinlaista huolta tai pulmaa. Lähetettä ei tarvita, vaan yhteyttä voi ottaa nuori itse, vanhempi tai vaikkapa opettaja.

Erityisnuorisotyö näkyy yläkouluilla, aamukahviloissa tai kohtaamispaikoissa, jonne oppilaat voivat tulla koulupäivän aikana juttelemaan, jos jotain on mielen päällä. Aikatauluista tiedotetaan Wilmassa.

Erityisnuorisotyöntekijät järjestävät kouluilla pienryhmiä, jos esimerkiksi luokassa on levotonta tai kiusaamista. Pienryhmiä järjestetään myös muualla kuin kouluympäristössä, esimerkiksi sateenkaarinuorten ryhmä nuorisotilalla.

Erityisnuorisotyöntekijät jalkautuvat kaupungille esimerkiksi vappuna ja koulujen päättyessä sekä tarpeen mukaan muulloinkin. Jalkautumisten tarkoituksena on lisätä nuorten turvallisuutta ja alueiden rauhallisuutta sekä seurata nuoria ja koko yhteiskuntaa puhuttavia ilmiöitä.

Pelitalo Basesta löytyy kymmenen tehokasta pelitietokonetta, pelikonsoleita sekä Vive Pro-virtuaalilasit.

Toimintakeskus Harjulasta tiloja tai välineistöä

Toimintakeskus Harjula on historiallinen rakennus Lohjan keskustassa ja se pitää sisällään monia nuorille suunnattuja palveluja ja toimintoja. Harjulalla on myös omaa toimintaa: Harjulasta niin nuoret kuin aikuisetkin saavat varata tiloja tai erilaista välineistöä. Salin tai kokoushuoneita voi varata monenlaiseen toimintaan, mutta esimerkiksi nuorisoyhdistykselle tilan varaaminen voi olla jopa maksutonta, koska myös Harjulassa tuetaan nuoria ja nuorisotyöllistä toimintaa. Välinevuokraus, kuten discovalojen, äänentoiston tai rintanappikoneen vuokraus on nuorille edullisempaa kuin aikuisille.

Lohjan kaupungin nuorisotyö